Turšič: Deseti dan gladovne stavke in ministrstvo

Z ministrstva so ga pozvali, naj stavko prekine, ker mu ne morejo ugoditi brez »kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev«.

Objavljeno
09. oktober 2015 19.24
Kultura
K. R
K. R

Miha Turšič po devetih dneh gladovno stavko nadaljuje, je opoldne sporočil v Moderni galeriji. Z ministrstva so ga sicer v posebnem pismu pozvali, da jo prekine, ker mu ne morejo ugoditi v vseh zahtevah, če ne »želijo zagrešiti kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev«.

Turšičeve zahteve ostajajo iste: odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu za kulturo Biserke Močnik, ki je po njegovem prepričanju uničila Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), ter njeno umaknitev z vseh delovnih mest, na katerih je potrebno razumevanje umetnosti, preoblikovanje Ksevta iz občinskega v državni zavod ter zvišanje sredstev državnega proračuna za kulturo na dva odstotka.

Podporo Turšiču je prišlo danes izkazat okrog 200 ljudi, piše STA, zlasti mladih, nekaj vidnejših imen iz kulture, največ iz pisateljskih vrst.Na tiskovno konferenco je prišel tudi predsednik odbora DZ za kulturo Dragan Matić, ki je za 14. oktober sklical nujno sejo. In kaj piše v pismu z ministrstva? Da je ministrstvo naklonjeno delovanju Ksevta na področju kulture, da pa je dejavnost še v večji meri vpeta na področja, ki jih pokrivata ministrstvi za izobraževanje in gospodarstvo. »Obstajajo možnosti pridobivanja sredstev na njihovih razpisih.«

O naklonjenosti pričajo sredstva. »V letu 2014 je ministrstvo za kulturo Ksevtu namenilo 110.000 evrov, v letu 2015 pa 25.000 evrov, hkrati pa so objavili vrsto razpisov, na katere pa se Ksevt ni prijavil«. Občino Vitanje so pozvali, da kot ustanoviteljica čim prej poskrbi za nemoteno delovanje javnega zavoda.