V Pragi pojutrišnjem pred dražbeno kladivce Plečnikov stol za Masaryka

Stol je bil pred dražbo ponujen ministrstvu za kulturo in MAO, a se za nakup nista odločila.

Objavljeno
26. februar 2016 11.12
Posodobljeno
26. februar 2016 12.00
V. U.
V. U.

Praška palača Žofín bo pojutrišnjem prizorišče dražbe avkcijske hiša Sýpka, ki bo zanimiva tudi za tukajšnji prostor, nemara za katero izmed tukajšnjih javnih institucij ali zasebne zbiralce. Med loti bodo namreč pod številko 32 ponudili tudi stol, ki ga je za znamenitega prvega predsednika Češkoslovaške Tomáša Masaryka oblikoval arhitekt Jože Plečnik.

V dražbeni hiši so nastanek klubskega stola postavili v čas med letoma 1923 in 1925, namenjen pa je bil Masarykovi pisarni na Hradčanih. Visok je 99 centimetrov, v dražbeni hiši pa domnevanjo, da črno usnje, v katero je oblečen, najverjetneje ni iz časa nastanka, pač pa kasnejše.

Kulturno ministrstvo in MAO se za odkup nista odločila

Izklicna cena stola bo 150.000 čeških kron, kar ustreza 5455 evrom. Kot nam je sporočil Peter Kuhar, ki se sklicuje na poznavalca Plečnikovega dela dr. Damjana Prelovška, so stol pred dražbo ponudili v odkup ministrstvu za kulturo in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, a se v teh institucijah za nakup nisto odločili. Čeprav, kot dodaja Prelovšek, iz tistega Plečnikovega obdobja v Ljubljani ni nobenega predmeta.

V dražbeni hiši Sýpka so sicer enega Plečnikovih stolov prodali že na na dražbi v preteklosti. Tudi tisti je nastal za Hradčane in se je v času nastanka podal k Masarykovi pisalni mizi v predsedniškem stanovanju v okviru kompleksa gradu. Ob tedanji dražbi se je kladivo dražitelja oglasilo pri 170.000 kronah (okoli 6280 evrov), kar je bila končna cena brez dvajsetodstotnega dražbenega pribitka.

V Ljubljani so Plečnikov stol nazadnje lani oktobra na dražbi Carniole antique in Antikvariata Glavan prodali za 3800 evrov, kar je bila tudi njegova izklicna cena (s pribitkom). V dražbenem katalogu so stol opisali kot enakega tistim, ki so bili del opreme sejne dvorane predvojne Vzajemne zavarovalnice.