Odkrili napis, ki bo nemara pomagal razvozlati enigmo Etruščanov

Kar 227 kilogramov težka kamnita plošča bi lahko odprla okno tudi v religiozni sistem skrivnostne etruščanske kulture.

Objavljeno
26. april 2016 15.22
V. U.
V. U.

»Najti nekaj takega predstavlja za raziskovalca Eruščanov nekaj sanjskega,« je, kot piše Reuters, arheolog Gregory Warden komentiral odkritje velike in kar 227 kilogramov težke etruščanske plošče z napisom v kraju Mugello nedaleč od Firenc, pri čemer ima sam z arheološkim izkopavanjem že dve desetletji izkušenj.

Ploščo, ki je ležala pod zemljo, so odkrili ob temeljih nekdanjega templja, napis na njej pa obsega okoli sto besed. Kljub temu da ga morajo še dešifrirati, naj bi na njem že razbrali imeni osrednjih bogov Etruščanov, Tinie in Uni, ki sta v etruščanskem panteonu predstavljala ekvivalent grškemu paru Zevsa in Here oziroma kasneje, ko so se Etruščani asimilirali s starorimsko kulturo, paru Jupitra in Junone.

Daljši etruščanski zapisi izjemna redkost

Etruščanska civilizacija, ki je cvetela pred dobrima dvema tisočletjema in pol, predvsem v 7. in 6. stoletju pr. n. št., v času grške arhaične kulture in Rima v času kraljevine ali, denimo, starejše železne dobe v Sloveniji, predstavlja osrednjo kulturo na Apeninskem polotoku pred vzponom Rima, poznavanje njihove kulture pa temelji predvsem na odkritih grobnicah z izjemno kiparsko dediščino, freskah in ohranjeni keramiki. Kasnejši arhitekturi Rima so prispevali elemente, kot sta obok in lok, gradili pa so tudi kupole.

Tokratna najdba je pomembna, ker so daljši etruščanski zapisi izjemna redkost – te so običajno pisali na platno ali vosek in se niso ohranili – in tudi zato, ker ne izhaja iz konteksta grobnice, pač pa iz ostankov kompleksa templja. Ploščo so odkrili v vodoravnem položaju, a je verjetno nekoč stala pokončno.

Z določitvijo njene izvorne funkcije bodo arheologi še imeli veliko dela, odkrili pa so že, da je bila del svetišča pred okoli 2500 leti, do trenutka, ko so tempelj porušili in na njegovem mestu zgradili večjega.