Sanje na nebu nad Čedadom

Šestindvajseti čedadski festival Mittelfest ponuja do 25. julija niz gostovanj slavnih imen.

Objavljeno
14. julij 2017 16.21
Igor Bratož
Igor Bratož

Čedadski festival Mittelfest se ne izogiba znanim in velikim imenom, ampak jih premišljeno vabi: lani so tam nastopili Carlos Santana, Michael Nyman in Pat Metheny, letos prihajajo v Čedad Sting, Goran Bregović, Laibach, tudi letošnji ljubljanski gost John Malkovich.

Mittelfest, ki mu je pot v evropsko festivalsko združenje EFA tlakoval direktor in umetniški vodja ljubljanskega festivala ter tretji mandat predsednik EFA Darko Brlek, se od festivala v Ljubljani precej razlikuje po trajanju. Začetni in sklepni datum letošnjega 65. LF, 27. junij in 31. avgust, sta si daleč narazen, zato mora biti 26. Mittelfest precej bolj eksploziven, saj bo vse, kar ima letos ponuditi, to pa je več kot petdeset različnih prireditev, izvedel med 15. in 25. julijem.

Festival je po besedah njegovega umetniškega direktorja Franca Calabretta, ki je prišel prireditev predstavit v Ljubljano, nastal z namenom spodbuditi komunikacijo med evropskim zahodom in vzhodom, ponuditi prostor za premislek o koreninah Evrope in povezati umetnike različnih območij. Položaj na meji latinskega, germanskega in slovanskega sveta mu to nedvomno omogoča.

Prej voda in zemlja, letos zrak

Letos v Čedadu sklepajo triletni projekt: leta 2015 so festival posvetili vodi, lani je bila vodilna nit zemlja, letos je glavna tema sporeda zrak. Poleg simboličnega pomena predstavljajo našteti trije elementi determinante sodobnega življenja.

Letošnji zrak – nebo nad Čedadom – prav tako kot prejšnji dve vodilni temi dopušča obilico simbolnih in konceptualnih interpretacij in umetniških pristopov ter tudi humornih in sploh zabavnih reakcij. Ne gre le za naravni element, ki ga moramo varovati, pravijo čedadski organizatorji, temveč tudi za pomembno figuro imaginarija.

Zrak je sinonim gibanja: v zraku se gibljejo zvoki in besede, simbolično pa tudi sanje, želje in utopije narodov in ljudi. Zrak je odprta razsežnost, neskončno nebo, ki omogoča svobodo gibanja, je sinonim dihanja, vetra in vrtinčenja, je znamenje prosojnosti, izraz lahkotnosti in želja po vzponu.

Zrak nas vabi na potovanje nad morjem in nad kopnim, v zraku se širijo zvoki, glasba, glasovi in pesmi, v ozvezdju Mittelfesta pomeni tudi galaksijo izkušenj in pomenov. Na čedadskem festivalu se bo ta rdeča nit vila po programu predstav posameznih umetnikov in skupin iz več deset različnih držav.


Gost letošnjega Mittelfesta bo med drugimi igralec John Malkovich s petkovo predstavo v koprodukciji s Festivalom Ljubljana in ob spremljavi italijanskega komornega ansambla I Solisti Aquilani: legenda Hollywooda je v sozvočju z mislimi argentinskega pisatelja in aktivista Ernesta Sabata ubesedil monolog iz romana Grobovi in junaki, ki se odlično spaja s Schnittkejevo glasbo v izvedbi temperamentne ruske pianistke Anastasije Terenkove in izvrstne slovenske violinistke Lane Trotovšek.

Utelešenje neoprijemljivega

Kako utelesiti neoprijemljivo, prikazati gibanje zraka, razkriti pot diha? Virtualne podobe, ki se spogledujejo z glasbo in plesom v živo, bosta v videmskem Teatro Nuovo Giovanni v torek ponudila francoska gosta Adrien M & Claire B, multidisciplinarna umetnika Claire Bardainne in Adrien Mondot, ki stavita na mobilnost in naključnost in v svojih performansih iščeta živi digitalni svet: v njunih predstavah človeško telo v prostoru, podprtem s tehnologijo, s plesom ustvarja osupljivo vizualno poezijo.

V sredo zvečer bo na Piazza Duomo nastopila skupina Laibach, dan kasneje na istem prizorišču Eugenio Bennato, kantavtor, ki se lahko pohvali s petdesetimi leti delovanja in odličnim izborom avtorskih pesmi, tokrat v novi, etnični preobleki. Njegovo glasbeno tihotapstvo je obenem njegov način komuniciranja, pravijo organizatorji. V petek bo italijanska plesna skupina Arearea nastopila s predstavo Turbolenze – il caos e la farfalla, novo koreografijo za šest plesalcev in čelista na glasbo Philipa Glassa, v kateri se v labilnem prostoru gibljejo z lahkoto metuljev in pošiljajo svoje želje vzdolž mavrice prepletajočih se gibov in dejanj.

Nedeljski večer na Piazza Duomo bo strasten, v Čedad prihaja Goran Bregović s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe, pihalci, trobilci in zborom, ki zmore zmeraj znova navdušiti občinstvo, festival pa bo s koncertom za konec okronal še Sting, idol najmanj ene generacije in avtor vrste glasbenih motivov, ki so že del skupnega glasbenega zaklada, ter osupljiv filmski igralec. S svojim neukrotljivim čutom za varovanje okolja je letošnjo temo festivala, pravijo organizatorji, z veseljem prevzel v svojo novo okoljevarstveno bitko na turneji 57th & 9th.