Ta teden (17.–23. 6.) ne zamudite ...

Danes priporočamo Otožno Jasmine Woodyja Allena z odlično Cate Blanchett v glavni vlogi ...

Objavljeno
16. junij 2017 14.50
M. K.
M. K.

SOBOTA, 17. junija

  • Gosford Park: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★★

Koprodukcija, 2001. Režija Robert Altman. Igrajo: Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas, Camilla Rutherford. Kriminalka/komedija. 137 minut.

Anglija, leta 1932. Na posestvu Gosford Park priredi sir McCordle eno številnih srečanj predstavnikov aristokracije. Na dnevnem redu vikenda je tudi lov na fazane. A večer zaznamuje tragedija. Gostitelja v knjižnici najdejo mrtvega. Morilec je žrtev zabodel v srce, a očitno je bil že pred tem zastrupljen.

Po svoji navadi režiser Robert Altman v film vpelje veliko število likov, ki jih razdeli na v zgornjih nadstropjih živeče plemiče in pritlične služabnike. Tudi zgodba je večplastna in prepletena, komične situacije pa film dodatno poživijo.

Priporočamo še:

  • Kolesarstvo: Dirka po Sloveniji: TVS 2 ob 13.30

3. etapa. Celje-Rogla. Prenos. Najtežja etapa se bo zaključila s 14 km dolgim vzponom na Roglo.

  • Košarka (Ž): Grčija - Slovenija: Kanal A ob 17.45

Evropsko prvenstvo. Prenos.

  • Rokomet (M): Slovenija - Portugalska: TVS 2 ob 19.50

Kvalifikacije za EP. Prenos iz Kopra.

  • Golob, ki je sedel 
na veji in razmišljal o življenju: TVS 1 ob 22.45

Vikendova ocena: ★★★★

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Koprodukcija, 2014. Režija: Roy Andersson. Igrajo: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg. Komedija/drama. 101 min.

Sam in Jonathan, potujoča trgovca s šaljivimi pripomočki, gledalca popeljeta na odisejado, ki pokaže lepoto nekaterih trenutkov in banalnost drugih.

NEDELJA, 18. junija

  • Prideš z nočjo: TVS 1 ob 22.20

Slovenija, 2017. Avtorica: Alma Lapajne. Igrano-dokumentarni film. 45 minut.

Primarij Matjaž Lunaček je specialist psihiater, ukvarja se s psihoanalitično prakso in uporabo psihoanalize v literaturi in vzgoji. Študiral je tudi primerjalno književnost. Za svoje kratke zgodbe, katerih sporočilo zareže kot kirurški skalpel, je bil večkrat nominiran za nagrade. Režiserka Alma Lapajne je pripravila njegov igrani portret.

V filmu Lunaček preživi nekaj časa kot gost v klavzuri Cistercijanskega samostana v Stični. Osebne refleksije o človeku Zahoda odpošilja v pismih Arthurju Rimbaudu, genialnemu piscu iz druge polovice 19. stoletja. V pismih se Matjaž ozre tudi na usodo pokojnega očeta, akademika Pavla Lunačka, zdravnika, ki je v času narodnoosvobodilnega boja postavil in vodil partizanske bolnišnice v Kočevskem Rogu.

Priporočamo še:

  • Kolesarstvo. Dirka po Sloveniji: TVS 2 ob 13.30

4. etapa. Rogaška Slatina - Novo mesto. Prenos.

  • Ujemi gringa: Planet TV ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Get the Gringo. ZDA, 2012. Režija: Adrian Grunberg. Igrajo: Mel Gibson, Kevin Hernandez, Daniel Giménez Cacho. Akcijska drama. 96 min.

Kriminalec Driver gre korak predaleč, ko skuša okrasti mafijskega šefa. Na begu pred kriminalci in policisti pristane v Mehiki, kjer ga zaprejo. Driver počasi spoznava, da v zaporu veljajo povsem drugačna pravila preživetja, saj so kriminalci v ječi postavili svojo oblast. Nepričakovano se zbliža z mladim fantom ...

