Odprte hiše znova vabijo ljubitelje dobre arhitekture

Od danes do nedelje festival Odprte hiše Slovenije 2015. Ogledati si bo mogoče več kot sto stavb.

Objavljeno
15. maj 2015 12.19
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Od danes do nedelje bo po vsej Sloveniji potekal festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture Odprte hiše Slovenije 2015. Gre za največji slovenski arhitekturni festival v živo, ogledati pa si bo mogoče več kot sto zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev, tudi takšne, ki načeloma javnosti niso dostopne.

Obiskovalce bodo po objektih vodili arhitekti, lastniki stanovanj in/ali upravitelji objektov ter predstavniki vodilnih podjetij, ki so sodelovali pri gradnji, so sporočili organizatorji projekta.

Pričakovati je, da si bodo obiskovalci najraje ogledali zasebne hiše, nizkoenergijske hiše in lesene objekte. Na nekaterih objektih je zaradi omejenega števila ogledov sicer potrebna rezervacija termina, kar je mogoče urediti po spletni strani.

Med drugim se bo mogoče sprehoditi po prenovljenemu dvorcu Sternthal v Kidričevem, v katerem so bila prej zasebna stanovanja, zdaj pa je postal kulturno-upravna stavba. V zapuščenem kamnolomu v Frankolovem bo mogoče obiskati visokotehnološki objekt vodarne, ki zagotavlja neprekinjeno distribucijo čiste vode, v Ljubljani pa bodo vrata obiskovalcem med drugim odprli v najnovejši centralni čistilni napravi ter delovnih prostorih radijske hiše RTV Slovenije.

Poseben poudarek letošnjega festivala so poslovni prostori, ki zaposlenim omogočajo zdravo delovno okolje in pozitivno vplivajo na zdravje in učinkovitost pri delu. Prostori, ki imajo dovolj naravne osvetlitve, lepe razglede in veliko svežega zraka, namreč zvišujejo storilnost do 23 odstotkov, prav tako se za četrtino izboljšajo spominske funkcije.

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v že 30 mestih po vsem svetu, s čimer nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi. V Sloveniji ga bodo tokrat pripravili šestič, doslej pa je odprl vrata 290 objektom, ki si jih je ogledalo skoraj 13.000 ljudi.