Ta teden (30. 9.–6. 10.) ne zamudite ...

Nov šov ima Vid Valič, v Ljubljano prihajajo Incognito, na TV pa bodo v ospredju volitve, vračata se seriji Imperij in Sherlock.

Objavljeno
29. september 2017 12.50
M. K.
M. K.

SOBOTA, 30. septembra

  • Francoska suita: TVS 2 ob 21.20 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Suite Française. Koprodukcija, 2014. Režija: Saul Dibb. Igrajo: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Margot Robbie, Sam Riley. Vojna drama. 107 minut.

Francija, 1940. Lepa Lucile (Michelle Williams) je ujeta v prisilnem sobivanju s svojo ukazovalno taščo (Kristin Scott Thomas), medtem ko obe čakata na novice o možu oziroma sinu, ki je postal vojni ujetnik. Ko v vas pride nemška vojska, v njuno gospodinjstvo naselijo nemškega vojaka Bruna ...

Prepovedana romanca v vihri druge svetovne vojne zveni kot nekaj lahkotno plehkega, a slovita literarna predloga, izjemna zasedba in režiserjev tenkočutni pristop, ki se trudi uravnotežiti nasilje okupacije in željo po ljubezni, poskrbijo za dober, čeprav nekoliko medel film.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

Priporočamo še:

  • Zapeljevanje pogleda: TVS 1 ob 17.20 (PREMIERA)

Miha Štrukelj in Sašo Vrabič. Slovenija, 2015. 1/4. Režija: Amir Muratović. Dokumentarna serija.

Fragmenti narave v urbanem okolju, sodobne stavbe v stiku z zapuščenimi skladišči, gradbišča ali konstrukcije so motivi, ki jih Miha Štrukelj zlaga v mreže kvadratov in sestavlja v velike triptihe. Sašo Vrabiča zanimajo medijske podobe, fotografije z mobilnega telefona, reklame, ki jih najprej združi v računalniku in nato prenaša na platno.

Vikendova ocena: ★★★★

The Hunger Games: Catching Fire. ZDA, 2013. Režija: Francis Lawrence. Igrajo: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth. Akcijska fantazijska drama. 146 min.

  • Stratos: TVS 1 ob 23.20 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

To mikro psari. Koprodukcija, 2014. Režija: Yannis Economides. Igrajo: Vangelis Mourikis, Petros Zervos, Vicky Papadopoulou, Yannis Tsortekis. Kriminalka/drama. 137 min.

Stratos ponoči dela v pekarni, podnevi pa je profesionalni morilec. Ker mu je Leonidas nekoč rešil življenje, Stratos zbira denar, da bi ga spravil iz zapora. Ob tem skrbi tudi za sosedovo hčer, 8-letno Katerino. Ko zbere dovolj denarja za Leonidasovo izpustitev, pa se zgodi preobrat.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 15 let.

NEDELJA, 1. oktobra

  • Parker: Planet TV ob 20.00 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★

ZDA, 2013. Režija: Taylor Hackford. Igrajo: Jason Statham, Jennifer Lopez, Michael Chiklis, Wendell Pierce. Akcijska kriminalka. 118 minut.

Pet roparjev uspešno ukrade milijon dolarjev, a na poti do skrivališča vodjo Parkerja ostala četverica prevara in ustreli. A Parker preživi in začne načrtovati maščevanje. S pomočjo nove identitete se spoprijatelji z nepremičninsko agentko Leslie in skuje načrt, kako prevarati tatove. A vse ne gre po načrtih.

Jason Statham se ne trudi, da bi gledalce prepričal z igralskimi sposobnostmi. Obvlada eno samo vlogo, vlogo Jasona Stathama. In tudi tokrat ni drugače. Drugače pa je to, da je film režiral Taylor Hackford (Hudičev odvetnik, Ray), od katerega ne bi pričakovali tako banalne akcijske kriminalke.

Priporočamo še:

  • Slovenija - Češka: TVS 2 ob 17.50

Rokomet. Kvalifikacije za EP 2018. Prenos iz Celja.

  • Zgoraj brez: TVS 1 ob 21.25 (PREMIERA)

Gost: Silvo Petek. Slovenija, 2017. Vodi: Miša Molk. Pogovorna oddaja.

»Izključite vse napačne informacije in kar bo ostalo, je resnica.« To so besede literarnega detektivskega junaka Sherlocka Holmesa. Zaradi literature in filmov imamo o detektivskem delu mnogo neresničnih predstav. Zato bo Miša Molk zaslišala enega najbolj izkušenih detektivov pri nas in poiskala resnico o detektivskem delu.

PONEDELJEK, 2. oktobra

  • Obračun legend: Kanal A ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

Grudge Match. ZDA, 2013. Režija: Peter Segal. Igrajo: Robert De Niro, Sylvester Stallone, Kim Basinger, Kevin Hart. Komedija. 113 min.

