Umberto Eco: »Internet je iz vaškega norčka ustvaril nosilca resnice«

Pisatelj je bil ob prejemu častnega doktorata neizprosen do interneta in čet bedakov na njem.

Objavljeno
11. junij 2015 16.06
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

»Družbena omrežja so dala pravico do besede četam bedakov, ki so prej govorili samo v baru, po kozarcu vina, ne da bi škodovali skupnosti. Takoj so jih zaustavili, sedaj pa imajo enako pravico do besede kot kak nobelovec. Gre za invazijo bedakov,« je bil po poročanju italijanske Stampe do interneta znova kritičen Umberto Eco.

O invaziji bedakov je spregovoril včeraj, na srečanju s sedmo silo, ki je sledilo prejemu častnega doktorata. Podelil so mu ga na univerzi v Torinu. Njene predavalnice zelo dobro pozna, saj je prav tam davnega leta 1954 diplomiral iz filozofije Tomaža Akvinskega iz srednjeveških časov, častni doktorat pa so mu podelili tudi za njegove prispevke k drugim področjem. K razumevanju sodobne družbe, književosti, študiju komunikacij in jezikoslovju, konkretno semiotiki.

V šali je Eco, ki je letos izdal roman Numero Zero (Številka nič), postavljen v Milano leta 1992 in zarotniško dogajanje okoli lože P2 ali afere Tangentopoli, dodal, da bi si nemara bolj želel doktorata s področij nuklearne fizike ali matematike, do medmrežnega komuniciranja pa je ostal oster.

»Televizija je promovirala vaškega norčka, ob katerem se je gledalec počutil superioren. Dramatično pri internetu pa je, da je vaškega norčka ustvaril nosilca resnice,« je dodal. Časopise je pozval, naj vsaj dve strani odmerijo analitični kritiki internetnih portalov, profesorje pa, da učence poučijo o ustrezni rabi interneta. Glede tiska je sicer optimist. »Priča smo vračanju k tisku. Podjetja v ZDA, ki so zmagovita na internetu, so kupila časopise. To mi pravi, da imajo časopisi prihodnost in ne bodo izginili vsaj v času, ki mi še preostane.«