Ta teden (23.-29. 9.) ne zamudite ...

Nocoj lahko izbirate med dramo Arabski ples, biografijo Johnnyja Casha in socialno dramo Mika Leigha Skrivnosti in laži.

Objavljeno
22. september 2017 13.41
M. K.
M. K.

SOBOTA, 23. septembra

  • Lepo je deliti: TVS 1 ob 20.00

Dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije 2017. Režija: Urška Žnidaršič. Prenos iz Cankarjevega doma.

Na 10. dobrodelnem koncertu Rdečega križa bodo zbirali sredstva za humanitarni akciji Peljimo jih na morje in Lepo je deliti in tako polepšali dneve najbolj ranljivim skupinam in posameznikom.

Program bo povezovala Bernarda Žarn, iz klicnega centra pa se bo v družbi znanih Slovencev oglašal Rok Kužel.

Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma bodo ob spremljavi Policijskega orkestra prepevali: Helena Blagne, Dejan Vunjak, Tanja Žagar, Obvezna smer, Nuša Derenda, Neisha, Gušti, Matjaž Mrak, Alenka Godec, Kristina Oberžan, Tjaša Hrovat in Uroš Steklasa, Irena Tratnik Dosso ter Jerca Mrzel. Nastopili bodo še San di Ego, Aleksander Mežek, Žiga Rustja, Sandra Erpe in skupina 2B.

Priporočamo še:

  • Igre lakote: Arena smrti

Vikendova ocena: ★★★★

The Hunger Games. ZDA, 2012. Režija: Gary Ross. Igrajo: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth. Akcijska ZF-drama. 142 min.

Bližnja prihodnost. Nova država Panem je razdeljena na prestolnico in 12 območij, iz katerih vsako leto z žrebanjem določijo 24 kandidatov za smrtonosne Igre lakote. Ko je izžrebana 12-letna Prim, se njena pogumna sestra Katniss odloči, da jo bo zamenjala.

  • Žarišče: Kino ob 20.00 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Focus. ZDA, 2015. Režija: Glenn Ficarra, John Requa. Igrajo: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro. Romantična komedija/kriminalka. 104 min.

Nicky se skozi življenje smuka s popolnim nasmeškom, ki ga uporablja za poklic prevaranta. Je izvedenec za odkrivanje slabosti drugih, dokler ne naleti na lastno: prelepo Jess. Dovoli ji vstop v svet prevar in v svoje srce, a ker se prestraši, da bi mu čustva pokvarila posel, jo odslovi. Po treh letih pa se znova srečata, a tokrat kot nasprotnika pri prevari.

  • Iluzionist: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

The Illusionist. ZDA, 2006. Režija: Neil Burger. Igrajo: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel. Triler. 110 min.

Začetek 20. stoletja. Dunaj osupne čarodej Eisenheim, ki gre s triki tako daleč, da ljudje začenjajo verjeti v njegove nadnaravne sposobnosti. Med dvomljivci pa je princ Leopold, ki si tako močno želi razkrinkati čarodeja, da na oder pošlje svojo zaročenko. Ob pogledu nanjo čarodej osupne, je namreč dekle, ki mu je bilo nekoč zelo blizu ...

  • Podočnik: TVS 1 ob 23.35 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Kynodontas. Grčija, 2009. Režija: Yorgos Lanthimos. Igrajo: Anna Kalaitzidou, Aggeliki Papoulia, Hristos Passalis. Drama/triler. 94 min

Oče, mati in njuni trije otroci živijo na obrobju mesta. Njihovo hišo obdaja visoka ograja. Starša otroke vzgajata daleč od vplivov zunanjega sveta. Edina tuja oseba, ki sme vstopiti v hišo, je Kristina, ki je zaposlena v očetovi tovarni. Nekega dne eni od hčera podari svetleč trak za lase, seveda pa zahteva nekaj v zameno ...

NEDELJA, 24. septembra

  • Znan obraz ima svoj glas: Pop TV ob 20.00 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Voditelj: Denis Avdić. Razvedrilna oddaja.

