Vlada proti imenovanju Jožka Rutarja za direktorja SFC

Vlada RS na svoji včerašnji redni seji ni sprejela sklepa o imenovanju Jožka Rutarja za direktorja Slovenskega filmskega centra, javne agencije.

Objavljeno
24. junij 2016 16.19
iza SFC
Ž. L.
Ž. L.

Kot zadnjo točko na svoji redni četrtkovi seji je imela Vlada RS v obravnavi sklep o imenovanju Jožka Rutarja za direktorja Slovenskega filmskega centra, javne agencije. Rutar, ki je agencijo vodil zadnjih pet let, je bil edini kandidat, ki se je prijavil za to mesto na nedavnem javnem natečaju.

Svet agencije, na predlog katere vlada tudi imenuje direktorja, je Rutarjevo ponovno kandidaturo podprl in jo posredoval vladi. Ta pa se očitno z njo ni strinjala, a javnosti za svojo odločitev razlogov ni sporočila. Neuradno naj bi šlo za pritiske, ki so prišli iz vrst Stranke modrega centra, znano pa je, da je ministrstvo za kulturo še v času prešnje ministrice Julijane Bizjak Mlakar proti dirketorju filmskega centra zaradi domnevne zlorabe položaja vložila kazensko ovadbo.

Po mnenju ministrstva naj bi namreč Rutar ravnal nezakonito, ker je nekaterim projektom brez meril in pravih podlag zvišal s strani strokovnih komisij dodeljena denarna sredstva.

Ministrstvo je tako v delnem poročilu o nadzoru nad zakonitostjo dela filmskega centra ugotovilo, da naj bi Rutar nekaterim projektom dodelil več sredstev, kot je odločila strokovna komisija. S tem pa naj bi ravnal nezakonito, zato mora  »vsa preveč nakazana sredstva vrniti v proračun«.

Filmski ustvarjalci enotno v bran direktorju

Z odprtim pismom pa so se ob domnevnih nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev za sofinanciranje filmov Slovenskega filmskega centra danes oglasila tudi strokovna društva s področja filmskega in AV ustvarjanja. Pismo so podpisali Klemen Dvornik, predsednik Društva slovenskih režiserjev, Matija Šturm, predsednik Društva slovenskega animiranega filma, Julij Zornik, predsednik društva postprodukcijskih ustvarjalcev, Danijel Hočevar, predsednik Društva FPS - Filmski producenti Slovenije, Miha Černec, predsednik Društva slovenskih producentov, Alenka Nahtigal, predsednica S.K.O.M. - Združenja slovenskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske, in Jurij Černec, predsednik Združenja filmskih snemalcev Slovenije - Associazione Slovenia di autori della fotografia cinematografica (ZFS).

Podpisniki najprej izražajo »veliko zaskrbljenost zaradi napačnega, neresničnega in tendencioznega načina posredovanja informacij javnosti, s katerimi nekateri slovenski mediji 'razkrivajo' senzacionalistične domneve o nepravilnostih pri dodeljevanju sredstev za sofinanciranje filmov Slovenskega filmskega centra (v nadaljevanju SFC). Če je zaskrbljujoča nekritičnost uglednih medijev, pa je najmanj nedopusten način, kako pri domnevnem razkrivanju nepravilnosti sodeluje Ministrstvo za kulturo (v nadaljevanju MzK) oz. nekaj njegovih uradnikov.« Podpisniki nadalje vsa »tovrstna namigovanja o nepravilnostih in nezakonitosti« ostro zavračajo in opozarjajo na legitimnost in legalnost odločitev direktorja SFC v vseh zadevah, v katerih se mu očitajo nezakonitosti.

Po njihovem mnenju so imeli vsi postopki izbora projektov in dodeljevanja javnih sredstev vedno in v celoti pravno podlago v Zakonu o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji Republike Slovenije  ter v Pravilniku o izvedbi postopka izbire projektov, pogojih in merilih za izbor projektov ter postopku sklepanja pogodb, vsebine pogodb in načinu nadzora nad izvajanjem pogodb. 

