Ta teden (29. 7.-4. 8.) ne zamudite ...

Nocoj lahko izbirate med Wolves in the Throne Room v Kinu Šiška, Tonyjem Cetinskim v portorožu, Katjo Šulc v Cerknem ...

Objavljeno
28. julij 2017 14.26
M. K.
M. K.

SOBOTA, 29. julija

  • Marina: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

Marina. Belgija/Italija, 2013. Režija: Stijn Coninx. Igrajo: Matteo Simoni, Cristiaan Campagna, Luigi Lo Cascio. Biografska drama. 118 minut.

Zgodba o Roccu Granati, enem najbolj priljubljenih belgijskih popevkarjev, rojenem v italijanski Kalabriji, ni brez napak, a bogate interpretacije in prepričljivo zgodovinsko ozadje so razlogi za ogled filma.

Italija, 1948. Rocco odrašča v gorski vasici v Kalabriji. Nekega dne se njegov oče Salvatore odloči poiskati boljšo prihodnost za svojo družino. Siva rudarska pokrajina Limburg, mrzle zime in tuj jezik končajo Roccovo idilo. Vseeno pa noče biti tak kot drugi fantje. V nasprotju z očetovo željo beži v svet glasbe in ljubezni. Rocco sledi svojemu srcu in strasti ter se trudi uresničiti svoje sanje.

Priporočamo še:
  • Poletni koncert iz Schönbrunna 2017: TVS 2 ob 20.15

Avstrija, 2017. Komentator: Igor Velše. Režija: Henning Kasten. Posnetek koncerta.

Park Schönbrunn enkrat na leto sprejme obiskovalce tudi pozno zvečer, in sicer na koncertnem večeru. Dunajski filharmoniki na njem igrajo od leta 2004, tokrat je bila taktirka v rokah nemškega dirigenta Christopha Eschenbacha, kot solistka pa je nastopila ameriška operna diva Reneé Fleming.

NEDELJA, 30. julija

  • Mr. Robot: Planet TV ob 19.10

ZDA, 2015. 1. sezona. 1/10. Igrajo: Rami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Christian Slater. TV-serija. 62 minut.

Z zlatim globusom nagrajena TV-serija, ki se dogaja v svetu kibernetičnega kriminala in aktivizma, prinaša nadvse aktualne zgodbe, ki so dovolj provokativne in zanimive, da bodo pritegnile vsakogar, ki ga tematika zanima.

Elliot Alderson je inženir za kibernetično varnost v podjetju Allsafe, zasebno pa heker, ki trpi za asocialno motnjo in je klinično depresiven. Nekoč ga poišče anarhistični vodja, znan pod imenom Mr. Robot, ki načrtuje hekerske napade na korporacije, med drugim je eden njihovih ciljev, da bi izbrisali vse svetovne dolgove, za kar načrtujejo napad na E Corp, ki pa je hkrati največja stranka podjetja Allsafe.

♥ TV-serija vas bo navdušila, če so vam všeč: Westworld (2016-), 
Bitka za CTRL (Halt and Catch Fire, 2014-), Črno zrcalo (Black Mirror, 2011-)

Priporočamo še:

  • Prihod: HBO ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★★

Arrival. ZDA, 2016. Režija: Denis Villeneuve. Igrajo: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker. ZF drama. 116 min.

Ko po svetu pristane več neznanih letečih predmetov, mora posebna skupina strokovnjakov najti način za navezavo stika z neznanim sogovornikom. Pod vodstvom polkovnika Webra se znajdeta tudi matematik Ian in strokovnjakinja za jezike Louise, a prišleki so tako drugačni od nas, da se zdi vsaka komunikacija z njimi skorajda nemogoča.

PONEDELJEK, 31. julija

  • Znorite!: TVS 2 ob 21.45

Freak Out! Koprodukcija, 2014. Režija: Carl Javér. Dokumentarni film. 89 minut.

Pred sto leti v razvitem svetu ni bilo kaj dosti drugače kot danes. Poceni uvožena roba je zapolnjevala police trgovin, razmahnilo se je potrošništvo, v revijah se je pisalo o zvezdah tistega časa ... Nekaj dobro situiranih mladih se je uprlo uveljavljenemu redu in v Švici ustanovilo skupnost, komuno, ki je kmalu pritegnila evropske kulturnike. Ti so v skupnosti bosonogi in dolgolasi zagovarjali veganstvo, svobodno ljubezen in eksperimentiranje z mamili.

