V ljubljanski Drami napovedujejo sezono utopij

Uprizorili bodo besedila, ki govorijo o ljubezni, poskusih ureditve novega sveta, iskanju starih ali novih idealov in iskanju boga.

Objavljeno
20. maj 2016 19.15
Igor Samobor direktor SNG Drama v Ljubljani 4.julija 2014.
V. U. STA
V. U. STA
V SNG Drama Ljubljana bo sezona 2016/17 v duhu utopij. Uprizorili bodo besedila, ki govorijo o ljubezni, poskusih ureditve novega sveta, iskanju starih ali novih idealov, pogumu in iskanju boga. Najobsežnejši projekt bo velika koprodukcija Vojna in mir na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma, ki jo bo režiral Silviu Purcarete.

Kot je poudaril ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, sta bili pogonski sredstvi vseh velikih obratov zmeraj idealizem in vizionarstvo. Vendar se postavlja vprašanje, kaj je danes z idealisti in vizionarji, smo danes priča zmagi pragmatizma nad idealizmom? Gledališče je označil kot »oazo, v kateri je idealizem še vedno dovoljen, sanje pa so ustvarjalna nuja«, zato, kot je dejal, »moramo govoriti o trenutno menda hendikapiranem entuziazmu, sanjanju idealizma«.

Na velikem odru bodo septembra kot prvo premierno uprizorili komedijo Zaljubljenca Carla Goldonija. Režijo bo prevzel italijansko-hrvaški režiser Paolo Magelli, ki se v Dramo vrača po dvajsetih letih. Kot so zapisali v Drami, pa komedija Zaljubljenca ni le zabavna prigoda mladega para, temveč tudi prava vivisekcija znevrotiziranih, z vsakršnimi skrbmi obremenjenih medčloveških odnosov.

Diego de Brea bo prevzel režijo drame Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi, ki bo premiero doživela oktobra. De Brea je o Jančarjevem besedilu zapisal, da »ni drama iz zgodovine, ampak izrazito aktualna igra o univerzalnem stanju duha. O človeški nemoči v sodobnem svetu absurdnih mehanizmov kontrole in obvladovanja, kapitala in politike«. Uprizoritev pripravljajo v koprodukciji z Dramo SNG Maribor.

Novembra bo na vrsti premiera postmodernistične dramske utopije Merlin ali pusta dežela, ki jo podpisuje starosta sodobnih nemških dramatikov Tankred Dorst. Skozi like in prigode iz legend o kralju Arturju in vitezih okrogle mize je raziskoval tako koncepte vladanja kot človeške šibkosti. Režiser bo Aleksandar Popovski, ki je igro označil kot »ep o vitezih, čarovnikih in utopiji«.

Za januar 2017 napovedujejo premiero velike koprodukcije Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja. V Drami Vojno in mir označujejo kot »roman o zgodovini ali, natančneje, roman o vprašanju, kdo ustvarja zgodovino ter kakšna je v tem neobvladljivem in neustavljivem toku posameznikova odgovornost«.

Dramatizacijo in režijo je prevzel romunski režiser Silviu Purcarete, ki gledalce vabi, »da so priča, kako lahko v domišljiji skupine umetnikov danes odzvanjajo nekatere figure in dogodki Evrope, kot jo je pred 150 leti opisal veliki pisatelj«. Uprizoritev bo koprodukcija ljubljanske Drame, Mestnega gledališča Ljubljanskega in Cankarjevega doma.

Eduard Miler bo prevzel režijo Sofoklesove Antigone. Kot so zapisali v Drami, je Antigona zmeraj znova in v vsakem zgodovinskem trenutku drugače vredna uprizarjanja. Predstava je koprodukcija Drame in Slovenskega stalnega gledališča.

Kot zadnjo pa bodo aprila na velikem odru krstno uprizorili predstavo Biblija, prvi poskus. Avtorja odrske priredbe sta Matic Starina in Jernej Lorenci, ki bo prevzel tudi režijo. Kot je zapisal, bodo v »knjigi vseh knjig, v obljubi vseh obljub, v razočaranju vseh razočaranj iskali zgodbo ali dve«.

V Mali drami za prihodnjo sezono napovedujejo premiero iger Veliki brat, pri kateri bosta Anadraž Golc in Jaka Andrej Vojevec, ki bo prevzel tudi režijo, snov črpala iz kultnega romana 1984 Georga Orwella (koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj), Pomona Alistara McDowalla, ki jo bo režiral Jaša Koceli, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili avtorja rokgre, ki jo bo režiral Luka Martin Škof, ter Popotnice Simone Hamer v režiji Ajde Valcl.