Popravek novele zakona o medijih za glasbenike še vedno neustrezen

Predsednica Sindikata glasbenikov Slovenije Tinkara Kovač: »Pričakujemo uzakonitev 51-odstotne kvote za slovensko glasbo.«

Objavljeno
16. julij 2015 18.08
Tinkara Kovač pred odhodom na Evrovizijo 28.aprila 2014
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Novi osnutek novele zakona o medijih, ki je še do 21. julija v javni obravnavi, je po oceni glasbenikov, članov dveh sindikalnih združenj, še vedno neustrezen. Sindikalna konferenca glasbenikov znotraj Glose je predlagane kvote slovenske glasbe označila za neživljenjske, za Sindikat glasbenikov Slovenije pa so te prenizke.

Osnutek novele zakona o medijih, na katerega ministrstvo za kulturo še zbira pripombe, je že drugi predlog sprememb medijskega zakona v kratkem času, potem ko je prvi dvignil nemalo prahu v javnosti, ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa si je z njim prislužila poziv k razrešitvi.

V novi različici je ministrstvo spremenilo najbolj sporne določbe, med drugim tiste o kvotah in definiciji slovenske glasbe. Osnutek določa, da bo moralo biti v dnevnem času predvajane najmanj deset odstotkov slovenske glasbe oziroma polovica sedaj določene kvote.

Pri tem bo morala najmanj 70 odstotkov tega deleža predstavljati glasba, ki je izključno ali v večinskem delu izvajana v slovenskem jeziku. Najmanj četrtina tega deleža bo morala predstavljati slovenska glasba, prvič predvajana pred največ dvema letoma, najmanj osmino deleža pa glasba izvajalcev, ki niso starejši od 25 let.

Predlagane rešitve so neživljenjske in preveč kompleksne, četudi je sam namen dober, so prepričani v sindikalni konferenci glasbenikov, ki deluje znotraj sindikata Glosa in zastopa tako člane nacionalnih orkestrov kot samozaposlene glasbenike. Po njihovem mnenju predlog odpira več težav in vprašanj, kako določila izvajati v praksi in kakšen bo dejanski učinek sprememb.

»Glede na nejasnost določb in kompleksnost predloga smo mnenja, da bodo nastali izjemni problemi tudi na strani tistih, ki bodo želeli izpolnjevati postavljene pogoje,« je po sestanku konference za STA sporočil predsednik Andrej Sraka. Kot so dodali, je za več domače ustvarjalnosti in domače glasbene in kulturne produkcije potrebno celostno prenoviti sisteme s tega področja, do tega pa je mogoče priti le s kvalitetnimi in jasnimi rešitvami.

Sindikat glasbenikov Slovenije, ki mu predseduje Tinkara Kovač in združuje predstavnike t. i. mainstreama, pa ne razumejo nespremenjenih kvot v korist slovenske glasbe. Predvajanje slovenske glasbe podnevi, ko je poslušanost največja, podpirajo. Toda polovični delež kvote, kar pomeni 20 odstotkov za nacionalne in 10 odstotkov za komercialne medije, se jim zdi prenizek in ne pomeni pozitivnega premika k zaščiti oziroma spodbudi slovenske glasbene ustvarjalnosti.

Pričakujejo uzakonitev 51-odstotne kvote, torej en odstotek v prid slovenski ustvarjalnosti. »Raznovrstna kvalitetna glasba Slovencev se mora slišati podnevi,« je njihovo stališče za STA strnila primorska glasbenica.

Pozdravili pa so predlagano rešitev za mlade glasbenike, ki niso starejši od 25 let. Ministrstvu nameravajo predlagati, da se na njihovi spletni strani oziroma spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve uredi evidenco, v katero bi bili ti glasbeniki uvrščeni. Na ta način bi jih glasbeni uredniki in mediji lahko našli na enem mestu in jih uvrstili v program v skladu z zakonskim predlogom.