Slovenska filharmonija: Sviz in Glosa Damjanoviča pozvala k odstopu s funkcije direktorja.

Kakofonija v filharmoniji: Objavljamo že tretje v nizu Sporočil za medije sindikatov Sviz in Glosa o razmerah v Slovenski filharmoniji.

Objavljeno
30. marec 2016 14.05
Posodobljeno
30. marec 2016 14.20
LJUBLJANA SLOVENIJA 26.5.2012 KONGRESNI TRG FOTO JOZE SUHADOLNIK
V. U.
V. U.

Direktor ob zaupanje filharmonikov

Sviz in Glosa pozivata Damjana Damjanoviča, naj odstopi s svoje funkcije ter tako omogoči normalizacijo delovnih razmer, ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in vrnitev ugleda Slovenski filharmoniji.

Delavsko predstavništvo v Slovenski filharmoniji je ob podpori Sviza in Glose v začetku letošnjega marca izpeljalo glasovanje o primernosti Damjana Damjanoviča, da še naprej opravlja funkcijo direktorja. Glasovanja se je udeležilo 114 od skupno 149 zaposlenih, pri čemer jih je kar 91 (79,82 odstotka) direktorju odreklo zaupanje. Nezaupnica direktorju je pri tem posledica njegovega omalovaževanja v Slovenski filharmoniji zaposlenih glasbenic in glasbenikov ter žaljivih in neresničnih trditev, da imajo ti preveč časa za rovarjenje, poljubne zadolžitve in nobene odgovornosti.

Javnemu pozivu navkljub, naj se zaposlenim za izrečeno opraviči, direktor tega ni storil, temveč je z izjavami, kot je tista, da gre le za majhno skupino posameznikov, zavajal javnost in razdor med zaposlenim še poglobil. Kaplja čez rob je bila zavrnitev sestanka s sindikati ob navzočnosti članov delavskega predstavništva, ki so bili izvoljeni v skladu z določbami Kolektivne pogodbe za kulturne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Omenjeno glasovanje je nedvoumno pokazalo, da direktor Damjan Damjanovič, še zlasti v umetniškem delu zaposlenih, v orkestru in zboru, nima več podpore za vodenje Slovenske filharmonije. Nezadovoljstvo z vodenjem zavoda in z odnosom direktorja do zaposlenih ter zaskrbljenost za prihodnost ustanove, ki jo zaposleni dnevno izražajo, sta izjemno velika, zato smo v Svizu in Glosi prepričani, da zdajšnji direktor ne more uspešno voditi Slovenske filharmonije.

Ne vidimo druge poti, kot da direktor odstopi in tako omogoči prepotrebno normalizacijo delovnih razmer, ustrezne pogoje za ustvarjalno delo in vrnitev ugleda Slovenski filharmoniji. Sviz in Glosa hkrati pozivata ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar, naj nemudoma sprejme predstavnike orkestra in zbora Slovenske filharmonije, da ji pojasnijo razloge za nezadovoljstvo, ki se je izrazilo tudi v glasovanju o zaupanju direktorju.

V Ljubljani, 30. marca 2016.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Mitja Šuštar, predsednik Glose