Miha Turšič: Uničili ste vse, kar smo vrsto let gradili!

Gladovna stavka direktorja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij.

Objavljeno
01. oktober 2015 16.55
Kultura
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura

»Uničili ste vse, kar smo številni posamezniki vrsto let gradili!« S temi besedami, namenjenimi kulturnim oblastem, je Miha Turšič, soustanovitelj Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju oznanil, da se je 30. septembra odločil za gladovno stavko, odstopil z mesta v. d. direktorja zavoda in na ministrstvo za kulturo naslovil svoje zahteve.

Turšič zahteva odstop generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost na Ministrstvu za kulturo Biserke Močnik z vseh funkcij in delovnih mest na ministrstvu za kulturo in premestitev na katerokoli drugo javno službo, ki pri obsegu del ne zahteva razumevanja umetnosti, zahteva tudi, da se občinski javni zavod KSEVT preoblikuje v funkcionalno nacionalno inštitucijo, njegova tretja zahteva pa je, da se delež sredstev državnega proračuna za kulturo poviša na dva odstotka.

Predsednik programskega sveta Ksevta Jurij Krpan je na današnji novinarski konferenci povedal, da se je vodja Ksevta za gladovno stavko odločil zato, ker so okoliščine, v katerih je Ksevt deloval zadnja leta, postale absolutno nevzdržne, iracionalne in kot take implicirajo iracionalne in radikalne akcije.

V razlagi je Turšič povedal, da vodstvo direktorata že vse leto zavrača kakršen koli dialog s Ksevtom, manipulira tako s kabinetom ministrice kot z vodstvom občine, operira tudi z zastraševanjem, kar zadeva vračanje evropskih sredstev, proizvaja vedno nove probleme, namesto da bi jih reševalo. Temu Turšič pravi birokratsko politikantstvo in aroganca, oboje pa je po njegovem prepričanju znamenje popolnega nespoštovanja umetnosti. Zahtevo po dvigu proračunskega denarja za kulturo je podprl z mnenjem, da stalno zniževanje sredstev za kulturo ne znižuje le standardov, posledica je pač, da institucije, kakršna je Ksevt, propadajo.