Vladni da Slovenskemu kulturnemu centru v Berlinu

Kot okvirni datum za začetek njegovega delovanja navajajo 15. april 2016.

Objavljeno
03. marec 2016 16.41
V. U.
V. U.

»Z veseljem vas obveščamo, da je Vlada Republike Slovenije na današnji seji sprejela sklep, da se z namenom enotne promocije slovenske kulture in umetniške ustvarjalnosti v Zvezni republiki Nemčiji v Berlinu ustanovi slovenski kulturni center s polnim nazivom Slovenski kulturni center Berlin,« so nam sporočili s tukajšnjega kulturnega ministrstva.

Kot dodajajo, bo center deloval v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu, in sicer dvosmerno.

Osrednja točka slovenske kulture

Deloval bo kot osrednja informativna, posvetovalna in organizacijska točka v predstavitvi slovenskega kulturno-umetniškega ustvarjanja v odnosu do berlinskih in nemških institucij ter kot spremljevalec programov berlinskih in nemških institucij ter zastopnik interesov slovenskih kulturno-umetniških ustvarjalcev za predstavitev v nemškem prostoru, še zapišejo.

Kot okvirni datum za začetek delovanja centra ministrstvo v kratkem sporočilu navaja 15. april 2016. Na vprašanje, kdo ga bo vodil, so nam na ministrstvu kljub bližini tega datuma odgovorili, da voditelj še ni znan:

»Slovenski kulturni center Berlin bo vodil vodja centra, ki ga izmenično predlagata ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za kulturo, v soglasju z obema ministroma. Prvi predlog za imenovanje vodje centra za obdobje štirih let poda ministrstvo za zunanje zadeve.

Kot izhaja iz sprejetega sklepa Vlade RS, se bodo podrobnejša organizacijska in upravljavska razmerja glede ustanovitve in delovanja Slovenskega kulturnega centra Berlin kot tudi glede postopka imenovanja njegovega vodje, programskega in finančnega nadzora ter stroškov delovanja uredila in določila s posebnim dogovorom med Ministrstvom za kulturo RS in Ministrstvom za zunanje zadeve RS.

Ker omenjeni dogovor še ni sklenjen, vam podrobnejših informacij o zadevah, o katerih povprašujete, žal, še ne moremo posredovati,« so nam sporočili iz službe za odnose z javnostjo ministrstva za kulturo.