Šov se vrača s četrto sezono, tekmovalo bo osem novih obrazov, to so Nika Zorjan, Lea Sirk, Ljubica Špurej Jazbinšek, Anina Trobec, Luka Sešek, Klemen Mramor - Clemens, Marijan Novina in Mitja Šinkovec. Na voditeljskem stolčku ostaja Denis Avdić, nastope bo ocenjevala znana žirantska trojica, ki jo sestavljajo igralka Tanja Ribič, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran in igralec Gojmir Lešnjak, tekmovalcem pa bo pri pripravah pomagal zmagovalec tretje sezone šova Tilen Artač.Pred Artačem sta slavila še radijska voditelja Klemen Bunderla in Tomaž Klepač, v preteklosti so torej v šovu najbolj blesteli tekmovalci, ki sicer niso šolani pevci, kmalu pa bo jasno, ali bo tako tudi letos.

  • Pappenstory: TVS 1 ob 21.25 (PREMIERA)

Štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst. Slovenija, 2017. Režija: Martin Turk. Dokumentarni film.

Slovensko institucionalno gledališče v Trstu je bil osrednji prostor za slovensko manjšino v Italiji ter platforma za kritično dojemanje stvarnosti. Na začetku 70. let je skupina mladih postala nezadovoljna s tem, kako se je gledališče začelo podrejati oblasti.

PONEDELJEK, 25. septembra

  • Ni je več: Planet TV ob 21.15

Vikendova ocena: ★★★★

Gone Girl. ZDA, 2014. Režija: David Fincher. Igrajo: Igrajo: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Kim Dickens. Kriminalka. 149 minut.

Ko se srečata žanrska knjižna uspešnica in eden najbolj perfekcionističnih režiserjev, je jasno, da bo nastalo nekaj velikega. In Ni je več je res ena stilistično najbolj dovršenih kriminalk sodobnega časa, ki jo še obogatita temačen humor in odlična igra Rosamund Pike in, da, celo Bena Afflecka. Ko Amy Dunne (Pike) na dan pete obletnice zakona izgine, je njen mož Nick (Affleck) ves iz sebe in takoj organizira iskalno akcijo. A pod drobnogledom javnosti in policije se začne kazati, da njun zakon ni bil popoln. Ko se izkaže, da je bila marsikatera Nickova izjava laž, postane glavni osumljenec za izginotje.

Priporočamo še:

  • Sol zemlje: TVS 2 ob 23.10

The Salt of the Earth. Koprodukcija, 2014. Režija: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders. Dokumentarni film. 110 min.

Film o življenju in delu fotografa Sebastiãa Salgada opisujejo kot diaprojekcijo z avtorjevim komentarjem. A njegove fotografije so tako ekspresivne in mogočne, da to ni dovolj. Sorežiser Wenders izpostavi, da beseda fotografija pomeni slikati s svetlobo, kar lepo opiše tako Salgadovo umetniško delo na sliki kot »sence«, ki jih skuša z njim izgnati iz sveta.

TOREK, 26. septembra

  • Erdogan - izvoljeni sultan: TVS 1 ob 20.50 (PREMIERA)

Erdogan: The Making of a Sultan. Francija, 2016. Režija: Gilles Cayatte. Dokumentarni film. 57 minut.

Portret turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana sta pripravila z emmyjem in bafto nagrajeni francoski režiser Cayatte in poznavalec turških razmer Guillaume Perrier.

Erdogan je na oblast prišel kot borec proti korupciji, ki je obljubljal zbliževanje z Evropsko unijo, zdaj pa Erdogan pooseblja pojem turškega avtoritarizma. V filmu je med drugim ekskluzivni intervju z Fethullahom Gulenom, turškim mislecem, ki ga zahodni svet vidi kot promotorja strpnega islama, Erdogan pa ga je obtožil organizacije državnega udara 2016, dogodka, ki ga je sam sicer izrabil za odstranitev političnih nasprotnikov in utišanje opozicije.