Nekdanja boksarska tekmeca Billy ‘The Kid' McDonnen (De Niro) in Henry ‘Razor' Sharp (Stallone) sta nekoč veljala za senzacijo. Na vrhuncu kariere, tik pred njunim odločilnim dvobojem, je Razor napovedal svojo upokojitev. Z nikoli pojasnjeno odločitvijo sta ugasnili karieri obeh boksarjev. Trideset let pozneje boksarski agent predlaga ostarelima tekmecema, da se vrneta v ring in dokončno poravnata račune.

Le občasno smešna zgodba, v kateri mrgoli klišejev in postanih šal, je le boleč spomin na legendarna Jaka La Motto in Rockyja Balboo.

Opozorilo: Mlajši otroci naj si program ogledajo s starši ali skrbniki.

Priporočamo še:

  • Luther: TVS 2 ob 22.05

VB, 2015. 1/2. Režija: Sam Miller. Igrajo: Darren Boyd, Dermot Crowley, Idris Elba. Miniserija.

Luther živi sam v hiški na obali, službo pa je za nekaj časa zapustil. Tam ga obiščeta nekdanja sodelavca, ki mu sporočita, da so njegovo prijateljico Alice našli mrtvo. Luther sprva ne verjame, potem pa govorice preveri. Sklene se vrniti nazaj v službo, kjer se sodelavci spopadajo z umori ponorelega ljudožerca, ki zalezuje žrtve in za njimi vohuni prek spleta.

TOREK, 3. oktobra

  • Bašar - Gospodar kaosa: TVS 1 ob 20.55 (PREMIERA)

Bachar, moi ou le chaos. Francija, 2017. Režija: Antoine Vitkine. Dokumentarni film. 60 minut.

Naslikati portret Bašarja al Asada, popolnega diktatorja, da bi povedali njegovo življenjsko zgodbo, razumeli njegov način razmišljanja ter od kod prihaja in kaj hoče, pomeni posvetiti se človeku, ki drži v rokah košček naše usode. Islamska država, mednarodni džihad, kaos na Bližnjem vzhodu, begunska kriza ...

Dokumentarni film, ki prikazuje Asadov vzpon na oblast od leta 2000 do danes, ko še vedno vlada državi, ki jo tlači vojna, v kateri je umrlo že več kot tristo tisoč ljudi, se zazre tudi v odgovornost Zahoda. Prav ta mu je pomagal pri širjenju vpliva, saj je v njem videl zaveznika proti terorizmu. A od obljub o reformah ni ostalo nič, Asadov klan je bogatel in ves čas igral dvojno igro.

Opozorilo: Dokumentarec ni primeren za mlajše od 12 let.

SREDA, 4. oktobra

  • Rak – sprevržena različica 
našega normalnega jaza: TVS 2 ob 21.15 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Režija: Ita Obersnu. Izobraževalno-dokumentarni film.

Kako razumeti, da smo zboleli za rakom? In zakaj smo zboleli prav mi? Ali to pomeni smrt? Težka in zahtevna vprašanja, ki si jih zastavlja bolnik - včeraj zdrav, danes z diagnozo.

V filmu so svoje zgodbe delili dr. Mojca Senčar, ki se ji je bolezen ponovila, Jaka Jakopič, nekdanji poklicni nogometaš, ki je zbolel v mladih letih in odigral novo tekmo v življenju na drugačnem igrišču, ter Jože Stopar, ki bolezen premaguje z novo metodo – elektrokemoterapijo, ki je sad dela slovenskih raziskovalcev.

Scenarij za film je spisala Katja Stamboldžioski, direktor fotografije je bil Uroš Hočevar, montažer Andrej Modic.

Priporočamo še:

  • Jack: TVS 1 ob 20.05 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Nemčija, 2014. Režija: Edward Berger. Igrajo: Ivo Pietzcker, Georg Arms, Nele Mueller-Stöfen. Drama. 103 min.

Čeprav komaj 10-leten, je Jack odgovoren deček in vzoren brat 6-letnemu Manuelu. Njuna mati samohranilka je podnevi v službi, zvečer pa se večkrat odpravi ven. Očeta ni na spregled. Nekega dne se Manuel med kopanjem v kadi opeče z vrelo vodo in za to okrivi Jacka. Za socialno službo je nezgoda dovolj tehten razlog, da ga pošlje v skrbništvo v državno ustanovo ...

  • Predsedniških 7: Planet TV ob 21.15

Slovenija, 2017. Vodi: Mirko Mayer. Predvolilno soočenje.