»Pripovedovalka« v filmu je Ida Hofmann, ki je leta 1900 skupaj s 25-letnim sinom poslovneža iz Antwerpna, Henryjem Oedenkovenom, kupila grič v Asconi in ustanovila »kooperativno vegetarijansko kolonijo Monte Verità«.

Priporočamo še:

  • Na cesti: Kino ob 21.50

Vikendova ocena: ★★★

On the Road. ZDA, 2012. Režija: Walter Salles. Igrajo: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Tom Sturridge, Kirsten Dunst. Pustolovska drama. 135 minut.

ZDA, 1947. Sal Paradise (Sam Riley), mlad newyorški pisatelj, kmalu po očetovi smrti spozna nenavadnega Deana Moriartyja (Garrett Hedlund), človeka svobodnega in nemirnega duha. Skupaj se odpravita na potovanje od Denverja, San Francisca do Mehike ... Dean je kot sonce, h kateremu vleče mnoge, kot na primer mlado Marylou (Kristen Stewart), pesnika Carla (Tom Sturridge) in Camille (Kirsten Dunst). A Dean je tudi destruktiven.

TOREK, 1. avgusta

  • Dan po jutrišnjem: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★★

Dan po jutrišnjem: Kanal A ob 20.00

The Day After Tomorrow. ZDA, 2004. Režija: Roland Emmerich. Igrajo: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal, Sela Ward, Ian Holm. ZF-drama. 124 minut.

Jack Hall je strokovnjak za podnebne spremembe. Njegove raziskave kažejo, da lahko segrevanje našega planeta sproži katastrofalno spremembo podnebja. Ko se velik kos ledu odlomi z ledene plošče na Antarktiki, to po vsem svetu sproži nenavadne vremenske pojave. Zemlja se znajde na robu nove ledene dobe.
Režiser Roland Emmerich rad poseže po žanru filmov katastrofe, v katerih je zgodba postavljena v drugi plan, medtem ko gledalca pritegnejo predvsem posebni efekti. In prav polurni del filma, ko vreme podivja, najbolj pritegne.

Priporočamo še:

  • Biološka utvara - ekološka serijska pridelava: TVS 2 ob 20.00

Die bio-illusion - massenware mit okosiegel. Nemčija, 2014. Dokumentarna oddaja.

Bioizdelki so v modi. Na kmetijah tekajo srečni piščanci med nasadi slastnih paradižnikov, ki so brez oblačka strupa preživeli napade škodljivcev. Te podobe imamo v mislih, ko kupujemo v trgovinah z bioizdelki. Ta trg zasluži okrog 50 milijard evrov na leto. Oddaja je kritičen prikaz ozadja razcveta trgovine z biohrano.

  • Skrivnosti Brokenwooda: TVS 2 ob 22.45

Brokenwood Mysteries. Nova Zelandija, 2015. 2. sezona. 1/4. Režija: Mike Smith. Igrajo: Neill Rea, Fern Sutherland, Pana Hema Taylor. Miniserija.

Trenerja lokalnega ragbi moštva najdejo mrtvega, privezanega na gol. Nekdo mu je v grlo zatlačil črne čipkaste spodnje hlačke. Detektiv Shepherd najprej zasliši igralce v moštvu, med katerimi je tudi detektiv Breen, zato ga mora začasno izključiti iz preiskovalne ekipe.

SREDA, 2. avgusta

  • Osem baskovskih priimkov: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

Ocho apellidos vascos. Španija, 2014. Režija: Emilio Martínez Lázaro. Igrajo: Dani Rovira, Clara Lago, Carmen Machi. Komedija. 98 minut.

Film, ki je v domovini postal največji hit in v kinu po gledanosti zaostal edino za Avatarjem, je komična različica Romea in Julije. Rafa še nikdar ni zapustil rodne Seville na jugu Španije, a ko spozna baskovsko dekle Amaio, je kot uročen. Sledi ji na sever, v njeno rodno Baskijo, kjer se mora po spletu okoliščin pretvarjati, da je rojen Bask, ki ima povrhu kar osem baskovskih priimkov.Pripovedni način lahkotne komedije temelji na andaluzijsko-baskovskih nesporazumih, na lepih pejsažih, prijetni glasbeni spremljavi in komičnih zapletih. Komedija za vroč poleten večer.

