Švicarsko sodstvo opustilo nove obtožbe proti Polanskemu

Nekdanja nemška igralka Renate Langer je septembra policiji prijavila, da jo je režiser kot mladoletno posilil leta 1972. Primer je zastaral.

Objavljeno
09. november 2017 16.06
V. U., STA
V. U., STA

Švicarske sodne oblasti so odločile, da ne bodo kazensko preganjale poljskega režiserja Romana Polanskega, ki se je septembra soočil z novo obtožbo o posilstvu mladoletnice, ker je primer zastaral. Nekdanja nemška igralka Renate Langer je namreč policiji prijavila, da jo je režiser posilil leta 1972.

Langerjeva je švicarski policiji septembra povedala, da jo je Polanski pri 15 letih, ko je v Münchnu delala kot model, zvabil na svoj dom v Gstaad, kjer jo je posilil.

Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, regionalno tožilstvo v Bernu Polanskega ne more kazensko ovaditi, saj bi bilo to v nasprotju z zakoni, ki so veljali leta 1972, v času domnevnega spolnega napada. Žrtev bi po zakonu morala pred policiste stopiti prej, najkasneje po 15 letih od dogodka. Ker je primer zastaral, Renate Langer režiserja ne more tožiti.

Že četrta prijava

Po navedbah AFP je četrta ženska, ki je Polanskega javno obtožila za spolni napad. Nazadnje, avgusta, se je oglasila ženska, imenovana zgolj Robin. Na novinarski konferenci v Los Angelesu je povedala, da jo je Polanski leta 1973, ko ji je bilo 16 let, spolno nadlegoval. Tudi njen primer je zastaral.

Poleg znanega primera Samanthe Geimer se je leta 2010 oglasila še britanska igralka Charlotte Lewis, ki naj bi jo režiser prav tako 16-letno spolno napadel v Parizu leta 1983.

Proti 84-letnemu Polanskemu v ZDA že 40 let poteka postopek zaradi domnevne spolne zlorabe 13-letne Samanthe Geimer iz leta 1977. Tedaj 43-letni Polanski naj bi imel z njo v Los Angelesu po fotografiranju spolni odnos, pred tem naj bi jo tudi omamil. Polanski se je sojenju izognil tako, da je priznal spolni odnos z mladoletnico, vendar je nato leta 1987 zaradi bojazni pred kaznijo zbežal iz ZDA.

Filmska kariera Polanskega je kljub obtožbam cvetela, navaja AFP. V Franciji, kamor je ubežal pred ameriškim pravosodnim sistemom, ga imajo mnogi za ikono. Filmar je dobitnik osmih cezarjev, oskarja pa je prejel za najboljšo režijo za dramo Pianist iz leta 2002.