Veličastnih 7

Pogovori z gosti cikla prejšnje sezone Cankarjevega doma.

Objavljeno
14. september 2017 22.51
I. B.
I. B.

Ljubljana – Na predstavitvi programa nove sezone, v kateri bo po Cankarju poimenovan kulturno-kongresni center doživel štiri desetletja – še posebej se bodo potrudili s programom ob stoti obletnici Cankarjeve smrti –, je urednik Sobotne priloge časnika Delo Ali Žerdin uvodoma predstavil knjižico novinarke Patricije Maličev Oder. Podoba. Spomin, zbir intervjujev z gosti cikla Veličastnih 7 v prejšnji sezoni, ki jo je pravkar izdalo podjetje Delo.

O svoji umetnosti so z njo govorili koreograf in plesalec Emio Greco, dramaturg Pieter C. Scholten, cirkuški umetnik Tuan Le, režiser Silviu Purcărete, umetniški vodja skupine Sankai Juku Ushio Amagatsu, plesalec in koreograf Bill T. Jones, plesalec flamenka Andrés Marín ter plesalec in koreograf ­Edward Clug.

Generalna direktorica CD Uršula Cetinski med naštevanjem novosti in najodličnejšega iz programa nove sezone seveda ni pozabila, da se bodo še posebej potrudili s programom ob stoti obletnici Cankarjeve smrti. Festival Cankar o Cankarju bo od januarja do junija prihodnje leto postregel z veliko gledališko koprodukcijo Pohujšanja v dolini šentflorjanski, projektom SNG Drama Ljubljana, MGL in CD, razstavo in predstavo Ivan Cankar ... in njegova pravica Boštjana Botasa Kende in Primoža Viteza, veliko pregledno razstavo, ki bo na ogled v CD in Mestnem muzeju (avtorska zasnova v CD dr. Janko Kos v sodelovanju z Ženjo Leiler), koncertno uprizoritvijo Iz lepih časov – Iz pisem Ivana Cankarja Anici Lušinovi v dramatizaciji Iva Svetine, gledališko-stripovskim performansom za šolarje in dijake Cankar v stripu Boštjana Gorenca - Pižame, Žige X. Gombača in Andeja Rozmana - Roze, prav tako bo šolarjem druge in tretje triade in dijakom namenjena gledališka predstava iCankar v koprodukciji z zavodom Margareta Schwarzwald in Mestnim gledališčem Ptuj.

Med velikimi projekti je bližnja kulturnozgodovinska in antropološka razstava v koprodukciji s Pokrajinskim muzejem Celje Kolumbova hči Alma M. Karlin, na kateri bodo v Galeriji CD na ogled predmeti z njenega osemletnega potovanja po svetu, razstavo pa bo pospremil obsežen spremljevalni program predavanj in simpozij.

Še ta mesec bo v CD 4. evropska jazz konferenca, na kateri pričakujejo več kot dvesto jazzovskih profesionalcev iz vse Evrope, na njej pa bodo predstavili tudi najboljše v slovenskem jazzu.

V abonmaju 7 veličastnih bo s Krleževim delom Gospoda Glembajevi gostoval balet Hrvaškega narodnega gledališča iz Zagreba.

Prvič doslej bo v CD tudi festival flamenka – Bi flamenko, na katerem bo osrednja gostja trenutno največja zvezda flamenka, plesalka in koreografinja Rocío Molina s predstavo Padec iz raja. Direktorica amsterdamskega festivala flamenka Ernestine van de Noort je na predstavitvi povedala, da festival, ne bo ponudil le mednarodnega vrha flamenka, ampak tudi zasedbe, ki prehajajo kulture, žanre in discipline.


V CD bo avgusta prihodnje leto tudi 15. mednarodna konferenca Docomomo, mednarodne organizacije, ki združuje arhitekte, umetnostne zgodovinarje, konservatorje, krajinske arhitektem urbaniste, oblikovalce in druge. Osrednja tema konference Metamorfoze, na kateri bodo praznovali tri desetletja organizacije, bosta dokumentiranje in varovanje arhitekturne dediščine modernega gibanja 20. stoletja. Ob tem ni odveč podatek direktorice poslovnega sektorja CD Jane Kramberger, da nacionalnim javnim zavodom ministrstvo za kulturo priskrbi 80 odstotkov sredstev, CD pa manj, med 55 in 58 odstotki, vse ostalo morajo zaslužiti. Šeststotim kulturnim prireditvam CD je treba torej prišteti še sedemindvajset kongresov.