  • Imperij sonca: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★★

Empire of the Sun. ZDA, 1987. R: Steven Spielberg. I: Christian Bale, John Malkovich. Voj. drama. 154 min.

Angleški deček premožnih staršev uživa življenje v Šanghaju. Ko izbruhne vojna, se mu sesuje svet. V splošni zmedi ga množica loči od staršev, kasneje pa ga izgubljenega in zapuščenega kot ujetnika namestijo v japonsko taborišče. Tam začne hitro odraščati.

PONEDELJEK, 19. junija

  • Velika igra: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

Big Game. Koprodukcija, 2014. Režija: Jalmari Helander. Igrajo: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson. Akcijski pustolovski film. 90 minut.

Trinajstletni Oskari (Onni Tommila) se poda v divjino finskih gozdov, da bi dokazal svoje znanje preživetja in tako vstopil v svet odraslih. Ko skuša z lokom ujeti jelena, je priča strmoglavljenju letala, na katerem je predsednik ZDA (Samuel L. Jackson). Ker so mu na sledi teroristi, ki ga želijo ugrabiti, se mora na begu zanesti na Oskarijevo poznavanje divjine.

Film spominja na akcijske pustolovske filme iz 80. in 90. let in se trudi predvsem ugajati množicam. To mu le delno uspe, saj je prav pretencioznost filma najbolj moteča.

Priporočamo še:

  • Pogled tišine: TVS 2 ob 22.05

The Look of Silence. Koprodukcija, 2014. Režija: Joshua Oppenheimer. Dokumentarni film. 103 minute.

V svojem prejšnjem filmu Teater ubijanja je režiser povabil skupino nekdanjih članov indonezijskih vodov smrti, ki so v šestdesetih letih pobili na sto tisoče domnevnih komunistov, da po vzoru svojih najljubših hollywoodskih filmov pred kamero vnovič uprizorijo svoje zločine. Tokratni film, Pogled tišine, prinaša drugo plat: pogled žrtve. Adi, 44-letni okulist, čigar brat Ramli je umrl pred njegovim rojstvom, ob ogledu Oppenheimerjevih posnetkov izve, kako je bil Ramli umorjen in odkrije identiteto storilcev.

  • Košarka (Ž): Srbija - Slovenija: Kanal A ob 14.40

Evropsko prvenstvo. Prenos. Srbkinje branijo naslov evropskih prvakinj.

TOREK, 20. junija

  • Rodbina Trump: od priseljenca do predsednika: TVS 1 ob 20.50

Meet the Trumps: From Immigrant to President. VB, 2017. Režija: Paul Berczeller, Mark Radice. Dokumentarni film. 65 minut.

Politični novinar Matt Frei je poiskal korenine trenutno najbolj vplivnega moža ZDA, predsednika Donalda Trumpa. Zgodba ga je popeljala od moža brez prebite pare, prek bordelov, tragedij in ločitev do tajkunskega uspeha.

Donaldov dedek, Friedrich Trump, je prispel v ZDA med t. i. zlato mrzlico leta 1885 in svoj prvi finančni uspeh doživel tako, da je pobiral poginule konje ob cesti in iz njih delal hamburgerje ter jih prodajal rudarjem. Ko je posel dopolnil še s hotelom, ki je bil hkrati tudi bordel, je zaslužek cvetel. Trumpov oče Fred je nato posle od mrtvih konj preselil v gradbeništvo, kjer je za državni denar izdeloval domove za vojne veterane, a se je kmalu znašel na zatožni klopi, ker je zase zadržal preveč denarja. Ko je posel podedoval mladi Donald, se je prav tako kmalu moral zagovarjati, ker stanovanj ni želel oddajati temnopoltim ...

Priporočamo še:

  • Mayerling: TVS 2 ob 21.35

Vikendova ocena: ★★★★

VB/Francija, 1968. Režija: Terence Young. Igrajo: Omar Sharif, Catherine Deneuve, James Mason. Drama. 140 min.

