Pogreta juha – v Gostilni in drugje

Razvedrilna TV sezona: pogreta juha pač nikoli ni enako dobra, posebej če jo ješ vsak dan.

Objavljeno
31. oktober 2014 16.30
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

Od televizijske razvedrilne jeseni smo si obetali veliko, Planet TV je že spomladi Popu vrgel rokavico, pokazali so, da mislijo resno, zato smo pričakovali pravi dvoboj komercialnih televizij, v katerega bi se lahko vmešala tudi TVS, kjer je urednikovanje razvedrilnega programa prevzel Mario Galunič, doslej prvi mož razvedrila pred kamerami TVS. A dobili smo manj, kot smo pričakovali.

Čeprav na ekranih tokrat ne kuhajo toliko kakor prejšnje sezone, bi za letošnjo razvedrilno jesen še najbolj veljala tista o tem, da pogreta juha pač nikoli ni enako dobra, posebej če jo ješ vsak dan. Slovenija ima talent, Gostilna išče šefa, Kmetija, Moja Slovenija, Moj dragi zmore … vse je že bilo videno.

Ekscentrični kmeti, dolgočasni gostinci

Še najbolj srečno roko (oziroma najbolj preudaren kasting) so imeli pri šovu Kmetija: Nov začetek, kjer so izbrali zares ekscentrične tekmovalce, ki sicer jezijo tiste gledalce, ki menijo, da bi morala Kmetija poveličevati kmečko življenje, veselijo pa tiste, ki imajo radi pritlehne in zabavne prepire. Ti se med to različico Kmetije zabavajo skoraj toliko kot med slavnim »si ti jedla sir« prepirom v Big Brotherju. Manj uspeha pri izbiri kandidatov so imeli popovci pri letošnjem šovu Gostilna išče šefa, ki ni prinesel nič posebej novega. Komentatorji so manj zabavni kakor v prvih dveh sezonah in morda so prav zato še najbolj dolgočasne ponedeljkove oddaje v živo, v katerih morajo očitno pomanjkanje zanimivih dogodkov nadomestiti z vsakič krajšim krilom voditeljice Lili Žagar. Najsvetlejša točka tega šova je verjetno nasmejana komentatorka Irina Osypenko Nemec.

Televizijska oddaja ali amatersko gledališče?

Podobno kot v šovu Gostilna išče šefa tudi v oddaji Slovenija ima talent za največ zabave poskrbi dama v žiriji. Ana Klašnja je namreč mnogo bolj sproščena kakor v prejšnji sezoni. Vse drugo pa je preprosto prežvečeno. Po treh sezonah pač že vemo, da je oddaja zmontirana tako, da bo zadnji nastop najbolj razburljiv nastop večera, zato tudi opevana novost, zlati gumb, ne prinaša ravno veliko presenečenj. Kaj moremo, v spomladanski sezoni nas je Pop pač razvadil s šovom Znan obraz ima svoj glas in padec nazaj k talentom je razumljivo trd. Kar je sicer razumljivo, Znan obraz je prinesel nekaj novega, Talente pa gledamo že četrto sezono. A vendar bi se vsaj Vid in Pero pri voditeljskem delu lahko bolj potrudila, skeči striženja nohtov na nogah na primer bolj kakor na televizijsko oddajo spominjajo na najslabšo različico amaterskega gledališča. Nekaj podobnega amaterskemu gledališču pa izvaja tudi novi voditelj šova Moj dragi zmore na Planet TV Marko Potrč, saj poskuša zabavati z vse prej kot posrečenimi skeči. In čeprav z Nino Osenar na papirju delujeta kot vroč voditeljski par, je Nina več voditeljske kemije delila s prejšnjim voditeljem Miho Brajnikom. Poleg Kmetije: Nov začetek in prenovljenega šova Moj dragi zmore so na Planet TV stavili še na eno novost, in sicer na oddajo Bognedaj, da bi crknu televizor. Ideja, da gledalci ocenjujejo oddaje, je sicer dobra, a žal je bila manj posrečena izbira teh gledalcev. Zdi se, da se preveč obremenjujejo s prisotnostjo kamere in komentirajo zelo nesproščeno.

Prek poligona do službe

A vsi šovi, resničnostni in drugačni, ne prinesejo toliko »saj ni res, pa je« trenutkov kakor šov TOP 4 s Tjašo Kokalj. V novi sezoni je sicer opazna boljša produkcija, s Kanala A so se tudi preselili na elitni Pop TV, a kaj ko vsebina ostaja enaka. Tu sicer ne bomo razpravljali o (prikritem) oglaševanju, ker je bilo o tem že veliko povedanega. Poglejmo pa raje tako: če oddajo TOP 4 gledaš kot resničnostni šov, ki zabava s tem, kaj vse je nekdo pripravljen narediti za službo v podjetju v stečaju, je zadeva zabavna. Če pa zadevo gledaš s stališča, kot ga predstavljajo oni, torej da gre za čisto pravi vstop v poslovni svet, potem pa je oddaja, v kateri morajo mlade ženske za to, da bi dobile službo, delati selfije s smetano po obrazu in se zaletavati v ovire na vojaškem poligonu, blago rečeno ponižujoča. Ampak, dekleta, brez skrbi, tudi če niste popolna, zmagovalka na koncu dobi tudi lepotno preobrazbo po svoji izbiri v polikliniki v Zagrebu.

Mario čaka pomlad

In medtem ko se komercialne televizije spopadajo z že videnimi formati, pa razvedrilo na TVS … stagnira. Moja Slovenija, Slovenski pozdrav in NPU, vse je ostalo enako, verjetno le čakajoč na konec sezone. In pomlad, ko bomo videli prve novosti, ki jih za zdaj še skriva novi urednik Mario Galunič. No, mi si novosti vsekakor želimo, ne le na TVS, tudi na komercialnih televizijah. In še namig: morda si gledalci bolj kakor resničnostne šove želijo gledati šove, torej (stare) dobre razvedrilne oddaje. To je dokazal uspeh oddaje Znan obraz ima svoj glas in to še vedno dokazuje tudi priljubljenost oddaje Moja Slovenija. Pomlad naj bo torej brez pogrevanja.

***

foto:Foto Pro Plus, Planet TV, TVS