Pred »prešernim« večerom

V Cankarjevem domu v soboto državna proslava ob kulturnem prazniku s podelitvijo Prešernovih nagrad.

Objavljeno
06. februar 2015 17.44
dzi*Presernov dan na Presrnovem trgu
T. J., kultura
T. J., kultura

V hiši Cankarjevega imena bodo tudi tokrat, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, podeljena najvišja državna priznanja za dosežke v umetnosti.

Letošnja slavnostna podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada bo v znamenju svetlobe in mednarodnega leta svetlobe, ki pa bo na odru Gallusove dvorane dobila tudi metaforičen pomen. Konec koncev je Prešeren rad prepletal svetle verze, svetlejši del umetniškega ustvarjanja pa so tudi nagrade.

Režijski koncept za slavnostno podelitev je zasnoval Matej Filipčič, med nastopajočimi bodo igralci Ana Urbanc, Jernej Gašperin, Aljaž Jovanovič in Gregor Gruden, komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Slovenski tolkalni projekt. Avtor veznega besedila je Peter Kolšek, povezovalca slovesnosti pa bosta Nataša Dolenc in Igor Velše.

Letošnje Prešernove nagrajence bosta pred začetkom proslave v Galeriji Cankarjevega doma sprejela ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj.

Slovesnost se bo začela ob 20. uri, neposreden prenos proslave bo prenašala Televizija Slovenija na 1. programu.