Radikalno čiščenje: Umetnina v muzeju pomotoma pristala v smeteh

Čistilci v znanem Museionu v Bolzanu so instalacijo iz praznih steklenic in konfetov zamenjali za smeti.

Objavljeno
27. oktober 2015 16.44
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Čistilci v muzeju sodobne umetnosti Museion v južnotirolskem Boznu oziroma Bolzanu so pomotoma v smeti vrgli enega od razstavnih eksponatov, saj so ocenili, da gre za smeti. Uprava muzeja je obljubila, da bodo instalacijo kmalu znova postavili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Delo milanskih umetnic Goldschmied & Chiari z naslovom Dove andiamo a ballare questa sera? (Kam gremo nocoj na ples?) je bilo sicer sestavljeno iz praznih vinskih steklenic, konfetov in drugega materiala na tleh.

Instalacijo sta poimenovali po vodiču po nočnih klubih iz 80. let prejšnjega stoletja, ki ga je napisal takratni vodilni italijanski politik, njuno delo pa simbolizira hedonizem in materializem tistega časa.

Čistilci so instalacijo »pospravili« dan po neki otvoritvi v Museionu. Ta je kasneje v objavi na Facebooku objavil fotografijo lepo očiščenega praznega prostora in zapisal, da poznajo že »veliko sijajnih predhodnikov«, pri tem pa mislil na incidente z deli Marcela Duchampa in Josepha Beuysa iz preteklosti.

Duchampovo delo, stojalo za steklenice, je bilo uničeno leta 1914, ko so ga zamenjali za smeti, instalacijo z umazano kadjo Beuysa pa je preveč vnet uslužbenec prav tako očistil.

Direktorica muzeja Letizia Ragaglia je v pogovoru za lokalni časnik povedala, da lahko steklenice in drug material najdejo v vrečah za smeti in da bodo instalacijo pozorno rekonstruirali na podlagi fotografij.