V Nemčiji odkrili zlatnike iz zlatih rezerv nacistov

Najverjetneje so bili ob koncu druge svetovne vojne ukradeni iz Deutsche Reichsbank v Berlinu.

Objavljeno
16. julij 2015 16.24
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Nemec Florian Bautsch, v prostem času ljubiteljski arheolog, je imel, ko se je z detektorjem kovin približal smreki v okolici Lüneburga na severu Nemčije, dober občutek. Odkril je deset zlatnikov in ker je imel, kaže, tudi dober občutek za poštenost, je o tem obvestil profesionalne kolege.

Tako so, kot poroča Reuters, arheologi kmalu odkrili še nadaljnjih 207 zlatnikov, za katere se je izkazalo, da imajo poreklo v kovnicah v Franciji, Belgiji, Italiji in Avstro-Ogrski in da sodijo v čas med letoma 1831 in 1910. Ker sta bila ob njih še pečata na aluminiju s svastikami, orli in oznako Reichsbank Berlin 244, je postalo jasno, da morajo biti povezani z nekdanjo osrednjo nemško banko v času nacizma. Z Deutsche Reichsbank. Nadaljnja analiza je pokazala, da pečata sodita v čas po letu 1940.

Kdo je kradel?

Bautsch je prve zlatnike odkril že lani oktobra, uradna novica o tem in celotni najdbi, katere vrednost ocenjujejo na okoli 45.000 evrov, pa je v javnost prišla šele sedaj. Kakšno zgodbo odraža? Smreka, ki se je razrasla nad zlatniki, je stara okoli pol stoletja. To pomeni, da so morali zlatnike na tistem mestu zakopati, še preden je vzklila, nekoč ob koncu druge svetovne vojne ali v zgodnjem povojnem obdobju, je medijem povedal arheolog Mario Pahlow in dodal, da so bili zlatniki najverjetneje del zlatih rezerv, deponiranih v Deutsche Reichsbank. Po njegovem mnenju dejstvo, da jih je nekdo zakopal, kaže na krajo. Ukradel jih je bodisi kdo, ki je bil v banki zaposlen in imel kot uradna oseba dostop do rezerv, bodisi kdo, ki je izkoristil razmere ob prenosu zlatnikov.

Od nedelje dalje bodo kovanci, ki so pod zemljo preživeli okoli sedem desetletij, na ogled v muzeju v Lüneburgu. Kod dodajajo, se zaenkrat še nihče ni razkril kot njihov nekdanji lastnik, upravičen do vrnitve ...