Priporočamo še:

  • Pogled v arhivsko knjigo: Big band RTV Slovenija: TVS 2 ob 20.00

Slovenija. Režija: Dušan Hren. Glasbena dokumentarna oddaja.

Skladatelj Bojan Adamič je po 2. svetovni vojni uresničil svoj sen in po vzoru tujih big bandov leta 1945 sestavil jazzovski orkester, ki so ga sestavljali sekcija trobent, pozavn, saksofonov ter ritmična sekcija. Leta 1961 pa je dirigentsko palico prevzel mladi Jože Privšek, ki je orkester pomladil in še dvignil kakovost njegovega muziciranja.

ČETRTEK, 3. avgusta

  • Sam okoli sveta: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

En solitaire. Francija, 2013. Režija: Christophe Offenstein. Igrajo: François Cluzet, Samy Seghir, Guillaume Canet. Pustolovska drama. 101 minuta.

Christophe Offenstein je bil direktor fotografije mnogim slavnim režiserjem, tokrat pa se je lotil svojega režijskega prvenca, v katerem je predstavil zgodbo o nenavadnem prijateljstvu ob kulisi jadralne dirke okoli sveta.

Yann Kermadec (Cluzet) je v zadnjem hipu dobil priložnost, da zamenja kolega in tako postane tekmovalec na eni najbolj prestižnih in zahtevnih jadralnih regat. Yann začne odlično in se znajde celo v vodstvu, a pokvarjeno krmilo ga prisili v postanek. Ko spet izpluje, ne ve, da ni več sam na krovu. A prav to je osnovno pravilo dirke ...

Priporočamo še:

  • Dolga pot navzdol: Planet TV ob 18.00

Vikendova ocena: ★★★

A Long Way Down. VB/Nemčija, 2014. Režija: Pascal Chaumeil. Igrajo: Pierce Brosnan, Toni Collette, Aaron Paul, Imogen Poots. Komedija/drama. 96 min.

Film po romanu Nicka Hornbyja.

Na silvestrovo se na vrhu londonske stolpnice srečajo štirje neznanci, vsi z istim namenom: končati svoje življenje. Osramočeni televizijski voditelj, hčerka znanega politika, osamljena mati samohranilka in egocentrični glasbenik se dogovorijo, da bodo počakali s svojo odločitvijo vsaj do valentinovega in med tem časom ostali v stikih.

PETEK, 4. avgusta

  • Števerjan 2017: TVS 1 ob 20.00

Slovenija, 2017. Voditelja Tjaša Hrobat in Jure Sešek. Posnetek.

47. festival narodnozabavne glasbe Števerjan 2017 so posneli med borovci med Slovenci v Italiji v začetku julija. Festival organizira Slovensko katoliško prosvetno društvo F. B. Sedej, strokovna komisija, v kateri so bili Marijana Mlinar, Denis Novato, Alen Ojcinger, Nikolaj Pintar, Patrick Quaggiato, Jani Rednak in Filip Hlede je podelila pet nagrad, občinstvo pa svojo.Po dveh polfinalnih večerih so bili izbrani finalisti, ki jih bomo lahko videli v posnetku, to so bili Ansambel Poziv, Ansambel Prisrčniki, Ansambel Azalea, Ansambel Frajerke, Ansambel Vražji muzikanti, Ansambel Mladi Belokranjci, Ansambel Jureta Zajca, Ansambel Jug, Ansambel Plus, Ansambel Mladika in Ansambel Savinjski kvintet.

Priporočamo še:

  • M - mesto išče morilca: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: ★★★★★

M. Nemčija, 1931. Režija: Fritz Lang. Igrajo: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut. Kriminalka/drama. 117 min.

V Berlinu starši drevenijo od strahu, da bo serijski morilec za naslednjo žrtev izbral prav njihovo hčer. Prebivalci podležejo paniki, poostreni policijski nadzor pa povzroči, da začno zločinske organizacije kar same iskati morilca v strahu, da bo policija med raziskavo odkrila tudi dokaze o njihovih dejavnostih.

  • Dunkirk

Vikendova ocena: ★★★★★

Dunkirk. ZDA/koprodukcija, 2017. Režija: Christopher Nolan. Igrajo: Tom Hardy, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Fionn Whitehead, Harry Styles. Vojna drama. 107 minut.

