Ta teden (8.-14. 7.) ne zamudite ...

Ta teden na TV priporočamo MMS, serijo Durrellovi, začenja se Pivo in cvetje, V Lljubljano pa prihajajo Pixies.

Objavljeno
07. julij 2017 14.15
M. K.
M. K.

SOBOTA, 8. julija

  • Melodije morja in sonca 2017: TVS 1 ob 21.00

Slovenija, 2017. Voditelja: Mario Galunič in Lorella Flego. Prenos festivala.

Poletni amfiteater portoroškega Avditorija bo gostitelj 37. festivala Melodije morja in sonca. Za štiri nagrade strokovne žirije (za najboljše besedilo, glasbo, izvedbo in nagrado za najbolj obetavnega izvajalca) in veliko nagrado festivala se bo potegovalo 14 novih poletnih melodij.

Nastopili bodo Prifarski muizikanti, The Woodlanders, Rok in Rokovnjači, Igor Lija & Moni Kovačič, Francesco Squarcia, Ema Sladič, Isaac Palma, Anette, Daniel Rampre & Andreja Čamernik, Vivjana & Robert Vatovec Music Team, Aleksander Novak, Anika Horvat, Klepač & Gustinčič ter Gregor Ravnik.

Zmagovalna skladba bo tista, ki bo prejela največje število točk v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru, glasovanja izbranih radijskih postaj in glasovanja strokovne žirije.

Priporočamo še:

  • Za kraljico 
in domovino: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Queen and Country. VB, 2014. Režija: John Boorman. Igrajo: Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt. Drama. 105 min.

Leto 1952. Osemnajstletnega Billa vpokličejo na služenje vojaškega roka. Tam spozna Percyja, s katerim v kasarni skupaj zganjata norčije. Medtem ko druge nabornike pošiljajo v boj v korejsko vojno, Bill in Percy ostaneta v taborišču. Nato pa se mladi vojaki začnejo ranjeni vračati s fronte ...

NEDELJA, 9. julija

  • Princesa Kaiulani: Kino ob 20.00

Vikendova ocena: ★★★

Princess Ka'iulani. ZDA/VB, 2009. Režija: Marc Forby. Igrajo: Q'Orianka Kilcher, Barry Pepper, Shaun Evans, Will Patton. Drama. 97 minut.

Film, posnet po resnični zgodbi, govori o havajski princesi Kaiulani. Ko jo kot najstnico pošljejo v Anglijo na izobraževanje, se znajde v povsem neznanem svetu. Edino oporo ji nudi Anglež Clive, s katerim se spoprijatelji in kmalu tudi zaljubi vanj. A ko izve, da je njena domovina v težavah, se znajde pred težko odločitvijo. Se bo vrnila domov ali bo poslušala svoje srce?

Vizualno lep film s Q'Orianko Kilcher, ki se je v vlogo vživela, saj je na Havajih tudi odraščala, zmoti medla zgodba, poudarjena z močno violinsko glasbeno podlago brez pravega razloga. Tudi zgodovinska dejstva je treba vzeti z rezervo.

Priporočamo še:

  • Čisto pravi gusar: TVS 1 ob 15.00

Vikendova ocena: ★★★★

Slo., 1987. R: Anton Tomašič. I: Marko Miklavčič, Jurij Souček, Slavko Cerjak. Fantaz. mlad. film. 106 min.

Peter preživlja s starši in sestro počitnice v mestecu ob morju, kjer filmska ekipa snema mladinski film o gusarjih. Na snemanju se vrstijo težave, najhuje pa je, ko se spreta avtor pravljice in režiser. Nenadoma se v ribiškem mestecu pojavijo osebe iz pravljičnega sveta.

PONEDELJEK, 10. julija

  • Derren Brown: Poskusi: TVS 2 ob 20.00

Derren Brown: The Experiments. VB, 2011. 1/4. Dokumentarno-razvedrilna serija. 47 minut.

