Turšič nadaljuje gladovno stavko

Kot poudarja, še dve zahtevi ostajata neizpolnjeni, še naprej pa bo gladovno stavkal zaradi odnosa kulturnega ministrstva.

Objavljeno
15. oktober 2015 17.05
Gladovna stavka Mihe Turšiča v Moderni galeriji. V Ljubljani 1.10.2015[Kultura,proračun,stavka]
P. R., kultura
P. R., kultura

Kljub zagotovilu predsednika vlade Mira Cerarja in obljubi na odboru za kulturo državnega zbora, da bodo problematiko Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju uredili z ustanovitvijo Slovenske vesoljske agencije, soustanovitelj Ksevta Miha Turšič nadaljuje gladovno stavko.

Kot poudarja, še dve njegovi zahtevi ostajata neizpolnjeni, sicer pa bo še naprej gladovno stavkal zaradi odnosa ministrstva za kulturo do njega osebno, do umetnosti, zaradi uničevanja umetnosti in njene birokratizacije ter popolnega nerazumevanja uslužbencev na ministrstvu, kaj sploh je njihovo poslanstvo v državni strukturi.

Moti ga tudi, da na seji niso bile sprejete nobene zavezujoče obveze, bolj ali manj je šlo za »glasna razmišljanja«, pa tudi sicer naj bi država vstopila v projekt Ksevt šele konec decembra.

Prav tako na seji ni bilo veliko govora o zvišanju deleža državnega proračuna za kulturo na dva odstotka, za kar si menda sicer vsi, vključno z ministrico za kulturo in predsednikom vlade, prizadevali.