V oddaji se bo med seboj prvič soočilo sedem predsedniških kandidatov: Borut Pahor, Marjan Šarec, Maja Makovec Brenčič, Romana Tomc, Ljudmila Novak, Boris Popovič in Angelca Likovič. Tudi osrednjih tem bo sedem: sprava, boj s korupcijo, stanje vojske, pomilostitve/odlikovanja, kdaj se oglaša predsednik, arbitraža/odnosi s Hrvaško in osebni heroji/antijunaki.

  • Che: prvi del – Argentinec?: TVS 2 ob 22.10 (PREMIERA)

Vikendova ocena: ★★★★

Che: Part One. Koprodukcija, 2008. Režija: Steven Soderbergh. Igrajo: Benicio Del Toro, Julia Ormond, Oscar Isaac, Rodrigo Santoro. Biografska drama. 134 min

Zgodba spremlja vzpon Cheja, Castra in njegovega brata Raula Predvsem Castro in Che s svojima karizmatičnima pojavama dvigneta ljudske množice v uporu proti diktatorju Batisti. Benicio del Toro je v Cannesu dobil nagrado za najboljšo vlogo.

Opozorilo: Film ni primeren za mlajše od 12 let.

ČETRTEK, 5. oktobra

  • Volitve 2017: TVS 1 ob 20.05

Slovenija, 2017. Vodita: Manica Janežič Ambrožič, Dejan Ladika. Predvolilno soočenje.

Bližajo se volitve, na katerih bomo dobili ali novega predsednika republike ali pa bodo volivci še en mandat podelili sedanjemu. To bo prvo uvodno soočenje vseh kandidatov za predsednika republike na TVS. Voditelja bosta v 105 minutah gledalcem in volivcem pomagala olajšati izbiro.

Pojasnili bodo, kakšne so ključne razlike med kandidati in kandidatkami za predsednika oz. predsednico republike, zakaj kandidirajo, kako si predstavljajo opravljanje funkcije in kako komentirajo trenutno najbolj aktualna vprašanja ...

Vsi kandidati in kandidatke bodo imeli enake možnosti za predstavitve svojih stališč, čas za odgovore in replike bodo merili. Pripravljajo pa še nekaj posebnih izzivov za kandidate, a pravijo, da bodo kandidati nanje zagotovo pripravljeni.

Priporočamo še:

  • Anglija - Slovenija: TVS 2 ob 20.00

Nogomet. Kvalifikacije za SP 2018. Prenos iz Londona.

PETEK, 6. oktobra

  • Slovenski pozdrav: TVS 1 ob 20.00 (PREMIERA)

Slovenija, 2017. Voditelja: Blaž Švab in Urška Vučak Markež. Razvedrilna oddaja.

V novi sezoni bo v vsako oddajo povabljen osrednji gost, ki je na tak ali drugačen način povezan z domačo glasbo – kot izvajalec ali avtor.

V prvi oddaji bo to Andrej Bergant, tenorist v zasedbi Fantje s Praprotna, ki letos slavi 55 let. Druga novost je pevsko tekmovanje Družina poje, v kateri bodo predstavljali slovenske družine, ki obožujejo družinsko petje. Sestavi bodo zelo različni, pomembno je, da so pevci v sorodu in, če je le mogoče, iz več generacij.

Skupine bodo v živo spremljali Poskočni muzikanti, ki ostajajo hišni band, prepevali pa bodo znane skladbe iz zakladnice domače glasbe.

Priporočamo še:

  • Imperij: Fox ob 20.00 (PREMIERA)

Empire. ZDA, 2016. 4. sezona. 1/18. Igrajo: Terrence Howard, Bryshere Y. Gray, Jussie Smollett. Nadaljevanka.

Drama o družinski dinastiji v glamuroznem in včasih nevarnem svetu hip-hop glasbe. Serija se vrti okrog družine Lyon in njihove medijske družbe, Empire Entertainment. Ustanovitelj družbe Lucious Lyon se na koncu tretje sezone po eksploziji v Las Vegasu zbudi iz kome in ugotovi, da ima amnezijo. Zdaj se znova pojavi v javnosti, njegova družina pa nanj že izvaja pritiske.

  • Sherlock: Fox Crime ob 22.00 (PREMIERA)

VB, 2017. 4. sezona. 1/3. Režija: Rachel Talalay. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Rupert Graves, Una Stubbs. Miniserija.

Scotland Yard bega skrivnostni primer, za Sherlocka pa se zdi, da ga bolj zanimajo na videz nepomembne podrobnosti. Zakaj nekdo uničuje slike pokojne premierke Margaret Thatcher? Je na delu norec ali nekaj veliko hujšega? Medtem pa se John zaplete z žensko, ki jo je spoznal na avtobusu.

  • Sledi v snegu (Wind River)

Vikendova ocena: ★★★★★

ZDA, 2017. Režija: Taylor Sheridan. Igrajo: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene. Triler. 110 minut.

