V Maribor se vrača Vlak bratstva in enotnosti

Razstava: Mineva 55 let, odkar je prvi vlak, simbol prijateljstva med izgnanimi Slovenci in srbskimi gostitelji iz vojnih let, odpeljal iz Maribora.

Objavljeno
21. september 2017 14.14
V. U., STA
V. U., STA
Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru bodo danes postavili na ogled razstavo spominov na Vlak bratstva in enotnosti, s čimer želijo v mestu počastiti spomin na prijateljstvo med izgnanimi Slovenci in srbskimi gostitelji, porojeno v letih druge svetovne vojne. Letos mineva 55 let, odkar je prvi takšen vlak odpeljal iz Maribora.

Razstavo so pripravili v Pokrajinskem arhivu Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor. Na njej bodo prikazali zapisane spomine, fotografije in druge zabeležke pričevalcev, vezane na čas izgnanstva in kasnejše druženje v okviru manifestacije Vlak bratstva in enotnosti.

Prvič 14. septembra 1961

Prvi Vlak bratstva in enotnosti je z mariborske železniške postaje proti Srbiji odpeljal 14. septembra 1961. Ime so mu dali potniki, bivši izgnanci, ki so tako prvič organizirano obiskali svoje srbske gostitelje in prijatelje. Pobudnik tovrstnega negovanja stikov med nekdanjimi slovenskimi izgnanci in njihovimi gostitelji v Srbiji je bil novinar časnika Večer Branko Senica Bonči. »Že prvi obisk pri srbskih gostiteljih z vlakom je sijajno uspel,« so takratno dogajanje povzeli v časniku Večer.

V Šumadijo in Pomoravje je s prvim vlakom odpotovalo 800 pregnancev in tri kulturne skupine. »Tudi vsi kasnejši vlaki so doživljali lepe in prisrčne sprejeme, toda prva manifestacija sredi septembra 1961 je bila posebna. Že naslednje leto − v maju in septembru − sta pripeljala dva vlaka iz Srbije. Vlak bratstva in enotnosti je prerasel v 'največjo jugoslovansko manifestacijo bratstva, enotnosti in medsebojnega prijateljstva',« piše v Večeru.

Osnovni namen vlaka je bil, da nekdanji izgnanci po dveh desetletjih znova obiščejo kraje, v katerih so srečno preživeli vojno, in se ponovno srečajo z nekdanjimi gostitelji. Kmalu po zasedbi Jugoslavije leta 1941 so namreč nemški okupatorji prisilno izselili celotne družine zavednih Slovencev, največ iz Maribora in okolice.

Pot v negotovost se je končala z gostoljubnim sprejemom in velikodušno pomočjo lokalnih prebivalcev v Srbiji. Vlak bratstva in enotnosti je vozil do leta 1989, vsako leto izmenoma iz Slovenije in Srbije.