Ogorčeni nad spomenikom komedijantke Lucille Ball

V rojstnem kraju so se zvezdnici humoristične serije I love Lucy »oddolžili« s ponesrečenim spomenikom.

Objavljeno
03. april 2015 14.45
rad imam luci
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ameriška igralka Lucille Ball (1911–1989), zvezdnica televizijskih humorističnih serij I love Lucy, The Lucy Show, Here's Lucy in še kakšne, je pred kamerami pokazala nešteto obrazov; tistega, ki ga kaže njen spomenik v Celoronu v ameriški državi New York, postavljen povsem dobronamerno, v njeno čast, saj se je v tem kraju rodila, pa je njene ljubitelje tako razkuril, da so sprožili akcijo za njegovo odstranitev.

Spomenik v naravni velikosti je izdelek kiparja Dava Poulina, ki se na spletni strani hvali, da je doslej ustvaril že preko 120 javnih naročil. Med drugim zapiše, da njegova dela »odražajo raven sočutja in intimnosti, kakršnega si zgodovina zasluži ... Zapuščajo trajno dediščino za prihodnost.«

Marsikdo bi po ogledu njegovega portfolia pomislil, da ustvarja zgolj komercialen kič v idealiziranem realističnem slogu. Na facebooku so že vzpostavili akcijo z naslovom We Love Lucy! Get Rid of this Statue (Ljubimo Lucy! Odstranite ta kip). Eden izmed komentatorjev pravi, da bi, čeprav ne želi promovirati kriminala, vandalom celo plačal, da bi uničili ta grozljivi kip.

Poulinova Lucy se mu zdi podobnejša Marge Simpson iz animiranih Simpsonov ali igralki iz porno industrije 70. let Jessie St James ...

Pravzaprav sta obe navedeni dami lepši. Morda pa je smisel spomenikov komedijantom, da se jim smejemo. Če bo Poulinova kariera v ZDA zaradi ogorčenja trpela, ga bodo morda sprejeli v ljubljanskem BTC in še kje po očetnjavi, kjer kdaj radi ozaljšajo okolico s kipi v dokaj podobni umetniški maniri.