Podpisniki opozarjajo, da so strokovno-programske komisije posvetovalno telo direktorja SFC, direktor pa je pooblaščen za odločanje o izboru, za usklajevanje finančnih parametrov, izdajo odločb in sklepanje pogodb. Mnenje komisij pa ni zavezujoče. Usklajevanje finančnih okvirjev sofinanciranja filmov je po  njihovem prepričanju ustaljen postopek, ki ima pravno podlago tako v filmskem zakonu kot v navedenem pravilniku. 

Nadalje podpisniki poudarjajo, da postopek notranjega nadzora nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela SFC, v katerem ministrstvo preverja domnevne nepravilnosti, še ni zaključen, vsa namigovanja o napačnem dodeljevanju sredstev pa temeljijo zgolj na dokumentu ministrstva, domnevnem poročilu. Ta dokument »nima ne 'glave' MzK niti opravilne številke in je brez navedbe imen uradnikov, ki so ga pripravili ter brez podpisov pooblaščenih oseb MzK, kar je povsem v nasprotju z Zakonom o upravnem postopku. MzK torej s takim 'neuradnim' dokumentom samo krši zakonodajo, veljavno v Republiki Sloveniji, obenem pa dokument zbuja sum o poštenosti namenov uradne osebe ali oseb, ki so dokument v takšni obliki dale v javnost.« Ob tem podpisniki še opozorjajo na »povsem nesprejemljivo prakso nepodpisanih uradnikov MzK, sodelujočih pri izvedbi notranjega nadzora in vzporednem politično-medijskem linču.«

Prav tako izpostavljajo, da so ob finančni diskriminaciji  - od leta 2011 do vključno leta 2016 so se javna sredstva SFC znižala s približno 8,5 mio EUR na manj kot 4,5 mio EUR, kar predstavlja skoraj 50 odstotno znižanje sredstev -, sedaj priče še nedopustnemu uradniškemu šikaniranju.

»Strokovna društva s področja filmskega in AV ustvarjanja smo vselej tvorno in zavzeto sodelovala pri sistemskih izboljšavah. S strokovno utemeljenimi in premišljenimi korekcijami Zakona o SFC smo v dejavnosti končno uveljavili bistveno stabilnejše pogoje dela. Izkazalo se je, da je avtonomnost SFC pomembna in učinkovita pridobitev, ki jo znamo ceniti. Avtonomnost SFC pa vključuje tudi upoštevanje odločitev Sveta SFC, zato pričakujemo, da jih bosta spoštovala in upoštevala tako minister za kulturo, gospod Anton Peršak, kakor tudi Vlada Republike Slovenije, ki bo podprla gospoda Jožka Rutarja kot direktorja SFC za novi petletni mandat. Vsekakor pa pričakujemo, da bo minister osebno preveril sporne postopke, s katerimi poskušajo neimenovani uradniki preprečiti imenovanje edinega prijavljenega kandidata na razpisu. Po uspešnem mandatu Jožka Rutarja si nihče ne želi nestabilnih vedejevskih razmer!«

Od ministra za kulturo sedaj pričakujejo, da se bo osebno izrekel o obtožbah, »ki brez imen odtekajo z ministrstva, in prevzel objektivno odgovornost za morebitno neimenovanje gospoda Jožka Rutarja«. Ob tem še pozivajo vlado, da omogoči realizacijo ciljev in ukrepov, sprejetih v Nacionalnem programu za kulturo 2014-2017, ki se nanašajo na film in avdiovizualno dejavnost. 

Ministrstvo se o »postopkih, ki niso zaključeni, ne izreka«

Ministrstvo za kulturo odprtega pisma ne komentira, saj se, kot so zapisali, o postopkih, ki še niso zaključeni, ne izreka. »To velja tudi za ta nadzor poslovanja SFC.« K temu pa dodaja, da bodo nadaljnji postopki okrog imenovanja direktorja SFC potekali v skladu z 19. členom Zakona o Slovenskem filmskem centru, ki predpisuje korake za imenovanje direktorja in vršilca dolžnosti. To pa pomeni, da je sedaj na potezi svet agencije, ki mora ustanovitelju agencije, torej vladi, posredovati predlog za imenovanje vršilca dolžnosti in sicer največ za obdobje šest mesecev. Ker Rutarju poteče mandat 1. julija, mora svet ta predlog poslati vladi najpozneje do prihodnjega četrtka.