Pridih skandinavske kriminalke

Lovec v indijanskem rezervatu v zasneženem Wyomingu odkrije truplo mladega dekleta. K preiskavi vpoklicana zvezna agentka je mlada in neizkušena, ostareli lokalni šef policije pa vajen zgolj majhnega kriminala, zato se jima pri iskanju morilca pridruži tudi lovec.

Bela pokrajina in zlorabljena trupla z zaledenelimi zrkli dajejo filmu pridih skandinavske kriminalke, a se kmalu izkaže, da avtorja Taylorja Sheridana ne zanima toliko zločin kot okolje, v katerem se je zgodil. To se je pokazalo že pri njegovih prejšnjih scenarističnih dosežkih, na južno mejo ZDA postavljenih trilerjih Sicario: Onkraj zakona in Za vsako ceno. Pri Sledeh v snegu, njegovem režijskem prvencu, je to še bolj očitno. Lokacija indijanskega rezervata ni naključna, saj je Sheridan več let v enem od njih tudi živel, tako da ob koncu dobimo občutek, da sta forma kriminalke in belopolta zvezdnika v glavnih vlogah vaba za gledalce, prikaz življenja v rezervatu pa osrednja točka filma. Posebno omembo si zasluži še glasba Nicka Cava in Warrena Ellisa, ki nima zgolj vloge krepitve podob, temveč filmu doda še eno dimenzijo.

  • Louisa Thomson Brits: Hygge

Vikendova ocena: ★★★★

Danci po raznih anketah veljajo za enega najbolj srečnih narodov na svetu. Zakaj je tako?

V kratkem sta pri nas izšli dve knjigi, ki na to skušata odgovoriti. Prva je Vzgoja po dansko, ki razkriva, kako Danci vzgajajo samozavestne in sposobne otroke. Druga, z naslovom Hygge, pa skuša prodreti v skrivnost njihovega pomirjenega življenja.

Hygge je beseda, ki se je v zadnjem obdobju razširila povsod po svetu, gre pa za koncept prisotnosti in izkušnje pripadnosti, pa tudi občutek topline, varnosti umirjenosti in zaščitenosti. Hygge ima na Danskem že kar globoke korenine, saj bolj kot tekmovalnost pri posamezniku cenijo njegov notranji mir in sposobnost t. i. počivanja v sebi, s katero človek izkazuje notranjo trdnost svoje identitete in dobro počutje v lastni koži.

Ali vse skupaj deluje? Vsekakor velja poskusiti, če se da to vplesti tudi v naš način življenja.

SOBOTA, 30. septembra

  • Incognito: Cvetličarna, Ljubljana

Bend ljubitelje plesne funk in soul glasbe navdušuje že 38 let.

  • Bassless, Bee Geesus, Jazzva, Male malice, Pushluschtae, Šaleški študentski oktet in Upsweep: Kino Šiška, Ljubljana
  • Tvoj bodoči bivši mož: Španski borci, Ljubljana

Vid Valič se vrača z novo samostojno komedijo, v kateri se bo šalil iz poroke, zakona in ljubezni.

  • Crvena jabuka: Festivalna dvorana Lent, Maribor
  • Oto Pestner in Omar Naber: Ljudski dom, Šentvid
  • Mi2, San Di Ego, Attic Mist: Bazen, Kranj


TOREK, 3. oktobra

  • Lovro Ravbar: Cankarjev dom, Ljubljana

Saksofonist bo z vrhunsko zasedbo glasbenih kolegov predstavil svojo novo ploščo Get on Board.

  • Festival evropskega 
in mediteranskega filma: Gledališče Tartini, Mediadom Pyrhani, Piran

Festival bo trajal do 7. oktobra.

  • Adi Smolar: Štuk, Maribor


SREDA, 4. oktobra

  • Forest Swords: Kino Šiška, Ljubljana
  • Tori tango: Slamič, Ljubljana


ČETRTEK, 5. oktobra

  • Alexander Hacke 
in Danielle de Picciotto: Kino Šiška, Ljubljana
  • Marko Hatlak in Kapobanda: Ljubljanski grad
  • The Young Mothers: Narodni dom, Maribor


PETEK, 6. oktobra

  • Zid, jezero: Drama, Ljubljana

Še ena premiera se obeta v Drami, Jovanovićeve »celovečerne enodejanke« iz leta 1989 se je lotil režiser Miloš Lolić, igrajo pa Polona Juh, Saša Mihelčič, Branko Šturbej in Saša Tabaković.

  • Trenutki z Jožetom Privškom: SiTi teater, Ljubljana

Projekt je namenjen vokalnemu jazzovskemu opusu Jožeta Privška, z Big Bandom RTV Slovenija bo pela Nina Strnad. Nina in orkester bodo dan prej nastopili tudi v Kompleksu v Ravnah na Koroškem.

  • Joycut, NeoPogo: Kino Šiška, Ljubljana
  • Terrafolk: KGB, Maribor