V Španiji izjemno odkritje prazgodovinskih poslikav

V jami pod eno izmed zgradb v centru Lekeitia na severu Španije so odkrili okoli 50 prazgodovinskih podob, ustvarjenih pred okoli 14.000 leti.

Objavljeno
17. oktober 2016 15.47
SPAIN-ARCHAEOLOGY-CULTURE
V. U.
V. U.

Zakladnica prazgodovinskega evropskega jamskega slikarstva je bogatejša za izjemno odkritje s skrajnega severa Iberskega polotoka. Oblasti v španskem obmorskem mestecu Lekeitiu v Baskiji, dobrih 50 kilometrov oddaljenem od Bilbaa, so po pisanju agencij objavile odkritje kar okoli 50 prazgodovinskih podob v eni izmed jam na tamkajšnjem območju.

Gre za podobe, vrezane v stene, njihov nastanek pa postavljajo v čas pred okoli 14.000 leti. Še v čas paleolitika, ki se je iztekel s koncem zadnje ledene dobe, med katero je okoli tretjino kopna na Zemlji prekrival led.

Izjemno težka dostopnost

Poslikave merijo do metra in pol v dolžino, prikazujejo pa živalsko motiviko. Denimo konje, bizone in leve. Jama, kjer se nahajajo, je danes po besedah mestnega uradnika Andonija Iturbeja agenciji AFP izjemno težko dostopna, presenečenje pa je toliko večje, saj se nahaja pod eno izmed zgradb v samem centru Lekeitia. Jamo so sicer že dolgo poznali, a se v preteklosti nihče ni lotil avanturističnega spusta v njen izjemno težko dostopen del z okoli 15 metrov razsežnim območjem tik ob njenem koncu, kjer se nahajajo poslikave.

Te so odkrili maja, raziskovalci jam in arheologi pa jih označujejo za najspektakularnejše in najosupljivejše tovrstne vrezane podobe, kdajkoli odkrite na Iberskem polotoku. Četudi je Lekeitio obmorsko turistično mestece, njihova prihodnost ne bo turistična. Vsaj v živo ne, tako zaradi konservatorskih razlogov kot omenjene težavne dostopnosti. Bodo pa odkritju že konec meseca posvetili strokovni kongres.