Derren Brown je za svojo serijo Poskusi povedal, da gre za »ambiciozen sociološki poskus nezavedno vplivati na osebo, množico ali celotno mesto«. Tri od štirih epizod so razmeroma mračnjaške, posvečajo se temnejši plati človekovega vedenja, ena pa je vesela in optimistična.V prvi epizodi uspešno hipnotizira nič hudega slutečega gledalca, da bi »umoril« slavno osebnost, v tem primeru Stephena Fryja.Če je Derren Brown s prejšnjimi serijami osupnil britanske gledalce, jih s serijo Poskusi ni ravno prepričal. Glavni očitki so bili, da je bilo že vse videno in da je sploh prva epizoda nekakšen »the best of« prejšnjih serij. Mnenja so, da ne bo mogoče preseči epizode z loterijsko napovedjo iz leta 2009.

TOREK, 11. julija

  • Durrellovi: ZVS 1 ob 20.00

The Durrells. VB, 2016. 1. sezona. 1/6. Igrajo: Keeley Hawes, Josh O'Connor, Milo Parker, Daisy Waterstone. TV-serija. 45 minut.

Čudovita narava, štirje nevzgojeni otroci in nenavaden seznam živali so osrednji motiv zgodbe o družini, ki jo je mama Louisa Durrell po smrti svojega moža iz predvojne Velike Britanije odpeljala na grški otok Krf.

Krf je seveda drugačen, kot so si predstavljali člani družine Durrell. Pa tudi oni sami so drugačni kot izvirni prebivalci in hitro spoznajo, da življenje v Sredozemlju ne bo tako preprosto, da niso na počitnicah ter da bo treba poprijeti za delo. Poleg tega domačini menijo, da je treba vdovi Louisi najti moža ...

Malo nenavadna, predvsem pa komična serija je naravnost idealna za vroče poletne dni.

Priporočamo še:

  • Alergije - kaj jih povzroča?: TVS 2 ob 20.00

Allergies. Francija, 2014. Dokumentarna oddaja.

V 30 letih se je število alergij povečalo za sedemkrat in že 40 odstotkov prebivalcev trpi zaradi najpogostejših vrst alergije - rinitisom, konjunktivitisom, astmo in izpuščaji. Večina alergij ni nevarnih, nekatere pa so lahko usodne. V sodobnem svetu onesnaženega okolja, spremenjenih prehranskih navad in rastlinskih vrst, ki ne poznajo več meja, so alergije postale velik izziv za medicino.

  • Kaj pa Mojca?: TVS 1 ob 20.55

Slovenija, 2014. Režija: Urša Menart. Dokumentarni film. 80 min.

Film govori o ženskih vlogah v zgodovini slovenskega filma, tako junakinjah v dobesednem pomenu, značilnih za številne partizanske filme, kot tudi o ustaljenih klišejih: trpeča mati, prešuštnica, opravljivka ... Kdo je značilna slovenska filmska junakinja?

SREDA, 12. julija

  • Misija Argo: Kino bo 20.00
Vikendova ocena: ★★★★★

Argo. ZDA, 2012. Režija: Ben Affleck. Igrajo: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin. Drama/triler. 120 minut.

Pobeg iz Teherana: Kako je Cia uporabila izmišljeni ZF-film za rešitev Američanov iz Teherena - tak je bil naslov članka v reviji Wired iz leta 2007. Resnične dogodke iz leta 1979 je za podlago svojega tretjega režijskega poskusa izbral Ben Affleck in posnel kompleksen in predvsem zabaven film, ki se je nato okitil z glavnim oskarjem.

Teheran, 1979. V ameriško ambasado vdrejo militantni študenti in zajamejo 52 Američanov. A šesterici uspe pobegniti. Cia jih skuša rešiti s pomočjo strokovnjaka za reševanje državljanov na tujem. Ta ima nor predlog: reševalci se bodo pretvarjali, da snemajo film ...

Priporočamo še:

  • Carmina Burana: TVS 2 ob 20.00

Slovenija, 2017. Dirigent: Josep Vicent. Posnetek.

Na sporedu bo spektakel znamenite španske gledališče skupine La Fura dels Baus, ki je na ljubljanski oder na Kongresnem trgu postavila vizualno razkošno scensko kantato Carmina Burana. V spektaklu sodelujejo gostujoči solisti in mogočni vokalno-instrumentalni korpus slovenskih glasbenikov, ki ga sestavljajo orkester in zbor Slovenske filharmonije, zbor Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina in Komorni zbor Ave.

