Ukradeno stradivarko našli po kar 35 letih

FBI jo je lahko zasegel, ko jo je neka ženska prinesla v oceno vrednosti.

Objavljeno
06. avgust 2015 18.52
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Ko se je priznani poljsko-ameriški violinist in glasbeni pedagog Roman Totenberg leta 1980 po nastopu na glasbeni šoli v Cambridgeu v ameriškem Massachusettsu, kjer je poučeval, vrnil v pisarno, v kateri je po koncertu pustil svoje prestižno glasbilo – violino, ki jo je izdelal sam Antonio Stradivari –, se mu je svet obrnil na glavo. Izginila je. Kmalu zatem so na šoli odkrili torbo, v kateri jo je hranil, a le torbo.

Violine ni videl nikdar več v življenju, četudi mu je bilo danih veliko let. Dočakal je 101 leto starosti, umrl pa pred tremi, leta 2012. Pred smrtjo je dolgo sumil, kdo bi mu lahko stradivarko ukradel, a za pregon ni bilo nikdar dovolj dokazov.

To se je spremenilo v letošnjem juniju, ko so njegovo najstarejšo hči Nino Totenberg poklicali z FBI in obvestili, da se je violina znašla pri njih. Gre za dragocenost z imenom. Naziv violine je Ames Stradivarius, Stradivari jo je izdelal leta 1734, rekordni znesek za tovrstna glasbila, dosežen pri avkcijski prodaji pred štirimi leti, pa znaša kar 15,9 milijona dolarjev.

Do FBI je prišla, ker je policiste o njej takoj obvestil nek ocenjevalec vrednosti tovrstnih predmetov, h kateremu jo je v New Yorku v oceno prinesla neka ženska. Seveda je ostala brez nje, izkazalo pa se je, da gre za nekdanjo ženo Philipa S. Johnsona, ki je umrl pred štirimi leti. Totenbergova hčerka je policistom povedala, da je bil to človek z željo postati pomemben violinist, ki se ga je dalo srečati tudi v bližini pisarne njenega očeta ...

Totenbergova stradivarka ni edina, ki je za dolgo poniknila v neznano. Drugo znamenito stradivarko z imenom Gibson so ukradli leta 1936, odkrili pa šele leta 1985. Danes je v lasti violinista Joshue Bella.