Oxford Dictionaries: angleška beseda leta je ... vape

Za lanskim selfiejem so se uredniki slovarja letos odločili za neologizem, ki označuje »pihanje« elektronskih cigaret.

Objavljeno
19. november 2014 15.04
reut*ECIGARETTES
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Se jezikovni neologizmi in pisan nabor slengovskih izrazov, ki zrcalijo aktualen čas, ohranijo v uradno potrjenem besednjaku ali jih naposled odpihne srd puristov?

Na častitljivem uredništvu Oxford Dictionaries vsako leto z vso dolžno akademsko resnostjo – in ob pomoči novih tehnologij – odberejo tisti novokomponirani angleški izraz, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval aktualno leto. Tako se tudi jezikoslovci iz znanstvenega okolja poklonijo inovativnosti ljudi.

Lani je bil to selfie, fotografski avtoportret s poreklom v običajno pametnem telefonu, namenjen predvsem objavam na medmrežju, v preteklosti sta to bila tudi gif, ki je oznaka za format fotografije na spletu, ali unfriend, ki je glagol s pomenom odstraniti nekoga z liste prijateljev na družbenem omrežju.

Letos pa je to beseda vape. Označuje inhaliranje pare (v angleščini vapour) in z njo ekstrakta nikotina iz elektronskih cigaret. Ker pri tem dima ni in se »kadi« le para, je pač oznaka kajenje (smoking) neumestna.

»Vapanje« po slovensko

Kaj pa slovenščina, kjer bi se zaradi nekega povsem drugega pomena beseda parjenje kot alternativen izraz za elektronsko kajenje ... no, najbrž stežka oprijela?

Praksa uživanja elektronskih cigaret se je kot »vapanje« lepo ugnezdila tudi v tukajšnji alternativni rabi besedišča. V nov SSKJ2 ni prodrla, če bi, bi pa bila ob vapitiju, ogroženi vrsti kanadskega jelena z velikim, nazaj zavitim rogovjem, ki mu učenjaki pravijo cervus elaphus canadensis.

A je »vapanje« često na medmrežnih forumih, kjer si ljubitelji izmenjujejo izkušnje pri degustiranju nikotinskih par z okusi sladkega korena, energijske pijače, tutti frutti ali česa še obskurnejšega.

Izbor uredništva Oxford Dictionaries protitobačnih lobijev zanesljivo ni navdušil, a ima uredništvo za to argument. Čeprav predloge za izbor besede leta oblikujejo uredniki, leksikografi in drugi strokovnjaki, se opirajo tudi na prisotnost neke besede v vsakdanjem komuniciranju, ki je izmerljiva.

Raba besede vape se je podvojila

Izbor besede leta namreč temelji tudi na računalniškem programu, ki prečeše internet in ob tem beleži nove besede, spremembe v njihovi rabi ter frekvenco njihovega pojavljanja. Pogostost uporabe besede vape – mimogrede, elektronsko cigareto so izumili pred dobrim desetletjem, leta 2003 – se je, denimo, v zadnjih 12 mesecih kar podvojila. Vrhunec je bil aprila.

Druge letošnje kandidatke so bile (med drugim), budtender, ki ima opraviti z medicinsko rabo marihuane, bae, ki izvira iz danske besede za »drekec«, a v novodobnem komuniciranju pomeni »dragec«, ali indyref, ki se je pojavil kot oznaka ob referendumu za neodvisnost Škotske.

Še odgovor na vprašanje iz prvega stavka. Če pri Oxford Dictionaries neko novo besedo izberejo za besedo leta, še ne pomeni, da bo prodrla tudi v sam slovar angleščine.