Umrl je vplivni industrijski oblikovalec Richard Sapper

Njegovo oblikovanje so označil kot »sintezo nemškega in italijanskega oblikovanja poznega 20. stoletja«.

Objavljeno
06. januar 2016 17.12
V. U., STA
V. U., STA
V 84. letu starosti je umrl v Italiji delujoči nemški industrijski oblikovalec Richard Sapper, ki je zasnoval nekatere najbolj prepoznavne izdelke za proizvajalce, kot so Alessi, Knoll in IBM, poročajo tuji mediji. Kot so sporočili iz založniške hiše Phaidon, kjer pripravljajo njegovo monografijo, je preminil 31. decembra.

Sapper je med drugim za italijanskega proizvajalca svetil Artemide oblikoval namizno svetilko Tizio, za družbo IBM linijo prenosnih računalnikov ThinkPad in znameniti grelnik vode s piščalko 9091 za italijanskega proizvajalca Alessi. Izdelke je oblikoval tudi za Kartell, Knoll, Lenovo in Magis, piše spletni portal dezeen.com.

Zastopan v mnogih muzejih

Mnogi njegovi izdelki so vključeni v stalne zbirke najpomembnejših svetovnih muzejev, med drugim v newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) ter Viktorijin in Albertov muzej v Londonu.

Po besedah Kierana Longa, vodje oddelka za arhitekturo in oblikovanje v londonskem Viktorijin in Albertov muzej, je bil Sapper izjemen oblikovalec z neverjetno ustvarjalno močjo. Njegovo oblikovanje je Kieran označil kot »sintezo nemškega in italijanskega oblikovanja poznega 20. stoletja«.

Direktor londonskega Muzeja oblikovanja Deyan Sudjic pa je Sappera označil kot človeka, cenjenega zaradi njegove inteligence, človečnosti in izjemnega občutka za detajl.

Iz Münchna v Milano

Sapper se je rodil leta 1932 v Münchnu. Sprva se je zaposlil pri nemškem proizvajalcu avtomobilov Daimler Benz v Stuttgartu. Leta 1958 se je preselil v Milano, kjer je leta 1959 odprl svoj studio. Sodeloval je s številnimi vodilnimi italijanskimi družbami, med drugim s Brionvego, Fiatom in Pirellijem.

Poznan je tudi po sodelovanju z italijanskim arhitektom in oblikovalcem Marcom Zanusom, s katerim sta za italijanskega proizvajalca Brionvega oblikovala serijo radijskih in televizijskih sprejemnikov.

Kot je povedal v intervjuju za dezeen.com, ga je k sodelovanju povabil tudi Steve Jobs, da bi delal za Apple, vendar je ponudbo odklonil. »Okoliščine niso bile primerne, saj se nisem želel preseliti v Kalifornijo. Tu sem delal zanimive stvari, ki jih nisem želel opustiti,« je povedal.