Pri Prešernovih nagradah spet novosti

Danes imajo številne ustanove dan odprtih vrat.

Objavljeno
02. december 2016 21.48
V. P. S.
V. P. S.
Ljubljana – Bili so časi, ko so 3. decembra, na ta veseli dan kulture, razglasili, kdo so Prešernovi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada. Zdaj ni več tako, a kljub temu prebivalci Slovenije danes ne bodo ostali praznih rok. Lahko bodo obiskali katero od številnih kulturnih ustanov, ki ima na ta dan odprta vrata.

Kdo so dobitniki prestižnih državnih priznanj, bomo izvedeli v tednu med 16. in 20. januarjem na tiskovni konferenci, so sporočili z ministrstva za kulturo. To je novost, kajti po tradiciji so bili nagrajenci javno razglašeni šele na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, razen krajšega obdobja, ko je bilo to storjeno 3. decembra. Strokovne komisije in upravni odbor so nagrajence letos izbrali po ustaljeni in preverjeni praksi, so še sporočili. Režiserka prireditve ob podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, ki bo 7. februarja v Cankarjevem domu, je Neda Bric.

Prešernov dan rojstva zaznamujemo z dnevom odprtih vrat v kulturnih ustanovah že sedemnajstič zapovrstjo. Letos jih bo obiskovalce sprejelo 140 v 55 krajih po Sloveniji. Vrata bodo odprli muzeji, galerije, gledališča, knjižnice in drugi zavodi, v njih pa se bodo zvrstile brezplačne razstave, vodenja, delavnice, predstave in koncerti. Dogodkov bo kar 335. To kaže, da je prireditev v zadnjih časih postala res množična.