Otok ali pet dni prostovoljne samote

Performans, ki se dotika aktualnih vprašanj migracij, na ogled na Koroškem. 

Objavljeno
06. oktober 2017 13.26
Otok
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem − V Galeriji Ravne bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo Marka Požlepa z naslovom Otok.

Do 3. decembra bo na ogled dokumentacija o performansu, ki ga je slovenski umetnik mlajše generacije izvedel lani decembra v Napoleonovem doku v Antwerpnu v Belgiji. »Otok je lesena konstrukcija, ki plava na modrih plastičnih sodih, hiška, ravno dovolj velika za bivanje. Umetnik je na Otoku sredi Napoleonovega doka preživel pet delovnih dni in ga v tem času ni zapustil, prav tako do Otoka nihče ni imel dostopa. S kopnim je bil povezan le prek radijske postaje VHF, in sicer trikrat na dan,« so povedali v Koroški galeriji likovnih umetnosti. 

Kustos razstave Jernej Kožar je na ogled postavil deset risb in knjigo s fotografijami in dnevniškimi zapisi, ki so nastali v času umetnikovega bivanja na Otoku. Osrednji del postavitve zavzema maketa splava v naravni velikosti, na kateri je umetnik živel. Iz njegovega spodnjega dela se širi zvok iz postaje VHF, prek katere je bil umetnik povezan s kopnim vseh pet dni prostovoljne samote. 

»S performansom Otok se je dotaknil danes aktualnega vprašanja migracij in razseljevanja, katerega tragičnim posledicam smo vedno znova priča. Čeprav so vzroki za to, da nekdo odide od doma v tuje dežele, različni, jih povezuje dejstvo, da se človek novemu okolju težko prilagodi zaradi pomanjkljivega poznavanja novega okolja, navad ljudi in posebnih, lokalno pogojenih načinov komuniciranja. Performans Otok je v tem pogledu metafora osamljenosti ljudi, naj si bodi priseljencev ali pa domačinov, ki so se med seboj povsem odtujili,« so o razstavi zapisali v Koroški galeriji.

Mark Požlep (1981, Celje) je diplomiral iz slikarstva leta 2006 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Lani je prejel nagrado OHO, osrednjo neodvisno nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji. Živi in dela med Ljubljano, Celjem in Ghentom v Belgiji.