Rusija pritiska na Bolgarijo, naj zaščiti spomenike sovjetskim vojakom

Najnovejši povod je bil napad na spomenik na jugu Sofije, ki so ga ob obletnici bolgarskih socialistov obarvali rdeče.

Objavljeno
29. avgust 2016 16.03
V. U.
V. U.

Rusi od Bolgarov znova pričakujejo, da se bodo bolj potrudili pri zaščiti tamkajšnjih spomenikov sovjetskim vojakom iz časa druge svetovne vojne, postavljenih v davnih časih komunizma.

Kot je poročal mednarodni tisk, ki se sklicuje na The Moscow Times, je bil razlog za noto, ki so jo bolgarskim kolegom poslali z ruskega veleposlaništva v Sofiji, nedavni vandalizem nad spomenikom na jugu bolgarske prestolnice, ki so ga neznanci na predvečer 123. obletnice bolgarskih socialistov obarvali rdeče.

Na ruskem veleposlaništvu pričakujejo, da bodo storilce odkrili in kaznovali, ob tem pa sprožili širšo akcijo za zaščito tovrstnih spomenikov pred vandali.

Dolga zgodovina simbolnih bitk na spomeniku sredi prestolnice

Vandaliziranje sovjetskih spomenikov v Sofiji ima dolgo zgodovino. Ko je leta 2011 skupina anonimnežev iz skupine Destructive Creation figure ob dnu velikanskega, 37 metrov visokega spomenika sovjetski armadi sredi Sofije iz leta 1954 prebarvala v serijo ameriških likov iz pop kulture – v Supermana, Jokerja, Robina, Captaina Americo, Božička, Wonder Woman in še koga –, so to gesto na bolgarskem kulturnem ministrstvu označili za vandalizem in spomeniku že v nekaj dneh vrnili izvirno podobo, a je v javnosti »podvig« naletel tudi na podporo.

O njem so poročali mednarodni mediji, dogodek pa je bolgarsko družbo razdvojil. O njem je režiser Anton Partalev posnel tudi kratki dokumentarec, ki je na festivalu In out na Poljskem osvojil drugo nagrado.

Leta 2013 je sledilo naslednje odmevno vandaliziranje spomenika, tokrat z naslovom Opravičilo Pragi. Nekdo je spomenik prebarval v rožnato barvo in ob njem napisal Bolgarija se opravičuje. Med enotami Varšavskega pakta, ki so leta 1968 vdrle na Češkoslovaško, so bile namreč tudi bolgarske.

Leto zatem, ob ukrajinski revoluciji, je sledila akcija Slava Ukrajini, ob kateri so osrednjo figuro in zastavo na spomeniku obarvali modro in rumeno, nekaj kasneje, kot opomin na pokol v Katynu, pa so figure na drugem delu spomenika ob ukrajinskih pridobile še poljske barve.