Priporočamo še:

  • Sevilla - Maribor: Pop TV ob 20.00

Nogomet. UEFA liga prvakov. Prenos.

Mariborčani so v Sevilli že gostovali v Ligi Evropa, tokrat pa bodo skušali pripraviti presenečenje v Ligi prvakov. Tekmovanje so začeli z odlično predstavo proti moskovskemu Spartaku in v Ljudskem vrtu osvojili točko. Neodločeno so igrali tudi Andaluzijci.

  • Črni seznam: Odrešenje: Fox ob 22.00 (PREMIERA)

The Blacklist: Redemption. ZDA, 2017. 1. sezona. 1/8. Igrajo: Famke Janssen, Ryan Eggold, Edi Gathegi, Tawny Cypress. Nanizanka.

V seriji boste spremljali agenta pod krinko Toma Keena, ki so ga rekrutirali za Grey Matters, skrivno in dobičkonosno zasebno vojaško organizacijo, ki opravlja nemogoče naloge, o katerih morajo vlade in korporacije molčati. Voditeljica Grey Mattersa je skrivnostna Susan »Scottie« Hargrave.

SREDA, 27. septembra

  • Takšna pač je: TVS 1 ob 20.05 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

She's Funny That Way. ZDA, 2014. Režija: Peter Bogdanovich. Igrajo: Imogen Poots, Jennifer Aniston, Owen Wilson, Illeana Douglas, Rhys Ifans. Komedija. 93 minut.

Broadwayski režiser Arnold Albertson si med pripravami na svojo najnovejšo gledališko igro privošči noč s simpatično brooklynsko prostitutko Isabello »Izzy« Patterson. Stvari pa se zapletejo, ko se Izzy naslednjega dne pojavi na avdiciji za vlogo v njegovi predstavi. Tam med drugim spozna tudi Arnoldovo ženo. Peter Bogdanovich je zadnja leta veliko pred kamero, medtem ko se režiserskemu stolčku bolj izogiba, saj je pričujoči film posnel po več kot desetletju premora. Gre za retro komedijo zmešnjav s številnimi zanimivimi liki, zabavnimi enovrstičnicami in intelektualističnimi dialogi, ki spomnijo na Woodyja Allena.

Priporočamo še:

  • PSG - Bayern: Kanal A ob 20.30

Nogomet. UEFA liga prvakov. Prenos.

V Parizu se obeta tekma klubov, ki ju mnogi uvrščajo v širši krog favoritov za končno zmago. A osnovni cilj obojih je preboj iz skupine, kar ne bi smel biti prevelik zalogaj, vsaj če sodimo po uvodnih obračunih, ko so oboji pričakovano prišli do visokih zmag.

  • Svetovi Philipa K. Dicka: TVS 2 ob 22.10

Les mondes de Philip K. Dick. Francija, 2015. Režija: Yann Coquart. Dokumentarna oddaja.

Svet, ki si ga je izmislil pisatelj, je postal resničnost: komercializacija sveta, razčlovečenje odnosov, povsod prisotne reklame, nadzorovana družba, vloga medijev pri oblikovanju prevladujočega mnenja itd. Avtorji filma so se oprli na številne filmske upodobitve njegovih del, npr. Popoln spomin, Posebno poročilo in Iztrebljevalec.

ČETRTEK, 28. septembra

  • Kitajski van Goghi: TVS 2 ob 20.00 (PREMIERA)

China's Van Goghs. Kitajska/Nizozemska, 2016. Režija: Ju Haibo, Ju Tianki Kiki. Dokumentarni film. 80 minut. ł

To je zgodba o kmetih, ki so postali slikarji ponaredkov evropskih mojstrovin. Van Gogh je v svojem življenju prodal samo eno sliko, ti slikarji pa so prodali na tisoče »njegovih« del. Toda van Gogh jim pomeni več kot zgolj vir zaslužka. Njegovo življenje, zgodbe o njem in umetnost jih navdihujejo in jim dajejo moč, da uresničijo svoje sanje.