Liberalni princ Rudolf je sin Sissi in Franca Jožefa ter s tem prestolonaslednik Habsburške monarhije. Film govori o zaporedju dogodkov, ki so po številnih zgodovinskih interpretacijah vplivali na razdor monarhije.

  • Brez besed: FOX life ob 22.00

Speechless. ZDA, 2016. 1. sezona. 1/23. Igrajo: Minnie Driver, John Ross Bowie, Cedric Yarbrough, Mason Cook. Humoristična nanizanka.

Maya DiMeo je mama, ki bo naredila vse za svojega moža Jimmyja in tri otroke, Raya, Dylan in še posebej JJ-ja. JJ je najstarejši sin, ki ima cerebralno paralizo in s svetom komunicira prek tablice. A kljub temu je že prvi dan na novi šoli nominiran za šolskega predsednika.

SREDA, 21. junija

  • Nakom: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Gana/ZDA, 2016. Režija: Kelly Daniela Norris, T.W. Pittman. Igrajo: Jacob Ayanaba, Grace Ayariga, Justina Kulidu. Drama. 90 minut.

Iddrisu (Jacob Ayanaba) je študent medicine v Gani. Ko mu umre oče, se vrne v Nakom, zaprašeno domačo vas. Tam najprej pokoplje očeta, nato pa se sreča še z drugimi težavami: neželeno nosečnostjo, ki jo je zakrivil brat, dolgom in težavami s setvijo. Naenkrat je ujet med tem, kar si želi sam, in kar razume kot svojo dolžnost - med modernim in tradicionalnim ...

Čeprav zgodba ni ravno izvirna, film nagovori gledalca s svojo pristnostjo, k čemur veliko pripomorejo neprofesionalna igralska zasedba, naturalistična in hkrati čudovita fotografija ter subtilen humor. Vpogled v kulturo, ki redko dobi pozornost.

Priporočamo še:

  • Poimenoval me je Malala: TVS 2 ob 22.00

He Named Me Malala. Koprodukcija, 2015. Režija: Davis Guggenheim. Dokumentarni film. 88 min.

Film je portret Nobelove nagrajenke za mir Malale Jusafzai, ki so jo talibani hudo ranili, ko se je v Pakistanu s šolskim avtobusom vračala domov. Petnajstletno dekle in njenega očeta so izbrali, ker sta zagovarjala izobrazbo deklet, atentat nanjo pa je sprožil ogorčenje po vsem svetu. Čudežno je preživela.

  • Anton Čehov – leto 1890: TVS 1 ob 23.15

Vikendova ocena: ★★★★

Anton Tchékhov 1890. Francija, 2015. Režija: Féret René. Igrajo: Nicolas Giraud, Lolita Chammah, Robinson Stévenin. Biografska drama. 96 min.

Film prikazuje ruskega dramatika Antona Pavloviča Čehova (1860-1904), ki je kot mladi zdravnik pisal kratke zgodbe, jih prodajal časopisom in z zaslužkom preživljal svoje brate in starše. Njegovo nadarjenost so kmalu opazili in med tistimi, ki so ga hvalili, je bil tudi Tolstoj.

ČETRTEK, 22. junija

  • Darilo: TVS 2 ob 22.00

Vikendova ocena: ★★★★

The Gift. Avstralija/ZDA, 2015. Režija: Joel Edgerton. Igrajo: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton. Triler. 108 minut.

Simon (Jason Bateman), pomembnež v računalniškem podjetju, se z ženo Robyn (Rebecca Hall) iz Chicaga preseli v sanjsko hišo v Losu Angelesu, kjer je odraščal. Nekega dne srečata Simonovega nekdanjega sošolca Gorda (Joel Edgerton) in ko jima pošlje drago steklenico vina, ga povabita na večerjo. A čeprav Simon ni preveč navdušen nad obujanjem starih časov, Gordo nima namena odnehati ...

