RTVS pozval Bizjak Mlakarjevo k opravičilu zaradi izjav o medijski noveli

Njen včerajšnji govor je bil »v več točkah netočen, zavajajoč in nekorekten«, so ocenili na nacionalki.

Objavljeno
05. februar 2016 18.33
V. U., STA
V. U., STA
Govor ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar o noveli zakona o medijih v DS je bil »v več točkah netočen, zavajajoč in nekorekten«, so ocenili na RTV Slovenija. Izjave o vplivu lobističnih in finančnih pritiskov na uredniško presojo razumejo kot pritisk izvršilne veje oblasti na delovanje medija. Ministrico so zato pozvali k opravičilu.

Ministrica je na včerajšnji seji, na kateri so državni svetniki izglasovali veto na omenjeno novelo, med drugim poudarila, da novela ni spremenila že doslej veljavnih kvot. Z določitvijo terminov predvajanja je po njenih besedah zgolj onemogočila nadaljnjo zlorabo kvot »s strani nekaterih pomembnih lastnikov oziroma urednikov radiev, ki uporabljajo javne frekvence ali pa so celo javni uslužbenci RTV Slovenija, ki jo celo plačujemo z javnimi denarji«.

Namigi na koruptivnost urednikov Radia Slovenija

Bizjak Mlakarjeva se je spraševala tudi o interesih urednikov. Kot je dejala, so »tokovi finančnih sredstev med tujimi založbami, lastniki medijev, uredniki, avtorji in soavtorji skladb ter odločevalci o tem, kaj se na radijskih postajah sploh vrti, in drugimi vsebina licenčnih in drugih dogovorov celo pri nacionalni RTV Slovenija precej nejasni. Prav tako je povsem nejasen tok denarja v tujino,« je dodala.

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so zapisali, je Bizjak Mlakarjeva med drugim namigovala na koruptivnost urednikov Radia Slovenija. »RTV Slovenija je ogorčena nad takšnim neargumentiranim načinom komuniciranja najvišjih predstavnikov vlade, saj gre za neutemeljene obtožbe brez kakršne koli podlage,« so navedli.

V okviru RTVS deluje osem radijskih programov. Vsi dosegajo predpisano kvoto slovenske glasbe, programski delavci pa pri svojem delu spoštujejo medijsko zakonodajo, so zatrdili na RTVS. Uredniki radijskih programov Radia Slovenija zato »najostreje zavračajo trditve ministrice, da se kdor koli izmed njih odloča na podlagi lobističnih ali finančnih pritiskov ali kako drugače kot na podlagi neodvisne uredniške presoje«.

»Netočne, zavajajoče in nekorektne izjave«

Izjava ministrice po njihovi oceni presega dostojno politično komunikacijo in predstavlja grob poseg v integriteto radijskih ustvarjalcev. Razumejo jo kot pritisk izvršilne veje oblasti na neodvisno delovanje javnega medijskega servisa.

Prav tako »odločno nasprotujejo« navedbam ministrice, da Val 202 načrtno izrinja slovensko glasbo iz svojega programa. Prav nasprotno, omenjeni program je po njihovih navedbah »med ključnimi motivatorji slovenskega glasbenega razvoja«.

Na RTVS zato ministrico pozivajo, naj prevzame odgovornost za »netočne, zavajajoče in nekorektne izjave«, prekliče neutemeljene obdolžitve in se javno opraviči ustvarjalcem programov Radia Slovenija, predvsem pa slovenski javnosti.

Državni svet je namreč na četrtkovi izredni seji sprejel odložilni veto na vladno novelo zakona o medijih. Kot problematično v noveli so svetniki ocenili določitev kvot predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah. Po njihovem mnenju tako strogi pogoji predvajanja preveč posegajo v uredniško avtonomijo in v svobodo gospodarske pobude.