Vizualno lepo posnet film protagonistov ne prikaže kot nepridipravov, ampak kot učeče se slikarje, ki si z izkušnjami, ki so jih pridobili s kopiranjem, utirajo pot v pravi kitajski umetnosti. Posebno pritegne scena, ko s solzami v očeh skupinsko gledajo biografski film o van Goghu Sla po življenju (1956) s Kirkom Douglasom v vlogi van Gogha.

Priporočamo še:
  • Grantchester: Fox Crime ob 22.00 (PREMIERA)

VB, 2016. 3. sezona. 1/6. Igrajo: James Norton, Robson Green, Morven Christie. Nanizanka.

Sidney, župnik vasice Grantchester v Cambridgeshiru, znova pomaga najboljšemu prijatelju inšpektorju Geordieju preiskovati primere. Med umori iz strasti, morilskimi spletkami in nepričakovanimi tragedijami Sidney vedno najde stabilnost in oporo v svoji cerkvi. A zdaj je ta na preizkušnji, saj ljubezen, ki jo že dolgo čuti do svoje Amande, ni po meri ustanove, ki ji služi.

PETEK, 29. septembra

  • Arabski ples: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Dancing Arabs. Koprodukcija, 2014. Režija: Eran Riklis. Igrajo: Tawfeek Barhom, Yael Abecassis, Michael Moshonov, Ali Suliman. Drama. 104 minute.

Izrael, zgodnja 90. leta prejšnjega stoletja. Eyada, palestinsko-izraelskega dečka sprejmejo v elitno in prestižno judovsko šolo. Živeti mora v internatu in se spopadati z izzivi glede lastnega jezika, kulture in identitete. Nato spozna prijatelja, fanta z mišično distrofijo, in se zaljubi v judovsko dekle. Toda če bo hotel, da ga bodo sprejeli za svojega, bo moral marsikaj žrtvovati ...

Čeprav gre za resno temo nacionalnih razlik in diskriminacije, film ne izpostavlja konflikta, ampak ga le oplazi. V ospredju je sladko-grenka zgodba o odraščanju.

Priporočamo še:

  • Hoja po robu: Kanal A ob 21.45

Vikendova ocena: ★★★★

Walk the Line. ZDA, 2005. Režija: James Mangold. Igrajo: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin, Robert Patrick. Biografska drama. 136 min.

Film prikazuje življenjsko zgodbo legendarnega pevca Johnnyja Casha. Z glasbo je osvajal občinstvo in nagrade ter vtisnil neizbrisen pečat ameriški kulturi, zasebno pa ni ušel drogam.

  • Skrivnosti in laži: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: ★★★★

Secrets & Lies. Francija/VB, 1996. Režija: Mike Leigh. Igrajo: Timothy Spall, Brenda Blethyn, Phyllis Logan. Drama. 136 min.

Cynthia težko shaja v revnejšem predmestju Londona in ob vsakdanjih skrbeh vzgaja še težavno najstniško hčer Roxanne. Bolj v urbanem in bogatem središču Londona pa živi samska oftalmologinja Hortense, ki sproži iskanje biološke matere in dobi presenetljivo novico: kljub temu, da je temnopolta, se izkaže, da je njena mati belopolta Cynthia.

  • Košarkar naj bo

Vikendova ocena: ★★★

Slovenija, 2017. Režija: Boris Petkovič. Igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak Gojc. Mladinska komedija. 88 minut.

Podatki o kino obisku za prejšnji vikend kažejo, da imamo spet mladinski film, ki je dosegel ciljno publiko in jo navdušil. Vse, kar bomo o njem rekli stari prdci, je nepomembno, saj polne dvorane in nagrada občinstva na Festivalu slovenskega filma kažejo, da ga je mladež že vzela za svojega.

