Trenutno močno ogroženih kar 55 lokacij z Unescovega seznama svetovne dediščine

V Krakovu je steklo zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino. Ob ogroženi dediščini bo tema srečanja tudi 33 novih vpisov na seznam.

Objavljeno
03. julij 2017 15.28
Posodobljeno
03. julij 2017 18.00
V. U., STA
V. U., STA

V poljskem Krakovu se je danes začelo 41. zasedanje Unescovega odbora za svetovno dediščino. Na njem sodeluje okoli 3000 udeležencev iz več kot 130 držav.

V prvem delu srečanja, ki se bo sklenilo 12. julija, se bodo posvetili ogroženi svetovni dediščini, v drugem bodo strokovnjaki odločali o vpisu novih lokacij na Unescov seznam.

Zbrane je na otvoritveni slovesnost v kraljevi palači Wawel v Krakovu nagovoril tudi poljski predsednik Andrzej Duda, ki je pozdravil dejstvo, da se je Unescov odbor za svetovno dediščino prvič sestal na Poljskem. Spregovoril je o vlogi Unesca pri ohranitvi zgodovinskega središča Krakova. Kot je dejal, je njegov vpis na Unescov seznam leta 1978 pomenil prelomno točko v ohranjanju stavbne dediščine v mestu.

Moč kulture, ki daje upanje

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova pa je poudarila, da se Poljska, kjer so bila med drugo svetovno vojno močno poškodovana mesta, kot je Varšava, po vojni popolnoma obnovljena, zelo dobro zaveda moči kulture, ki daje upanje in povrne zaupanje. »Poljska ve, da se z obnovo kulture regenerirajo tudi ljudje,« njene besede povzema spletna stran Unesca.

Od 4. do 6. julija bodo zbrani razpravljali o ogroženi svetovni dediščini. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je danes od skupno 1052 lokacij po vsem svetu trenutno močno ogroženih kar 55, tudi vseh šest lokacij v Siriji, med njimi Alep, Damask in Palmira. Kot svarijo strokovnjaki, je vojna pripeljala do škode nepredstavljivih razsežnosti.

T. i. rdeči seznam pa se bo po napovedih nemškega Urada za Unesco letos povečal za pet novih lokacij. Med njimi je po pisanju dpa zgodovinsko središče Dunaja, kjer načrtujejo gradnjo nebotičnika. Vpisu 33 novih lokacij, šest naravne in 26 kulturne dediščine ter ene mešane na Unescov seznam, pa se bo odbor posvetil med 7. in 9. julijem, še piše dpa.