Zadnje desetletje je žanr vojnega filma pripadal predvsem ameriškim režiserjem (in režiserki), ki so skozi film skušali predelati nacionalno travmo neskončne vojne proti terorju na tujih ozemljih. Pri večini filmov, sploh uspešnih, je bil fokus predvsem na vojakovem oz. vojakinjinem doživljanju kaosa vojne, pa najsi so kritizirali situacijo (Bombna misija) ali poveličevali junaštvo (Ostrostrelec). To perspektivo je ubral tudi Christopher Nolan v Dunkirku, filmski upodobitvi evakuacije prek 330.000 britanskih in zavezniških vojakov s francoske obale, ko jih je porazila nemška vojska. Nolan, ki je obrtniško mojstrstvo zlaganja zgodbe kot origamija prikazal že s trilerjem Memento, še preseže prejšnje dosežke, saj vzporedno spremljamo tri zgodbe, ki trajajo različno dolgo (teden, dan, uro), a se navezujejo in na koncu zaključijo v celoto. Igra je odlična, junaki pa predstavljeni povsem človeško, z omejenim prikazom izlivov panike, časti in junaštva, ki poudarijo, da je bila ta operacija - kot tudi vsaka vojna - kolektivni dosežek. Zgodba skoraj vsakega od izpostavljenih, povsem dodelanih, plastičnih, likov je namreč videti kot ena od mnogih v nepregledni množici na plaži, morju in v zraku.

  • Paula Hawkins: Pod gladino
Paula Hawkins (1972) se je iz pisateljice romantičnih romanov z Dekletom na vlaku prelevila v težkokategornico na področju kriminalk z ženskimi liki v glavni vlogi. Pod gladino je njena druga kriminalka, ki je v slovenščini izšla samo nekaj mesecev po izvirniku, v njej pa se je Hawkinsova še bolj poigrala s pripovedno strukturo, saj nam tokrat skrivnostni mozaik dogajanja v Beckfordu sestavlja s kar enajstimi pripovedovalci. Središče zapleta je skrivnostna smrt Nel Abbott, priznane pisateljice in fotografinje, ki se je utopila v zloglasnem lokalnem tolmunu, ki ima za seboj že dolgo zgodovino utopitev. Sestrina smrt tako prisili Jules Abbott, da se vrne v domači kraj, tesnobno in temačno mesto ter tudi sama skuša raziskati, kaj se je zgodilo v resnici. Nepredvidljivo.



SOBOTA, 29. julija

  • Na mlečni poti: Ljubljanski grad

Tradicionalno bo festival Film pod zvezdami sklenila Vikendova predpremiera, tokrat vabimo na film Emirija Kusturice Na mlečni poti, v katerem poleg režiserja igra še Monica Bellucci.

  • Amira Medunjanin: Festivalna dvorana, Bled
  • Andrej Šifrer, Eugene »Hideaway« Bridges: Slovenski trg, Kranj
  • Mi2: Minoritski samostan, Ptuj
  • Kingston: Žirovski vrh
  • Ditka: Muzikafe, Ptuj


NEDELJA, 30. julija

  • Parov Stelar: Piazza Unita, Trbiž


PONEDELJEK, 31. julija

  • Hiromi & Edmar Castaneda: Festivalna dvorana, Bled


TOREK, 1. avgusta

  • Hamo & Tribute 
2 Love: Trnfest, Ljubljana
  • Gocoo: Promenada, Bled


SREDA, 2. avgusta

  • Mr. Madness, T-Rex, Paymon, Defined Insanity: Trnfest, Ljubljana
  • Omar Sosa, Seckou Keita, Gustavo Ovalles: Festivalna dvorana, Bled
  • Tom Jones: Arena, Pula


ČETRTEK, 3. avgusta

  • Oxana & La Banda: Grad, Ljubljana
  • Orchestra Baobab: Promenada, Bled


PETEK, 4. avgusta

  • Wolves in the Throne Room: Kino Šiška, Ljubljana
  • Skova, Dane, Siknes: Trnfest, Ljubljana
  • Vieux Farka Toure: Promenada, Bled
  • Tony Cetinski, Miro Todosovski: Tenis arena, Portorož
  • Katja Šulc: Star plac, Cerkno
  • Aritmija feat. Sabiha Khan in Vinayak Netke: Trg kulture, Murska Sobota