To je predvsem posledica privlačnih likov - ki jih je zgradil Primož Suhodolčan že v istoimenski knjižni uspešnici - karikiranih vsakdanjih situacij, v katerih se ti znajdejo, in lahkotnega humorja. Glavni junak Ranta je zelo visok fant, ki se odloči pridružiti košarkarski ekipi, da bi naredil vtis na dekle. Pri tem mu pomaga z vsemi žavbami namazan prijatelj Smodlak, pa tudi učitelji so povečini prijazni in ga podpirajo. Zgodba sestoji iz manjših preprek, ki jih visoki fant z nekaj truda redno premaguje. Resda bi manko osrednjega konflikta v resni drami bil hud minus, a se tukaj solidno obnese, čeprav nekaj dodatne dinamike ne bi škodilo. Tempo je občasno neenakomeren in scene ne dajejo zmeraj občutka, da so zaključene, pri čemer so izjema atraktivni posnetki košarkarskih tekem.

Režiserjev prejšnji film, Utrip ljubezni, je sicer bil bolj izpiljen, a mu ni uspelo navezati takšne povezave s publiko, najbrž zaradi nekoliko starejše ciljne skupine. A to ne pomeni, da so osnovnošolci manj zahtevni gledalci, vendar kot kaže, bolj cenijo pristen prikaz svoje družbe kot pa tehnično dovršenost filma.

  • Becky Wade: Tek poganja svet

Vikendova ocena: ★★★★★

Tekaška sezona je na vrhuncu, saj bo čez dober mesec Ljubljanski maraton, na police pa je prišla nova tekaška knjiga, ki bo še dodatno ogrela tiste tekače, ki radi tudi berejo.

Simpatična Američanka Becky Wade se je po koncu uspešne kariere v študentski atletiki odločila za malce drugačno nadaljevanje svojega tekaškega udejstvovanja: za eno leto je spakirala svoja športna oblačila ter se odpravila po svetu, da bi na tekaških in gorskih terenih po vsem svetu - od Velike Britanije in Irske, Švice in Etiopije, Avstralije in Nove Zelandije ter Japonske, Švedske in Finske - raziskala in spoznala lokalne posebnosti tamkajšnjih tekaških skupnosti.

Več kot pet tisoč kilometrov dolgo knjižno poročilo o tekaških pustolovščinah na vseh koncih sveta!

SOBOTA, 23. septembra

  • 10. dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Psihomodopop: Cvetličarna, Ljubljana
  • Hlapci: Drama, Ljubljana

Ena od novosti jesenske sezone v Drami je predstava Hlapci v režiji Janeza Pipana in z igralci Markom Mandićem, Jernejem Šugmanom, Tadejem Tošem ...

  • Županova Micka: Drama, Ljubljana

Druga pa je dobro znana komedija, ki bo na novo zaživela z igralci Klemnom Slakonjo, Sašo Pavlin Stošić, Nino Valič ...

  • Siddharta, 
Parni Valjak: PTC Primorka, Postojna
  • Mi2, Hamo & Tribute 2 Love, Urban Pulz, The Fakerrs idr.: ŠRC Kovk Rovte, Bohinj


PONEDELJEK, 25. septembra

  • Ghostface Killah, Joe Young idr.: Kino Šiška, Ljubljana
  • Rent, MGL, Ljubljana

Mestno gledališče je novo sezono začelo z muzikalom, v katerem nastopajo Viktorija Bencik Emeršič, Gregor Gruden, Ana Dolinar Horvat, Voranc Boh ...

TOREK, 26. septembra

  • Terrafolk: Celica, Ljubljana


SREDA, 27. septembra

  • Quantum Music: Kino Šiška, Ljubljana
  • Arch Enemy: Cvetličarna, Ljubljana


ČETRTEK, 28. septembra

  • Nina Pušlar: Cankarjev dom, Ljubljana
  • Timber Timbre, Chris Cundy: Kino Šiška, Ljubljana


PETEK, 29. septembra

  • Flanger: Kino Šiška, Ljubljana