Režiser, ki je tudi spisal scenarij in odigral Gorda, najprej daje vtis, da gre za film o zalezovalcu, a kmalu obrne prizmo in pokaže, da Simon morda ni le žrtev, in tako gledalca ves čas drži v suspenzu, kdo je pravzaprav pravi negativec ...

Priporočamo še:

  • Dosje: Arbitraža: TVS 1 ob 20.25

1. del dokumentarca Dejana Ladike boobravnaval najbolj kritične točke ob slovensko-hrvaški meji in z odvetniško skupino Slovenije ekskluzivno pretehtal slovenske argumente.

PETEK, 23. junija

  • Otožna Jasmine: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Blue Jasmine. ZDA, 2013. Režija: Woody Allen. Igrajo: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Peter Sarsgaard. Drama. 99 minut.

Jasmine leti v prvem razredu, oblečena je v Chanelov kostim in v naročju ji leži Hermesova torbica. A vtis vara. Potem ko so njenega moža finančnika razkrinkali kot goljufa, se je namreč Jasminin pravljični svet sesul v prah in zdaj je na poti k sestri v delavsko naselje v San Franciscu, kjer skuša začeti znova. A skozi meglico opitosti in duševne neuravnovešenosti je to precej težko.

Cate Blanchett je odlična v tipični nevrotični allenovski vlogi, z dodatkom Blanche iz Tennesseejevega Tramvaja poželenja. Tudi preostala zasedba je odlična in Woody je posnel enega boljših filmov zadnjih let, v katerem se odlično prepletata tragika in humor.

Priporočamo še:

  • Rašomon: TVS 1 ob 23.15

Vikendova ocena: ★★★★★

Rashômon. Japonska 1950. Režija: Akira Kurosawa. Igrajo: Toshiro Mifune, Machiko Kyo,Takashi Shimura. Drama/kriminalka. 88 min.

  • Mumija (The Mummy)

Vikendova ocena: ★★

The Mummy. ZDA, 2017. Režija: Alex Kurtzman. Igrajo: Tom Cruise, Sofia Boutella, Annabelle Wallis, Jake Johnson. Pustolovščina. 110 minut.

Mumijo pestijo podobne težave kot zadnje Pirate s Karibov in Obalno stražo, ki sta prav tako trenutno v kinu. Zdi se, kot da so imeli avtorji v vseh primerih zastavljen seznam ključnih akcijskih ali komičnih scen, z vezivom med njimi, torej zgodbo in razvojem likov, pa se niso posebej ukvarjali. Slednje je pri Mumiji še posebej problematično, saj se publika ne more identificirati z nobenim od treh osrednjih junakov. Nick Morton (Tom Cruise) je brez kakršnega koli šarma, motivacija naslovne mumije Ahmanet (ki sicer sploh ni mumija) se iz želje po oblasti prevesi v zalezovanje tipa, ki jo zavrača, medtem ko pri arheologinji Jenny najbolj ostane v spominu njen popoln makeup, ki ga ne pokvari niti puščava, letalska nesreča ali beg po Londonu.

Najbolj moteč je zaključek, ki je prisiljen v ustvarjanje podlage za nadaljevanje in doseže ta učinek z istim prijemom kot skoraj vsak film s Tomom Cruisom, a ga »okrona« z enim najbolj poceni in neumnih dialogov zadnjih let, skoraj na ravni zaključka 50 odtenkov teme (ki ga lahko presežejo samo žajfnice z več tisoč epizodami kilometrine). In čeprav film odlikujejo impresivne akcijske scene, so te preveč generične, da bi pustile vtis, medtem ko boste zgodbo in junake pozabili že ob odhodu iz dvorane.