  • Kanček miru: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

Une heure de tranquillité. Francija, 2014. Režija: Patrice Leconte. Igrajo: Christian Clavier, Carole Bouquet, Valérie Bonneton, Rossy de Palma. Komedija. 79 min.

Michel, simpatičen, vendar nevrotičen petdesetletnik, strasten zbiratelj in ljubitelj jazz glasbe, odkrije na »bolšjaku« izjemno redek album. Že si predstavlja, kako ga bo v miru poslušal in zraven užival, a ko pride domov, se vsi zarotijo proti njemu; od žene, matere, sina do vodovodarja!

ČETRTEK, 13. julija

  • Najbolj nenavadne hiše na svetu: TVS 2 ob 20.00

World's weirdest homes. VB, 2015. Dokumentarna oddaja.

Richart iz Karibov živi na otoku, ki ga je zgradil sam, in sicer iz 160.000 plastenk. Vsakič, ko mimo pripluje čoln, se njegov otoček zaguga. Gregory iz New Yorka živi v kontejnerju za smeti. Milija je sedemkrat obnovil hišico, ki »lovi ravnotežje« na skali srede reke Drine. Dennis in Frances v Idahu ponujata prenočišče z zajtrkom v hiši, zgrajeni v obliki psa pasme beagle. Carleen iz Pennsylvanie živi v čevlju. Bruce živi v Boeingu 727, »parkiranem« sredi gozda ...

Arhitekt in televizijec Charlie Luxton predstavi te in drugih štirinajst nenavadnih hiš, ki so jih ljudje zgradili na različnih koncih sveta.

  • Rimu z ljubeznijo: TVS 1 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★

To Rome with Love. Koprodukcija, 2012. Režija: Woody Allen. Igrajo: Alec Baldwin, Jesse Eisenberg, Greta Gerwig, Ellen Page. Komedija/drama. 109 min.

Hayley v Rimu spozna odvetnika Michelangela, s katerim se zaljubita. Ko v Rim prispeta Hayleyjina starša, psihiatrinja Phyllis in upokojen glasbeni producent Jerry, je Jerry prepričan, da bi Michelangelov oče lahko postal operni zvezdnik. Toda on je sposoben prepevati le pod prho.

PETEK, 14. julija

  • Prodajalec zdravil: TVS 2 ob 20.05

Vikendova ocena: ★★★★

Il venditore di medicine. Italija/Francija, 2013. Režija: Antonio Morabito. Igrajo: Claudio Santamaria, Isabella Ferrari, Evita Ciri. Drama. 105 minut.

Bruno je prodajalec zdravil, ki dela za prodajno agencijo, ki ji ne kaže najbolje. Zato se mora vsak prodajalec še bolj potruditi, če ne želi, da ga bo lepega dne doletela odpoved delovnega razmerja. Če hoče Bruno obdržati in celo razširiti svojo prodajno mrežo, mora podkupovati zdravnike, goljufati kolege in zlorabiti zaupanje ljudi, ki so mu blizu.

Film, ki prikaže, kako je biti zadnji člen nelegitimne prodajne verige, opozarja na premalokrat izpostavljeno temo korupcije v zdravstvu in postavlja vprašanje, ali se bo kot Wall Street kdaj sesul tudi sistem skorumpiranih farmacevtskih družb.

Priporočamo še:

  • Tri barve - bela: TVS 1 ob 23.10

Vikendova ocena: ★★★★

Trois couleurs: Blanc. Koprodukcija, 1994. Režija: Krzysztof Kieslowski. Igrajo: Zbigniew Zamachowski, Julie Delpy, Janusz Gajos. Komična romantična drama. 91 min. Ł

Drugi del barvne trilogije Kieslowskega. Karol je poljski priseljenec, ki živi v Franciji, a se mora vrniti v rodno Varšavo, ko žena izsili ločitev in mu za nameček podtakne krivdo za požig njenega salona.

