Nova izdaja Hitlerjevega Mojega boja že v šesti ponatis

Od januarja lani so Nemci prodali približno 85.000 izvodov te zloglasne knjige.

Objavljeno
03. januar 2017 17.15
V. U., STA
V. U., STA

Nova izdaja knjige nacističnega voditelja Adolfa Hilterja Moj boj je v Nemčiji postala takšna uspešnica, da jo bodo ponatisnili že šestič, so danes sporočili iz münchenskega Inštituta za sodobno zgodovino (IfZ).

Od januarja lani so prodali približno 85.000 izvodov te zloglasne knjige, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Inštitut je ob tem ocenil, da je knjiga z originalnim naslovom Mein Kampf obogatila razpravo o novem vzponu avtoritarnih političnih nazorov v sodobni zahodni družbi, ni pa promovirala desničarske ideologije, kar je morda skrbelo javnost.

IfZ je knjigo v dveh zvezkih tiskal v lastni založbi, sprva so nameravali natisniti le 4000 izvodov, vendar so zaradi velikega povpraševanja dvignili naklado. Šesti ponatis bo na voljo konec januarja.

Mednarodna izdaja knjige omejena

Knjiga se je večji del preteklega leta držala na lestvici najbolje prodajanih knjig nemškega tednika Spiegel. Inštitut je organiziral tudi niz uspešnih predstavitev in pogovorov o knjigi po celotni Nemčiji in tudi po evropskih mestih.

Direktor inštituta Andreas Wirsching je še povedal, da je bil strah, da bo knjiga promovirala Hitlerjevo ideologijo, neutemeljen, saj je delo omogočilo vpogled v razloge in posledice totalitarnih ideologij.

Večina bralcev, ki je kupila knjigo, se zanima za politiko in zgodovino, ne pa desničarski radikalizem, je še poudaril Wirsching.

Kljub temu bo inštitut omejil mednarodno izdajo in knjiga bo dostopna le še v angleščini in francoščini.

Zloglasna knjiga, ki je bila nekakšen manifest Hitlerjeve nacistične Nemčije, je opremljena s komentarji, ki jih je napisala skupina avtorjev pod vodstvom zgodovinarja Christiana Hartmanna.

Moj boj se je na policah nemških knjigarn znova pojavil, potem ko so s 1. januarjem lani potekle avtorske pravice za knjigo, ki jo je Hitler spisal med prestajanjem zaporne kazni v letih 1923 in 1924. Prvič je izšel leta 1925.

Avtorske pravice za Moj boj je leta 1945 dobila nemška zvezna dežela Bavarska, ki je v skladu z odločitvijo zavezniških sil prevzela nadzor nad največjo nacistično založniško hišo.