Nova Gorica bogatejša za »kulturni bivak«

V nekdanji carinarnici na novogoriški Erjavčevi odslej program petih lokalnih kulturnih partnerjev.

Objavljeno
15. september 2016 14.07
Posodobljeno
15. september 2016 15.00
V. U.
V. U.

Carinarnica, objekt na slovensko-italijanski meji, ki je desetletja ločeval Goričane in Novogoričane, bo odslej prostor ustvarjanja. Natančneje »bivak urbane kulture«, kot ga označujejo v lokalnih organizacijah, ki bodo skrbele za program.

Ne glede na razmeroma skromne dimenzije objekta, ki se bo zdaj imenoval CARINArnica, bo v njem prostora za programe kar petih partnerjev: Društva humanistov Goriške, Društva primorskih arhitektov, Kulturno-umetniškega društva KREA, Zavoda Kinoatelje in Zavoda Kinokašča.

Kot pravijo, so si za izziv in poslanstvo zadali postati prostor bivanja in ustvarjanja ubrane urbane kulture ter med seboj povezovati raznovrstne in raznorodne ustvarjalce. Obljubljajo pisan preplet projektov literarnih, družbenih, scenskih, filmskih, multimedijskih in prostorskih navdušencev, združenih pod istim imenovalcem zavedanja, ljubezni in ponosa do lastnega kraja.

Najprej sprehod, nato zgodba obeh Goric ob harmoniki

Objekt so pridobili od občine, kot uvod v njegovo odprtje pa napovedujejo voden sprehod ob meji ob 16. uri. Osrednji del se bo zgodil nekaj ur zatem, ob 19. uri, ko napovedujejo Pripoved o Mestu na meji. Kratko zgodbo o zgodovini in razvoju obeh Goric ter njunega bodočega skupnega središča bo ob spremljavi Ane Žerjal na harmoniki pripovedoval Miha Kosovel.

Kaj sledi? Med uvodnimi dogodki bo 8. oktobra v okviru programa Društva humanistov Goriške Klubski maraton Radia Študent, ki se bo tako v Novo Gorico vrnil po letih odstotnosti, gosta pa bosta Gašper Torkar in Noč oziroma Jan Brišar.

28. oktobra bo predstavitev romana 2nd hand emotions Tomislava Vrečarja, dan zatem odprtje fotografske razstave Foto na meji Davida Verliča, novembra pa bo sledil tudi program Kinoateljeja, med drugim gostovanje berlinskega Atelier LIMO.