Pokrajinski muzej Ptuj Ormož bo vodil Aleksander Lorenčič

Pri postopku imenovanja novega vodstva je več kot leto in pol prihajalo do zapletov.

Objavljeno
21. september 2015 18.11
PTUJ
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je po več kot letu in pol le dobil direktorja s polnimi pooblastili. Potem ko se je konec leta 2013 upokojil dolgoletni direktor zavoda Aleš Arih, je pri postopku imenovanju novega vodstva prihajalo do zapletov, zato ga je začasno vodil Andrej Brence. Ptujski mestni svet je danes dal soglasje Aleksandru Lorenčiču.

Na ponovljeni razpis za novega direktorja muzeja, katerega ustanoviteljici sta poleg ptujske in ormoške še občini Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, se je prijavilo šest kandidatov, prav vsi pa so izpolnjevali pogoje. Poleg Lorenčiča se je prijavil tudi dosedanji vršilec dolžnosti, ob njiju pa še Andrej Magdič, Gabrijela Milošič, Radovan Pulko in Boštjan Šeruga.

Mandatno volilna komisija ptujske občine je vse kandidate povabila na razgovore, v postopku ocene in izbire pa si je pridobila tudi mnenje strokovnega sveta pokrajinskega muzeja in sveta omenjenega zavoda. Na podlagi vsega tega so za direktorja v odločanje mestnemu svetu predlagali Lorenčiča. Pred dokončnim imenovanjem morajo kandidata potrditi še ostale tri občine soustanoviteljice.

Lorenčič je sicer Ptujčan, od leta 2007 zaposlen na Inštitutu za novejšo zgodovino, predava pa tudi na Univerzi za Primorsko. Na inštitutu se ukvarja s področjem slovenske gospodarske tranzicije, sicer pa je leta 2014 prejel nagrado Ervina Dolenca Zveze zgodovinskih društev Slovenije za najboljši monografski prvenec med letoma 2012 in 2014.

Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je splošni muzej z zbirkami in oddelki za arheologijo, zgodovino, kulturno zgodovino, etnologijo, z restavratorskimi delavnicami in drugimi službami, ob tem pa ima v upravljanju tudi kompleks ptujskega gradu.