  • Timothy Snyder: O tiraniji

Vikendova ocena: ★★★★★

Snyder (1959) je eden najbolj prepoznavnih sodobnih ameriških zgodovinarjev, ki se je prebil predvsem s knjigama Bloodlands (2010), v kateri vzporeja tiranska režima Hitlerja in Stalina, in Black Earth (2015), v kateri analizira vzroke za nastanek holokavsta in kaže, da se ta lahko spet ponovi. O tiraniji pa je njegovo najnovejše delo, aktivistična knjižica, ki je nastala tudi kot odmev na lanske predsedniške ameriške volitve, v kateri nam Synder predstavi dvajset lekcij, ki se jih lahko naučimo iz prejšnjega stoletja. Po Snyderjevem mnenju se zgodovina ne ponavlja, vendar nas uči, zato s kratkimi in učinkovitimi poglavji razkriva in analizira glavne značilnosti tiranskih sistemov ter opozori na osnovne mehanizme, ki jih ti uporabljajo za svojo vzpostavitev in ohranjanje. Za boj s tiranijo oziroma njeno preprečitev, če se ta napoveduje, Snyder tako propagira kritičen in neodvisen um ter previdnost pri svojem življenju ter vsakdanjih aktivnostih, kar so vrednote, ki ne pridejo kar same, temveč jih je treba gojiti načrtno. Navdihujoče!

  • Katy Perry: Witness

Kalifornijska princesa popa je pohod svojega petega albuma na lestvice napovedala že z veliko uspešnico Chained To The Rhythm, naslovnico ovitka cedeja pa Katy Perry pojasnjuje takole: »Glasba mi je omogočila potovanja in ta so spremenila moj pogled na svet. Moje znanje in zavest izhajata iz mojega glasu in z njim pričam o sebi in o tebi in zato oko v ustih.«

SOBOTA, 17. junija

  • Nuška Drašček in Orkester Slovenske filharmonije: Kongresni trg, Ljubljana
  • Kingston, Tabu, Mambo Kings, Nipke, Trkaj, Neda Ukraden idr.: Vrhnika
  • Jan Plestenjak in Manca Špik: Mestni trg, Idrija
  • Jardier: Hangar, Izola
  • Italee Watson & Siti hlapci: Vetrinjski dvor, Maribor
  • Katalena: Valdoltra, Ankaran
  • Šank Rock: Tržič


NEDELJA, 18. junija

  • Mamma Mia: Križanke, Ljubljana


PONEDELJEK, 19. junija

  • Kings Of Leon, Arcade Fire, Alt-J, Kasabian idr.: InMusic festival, Zagreb

Do 21. junija bo v naši soseščini spet potekal eden največjih glasbenih festivalov v bližnji okolici.

  • Gregor Zver, Stane Hebar, Luka Herman Gaiser, Bojan Krhlanko: Jazz club Gajo, Ljubljana


TOREK, 20. junija

  • Kinodvorišče: Kinodvor, Ljubljana

Do 2. julija bodo v letnem kinu v atriju Slovenskih železnic prikazani filmi Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči, Končni obračun ...

SREDA, 21. junija

  • Poletna noč: Kongresni trg, Ljubljana

Koncert bo letos posvečen 80-letnici rojstva mojstra Jožeta Privška, nastopili bodo Oto Pestner, Darja Švajger, Alenka Godec ... Voditelja: David Urankar in Bernarda Žarn.

  • Boštjan Gombač 
& Kradljivci časa: Ljubljanski grad

Nagrajenec Prešernovega sklada se bo premierno predstavil s svojim novim avtorskim projektom, večer zatem pa bo nastopil še s svojo matično zasedbo Katalena.

ČETRTEK, 22. junija

  • Katalena: Ljubljanski grad
  • Marko Hatlak & Kapobanda: Khislsten, Kranj
  • Nina Strnad, Aleš Avbelj, Drago Gajo: Jazz club Gajo, Ljubljana
  • Sotoyama: Repete Ljubljana


PETEK, 23. junija

  • Klemen Klemen, Recycleman, Zlatko: Grad Fužine, Ljubljana
  • Avtomobili, Neisha, Raiven, Trash Candy, S.a.r.s. idr.: Lent, Maribor