  • Kletna ruleta

Vikendova ocena: ★★

The House. ZDA, 2017. Režija: Andrew Jay Cohen. Igrajo: Will Ferrell, Amy Poehler, Jason Mantzoukas, Nick Kroll. Komedija. 88 minut.

Pri filmih, kot je Kletna ruleta, se je treba vprašati, kaj je bilo vsem talentiranim in izkušenim komikom, da niso prepoznali šibkega scenarija ali pomanjkanja izkušenj režiserja pri izvedbi. Resda sta tako Amy Pohler kot Will Ferrell že sodelovala pri polomijah, a običajno so to bili smeli poskusi absurdne ali meta komedije, ki pač niso uspeli, medtem ko v Kletni ruleti ni nič posebej zanimivega. Osnovni koncept ni napačen: dva običajna, ljubeča starša se odločita skupaj s prijateljem odpreti nelegalni kazino, da bi zbrala denar za hčerkino šolnino, a film ne razvije likov in ne zgradi prepričljivega sveta. Rezultat je skupek (bolj ali) manj posrečenih skečev, ki se kljub 88 minutam zdi predolg, in čeprav se večina publike občasno zasmeje, to ni vredno ogleda celega filma, kaj šele cene vstopnice.

  • Alex Capus: Popotovanja v soju zvezd

Švicar Alex Capus (1961) je nemško pišoči pisatelj, ki zna na eni strani zapeljati z usodno ljubezensko zgodbo, kot denimo v knjigi Léon in Louise, ali pa presuniti z mojstrsko izpisanimi literarnimi portreti v romanu Švindler, špijonka in človek z bombo. V svojem tretjem slovenskem prevodu nas z literarno zgodovinskim potopisom Popotovanja v soju zvezd iz leta 2005 popelje k odgovoru na vprašanje ali ima Otok zakladov Roberta Louisa Stevensona realno ozadje, saj okoli tega literarni zgodovinarji in biografi še do danes niso poenoteni. Capus preuči dostopne vire, obišče ključne lokacije in s svojo prepoznavno jezikovno briljanco ustvari napeto ter vznemirljivo zgodbo o večnem iskanju takšnih in drugačnih zakladov.

SOBOTA, 8. julija

  • Melodije morja 
in sonca: Avditorij, Portorož

Prireditev bo sicer prenašala tudi TVS, a za štirinajst pesmi lahko navijate tudi v živo na prizorišču.

  • Katja Šulc: Nuk, Ljubljana

  • Čompe: Plaža Valdoltra, Ankaran
  • Siddharta, Bohem, Shutdown: Zeleni gaj, Dornberk


NEDELJA, 9. julija

  • Berlejbej: Nuk, Ljubljana


PONEDELJEK, 10. julija

  • Nika Vistoropski: Nuk, Ljubljana
  • Guns N' Roses, Wolfmother, Tyler Bryant: Ernst Happel Stadion, Dunaj


TOREK, 11. julija

  • Sea+Air: Kino Šiška, Ljubljana
  • Boštjan Narat: Nuk, Ljubljana


SREDA, 12. julija

  • Pixies, Koala voice: Križanke, Ljubljana

Glede na sloves skupine Pixies se obeta vrhunski koncert.

  • Trio Kukushai: Gala hala, Ljubljana


ČETRTEK, 13. julija

  • Pivo in cvetje: Laško

Glavne zvezde današnjega večera bodo ameriški rockerji Ugly Kid Joe, ki so najbolj znani po uspešnici Everything About You. Nastopili bodo še: Modrijani, Jan Plestenjak, Dan D, Nude, Riblja čorba, Big Band Krško, Špicikuc Orchestra, Mr. Doris idr.

  • Dvojina: Nuk, Ljubljana


PETEK, 14. julija

  • Pivo in cvetje: Laško

Nastopili bodo: Level 42, Tony Cetinski, Šank rock, Prismojeni profesorji bluesa, Bombaj štampa, MTF feat. Sub-Lime, Teo Collori & Momento Cigano, Bro, Ramzailech, Ditka, Avsenikov tercet, Alfi in njegovi muzikanti, The Allergies idr.

  • Tereza Kesovija: Muzejski vrtovi, Novo mesto
  • Jazz Ladies: Nuk, Ljubljana