Stripovski Superman za dobre tri milijone dolarjev − nov svetovni rekord

Prizorišče prodaje najbolj iskanega stripa na svetu je bil spletni eBay.

Objavljeno
25. avgust 2014 15.10
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Spletni eBay, globalna virtualna dražbena dvorana, s katero se zadnje čase povezujejo tudi povsem klasične avkcijske hiše, denimo elitni Sotheby's, se uveljavlja kot prizorišče prodaj, ki segajo v milijonske zneske in pišejo zgodovino dražbenih rekordov.

Na njem so včeraj zvečer za vrtoglavi znesek 3.207.852 dolarjev, dobrih 2,4 milijona evrov, prodali najpopolneje ohranjen primerek stripa, ki se ga tudi sicer drži status najbolj iskanega tovrstnega izdelka med zbiralci na svetu. Čeprav je – davnega junija leta 1938, ko je izšel – imel na naslovnici zapisano ceno zgolj desetih centov.

Gre za 1. številko revije Action Comics, ki je v svet devete umetnosti in popularne kulture izstrelila ameriškega junaka nad junaki, Supermana. Na njeni naslovnici kot za šalo »telovadi« z avtomobilom, ki spominja na vsakdanjega hrošča. Mimogrede, tega so pri Wolkswagnu v tedanji nacistični Nemčiji začeli izdelovati prav leta 1938.

Kot poročajo mediji, se je desetdnevna eBayeva dražba začela pri le 99 centih, a je znesek že po dveh urah dosegel 1,6 milijona dolarjev. Posrednik pri prodaji, tisti, ki je strip postavil na eBay, je bilo washingtonsko podjetje Pristine Comics.

Prav tako odlično ohranjen primerek te številke so leta 2011 prodali za 2,16 milijona dolarjev, kar je do včeraj predstavljalo tudi rekordni iztržek pri avkciji kakega stripa.