Ustvarjalna Evropa - Media: Ustvarjalno do 116.000 evrov iz evropske malhe

Slovenija je bila ponovno uspešna na razpisu: 55.000 evrov dvema filmoma, 25.000 Animateki, ostalo distribuciji tujih filmov.

Objavljeno
03. november 2015 17.23
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Slovenija je bila ponovno uspešna na razpisu programa Ustvarjalna Evropa - Media, saj je skupno pridobila 116.000 evrov. Od tega bo 55.000 evrov namenjenih za razvoj dveh novih slovenskih filmov režiserjev mlajše generacije v produkciji zavodov Vertigo in Nosorogi, 25.000 za festival Animateka, ostalo pa distribuciji 12 tujih evropskih filmov.

Podporo Medie za nove filme režiserjev mlajše generacije v skupni višini 55.000 evrov bosta prejela zavoda Nosorogi in Vertigo. Zavod Nosorogi bo za igrani film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča iz sklada prejel 30.000 evrov podpore, zavod Vertigo pa bo prejel 25.000 evrov za ustvarjalni dokumentarec Gjakmarrja - krvno maščevanje v režiji in po scenariju Marije Zidar.

Božičev film temelji na motivih treh kratkih zgodb Čehova ter na izbranih zapisih o ljudskem izročilu Beneške Slovenije in Kanalskega Kolovrata. Aktualna tema družbenega propada, fenomen množične emigracije mladih in posledično opustošenje delov sveta služijo kot ozadje za intimno zgodbo, so sporočili iz Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji.

Producentko filma Marino Gumzi je vest prijetno presenetila: »Zavzeto delo na razvoju projekta se je obrestovalo. Konkurenca 'tam zunaj' je vsak dan bolj divja; na stotine projektov išče sredstva in pozornost. In vendar - nekaj je posebnega v potencialu tega filma in v zadnjo fazo priprav gremo okrepljeni z imenitno spodbudo.«

Film Gjakmarrja - krvno maščevanje Zidarjeva že nekaj let ustvarja skupaj s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem. Dokumentarec sledi dvema mediatorjema, ki v Albaniji posredujeta med družinami v krvnem maščevanju.

Projekt že ima podporo nacionalnih filmskih centrov v obeh državah in bo postal prva slovensko-kosovska koprodukcija. Nastaja v sodelovanju Vertiga ter Friendly Productions iz Ljubljane in Dera Film s Kosova.

Na prvem razpisu Medie sta bili uspešni produkcijski hiši Tramal Film in Film It, ki sta skupaj pridobili 75.000 evrov. Z novima uspehoma skupna podpora Medie za nove slovenske filme v letošnjem letu znaša 130.000 evrov.

Na drugi letošnji razpisni rok za podporo posameznim projektom je prispelo rekordnih 539 prijav iz 31 držav članic Medie. Sredstva v skupni višini slabih 3,2 milijona evrov bodo razdeljena 78 projektom iz 25 držav.

Mednarodni festival animiranega filma Animateka je tudi letos uspešno podaljšal partnersko pogodbo z Evropsko komisijo, ki bo izvedbo festivala podprla s 25.000 evri. Animateka ostaja edini slovenski festival med 50 izbranimi festivali, katerih prizadevanja za promocijo evropskih filmov in razvoj filmskega občinstva so prepoznana tudi na evropski ravni.

Prav tako so bili na razpisu uspešni slovenski distributerji. Continental film, Demiurg in Fivia so pridobili podporo v višini 36.000 evrov za distribucijo 12 tujih evropskih filmov. Med njimi bodo filmi Savlov sin v režiji Laszla Nemesa, Glasnejša od bomb v režiji Joachima Trierja in Moja mama v režiji Nannija Morettija, ki si jih bo mogoče ogledati tudi na letošnjem Liffu.