Zavod plačnikov RTV-prispevka želi RTV kot hotel s šestimi zvezdicami

Po besedah predsednika zavoda Saša Hribarja časov, ko so RTV »krasili čast, ugled, ponos in dostojanstvo«, ni več.

Objavljeno
23. februar 2016 15.18
mpi/RTV
V. U., STA
V. U., STA
Zavod plačnikov RTV-prispevka želi s svojim delovanjem prispevati k izboljšanju programskih standardov javne radiotelevizije. Po besedah pobudnika ustanovitve zavoda Saša Hribarja si želijo, da bi institucija »še enkrat zasijala v vsej lepoti« ter pokazala, da je »nadstandardni hotel s šestimi zvezdicami«.

Predsednik sveta zavoda in dolgoletni sodelavec RTVS Iztok Tori je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da so zavod ustanovili oktobra lani, do zdaj pa je bila njihova dejavnost usmerjena v pripravo spletne strani, saj bo večina delovanja potekala po teh komunikacijskih kanalih. Zanimanje za svoja prizadevanja pa bodo poskušali vzbuditi tudi z okroglimi mizami in javnimi posveti. Vzpostavili so tudi velik nabor strokovne javnosti, ki bo sestavljala strokovni svet zavoda.

Njegov predsednik je avtor in urednik oddaje Radio Ga-Ga Sašo Hribar, ki je bil tudi pobudnik ustanovitve zavoda. Hribar je danes spomnil na čase, ko so institucijo »krasili čast, ugled, ponos in dostojanstvo«. A teh časov ni več, ugotavlja Hribar in dodaja, da je institucija prvi udarec doživela v 90. letih prejšnjega stoletja s prihodom komercialnih televizij. Javna televizija se po njegovih besedah na to ni pripravila, zato so njeni najboljši kadri odšli na komercialne televizije, za zaščito teh ljudi pa nihče ni naredil popolnoma nič.

Kupčkanje med levimi in desnimi

Ko je institucija postala ranljiva, pa so se je začeli prilaščati razni interesi, pri čemer Hribar izpostavlja politične interese ter »kupčkanje med levimi in desnimi« v programskem svetu. Ta je po Hribarjevih besedah nekaj, kar po zakonu mora biti, ne dela pa dovolj v korist gledalcev in ne podpira ustvarjalnosti.

Zavod plačnikov RTV-prispevka so po njegovih besedah ustanovili v pošteni želji, da jim programski svet in vodstvo RTVS prisluhneta. Hribar si želi, da bi institucija »še enkrat zasijala v vsej lepoti«. »Da pokažemo, da nismo hotel z dvema zvezdicama, ki nudi 'all inclusive' usluge in ima na bazenu animatorje, ki nudijo množično rekreacijo, ampak da smo nadstandardni hotel s šestimi zvezdicami«.

Direktor zavoda Peter Kosmač pa je pojasnil, da so zavod registrirali kot zavod s področja kulture. Glavnina dela bo po njegovih besedah potekala v strokovnem svetu, želi pa si, da bo zavod prispeval tudi h kakovosti odločanja v programskem svetu in bo v pomoč varuhu pravic gledalcev.

Čemu je sploh namenjen prispevek za RTV?

Tori se je na današnji novinarski konferenci dotaknil tudi RTV-prispevka, saj danes večina ne ve, čemu je sploh namenjen, poleg tega pa se preliva v vzporedne dejavnosti RTVS. Zavod ima tako možnost obvestiti javnost, čemu je prispevek namenjen, treba pa je dati pravo ceno.

Dejavnost Zavoda plačnikov RTV-prispevka je sicer oblikovanje strokovnih ocen verodostojnosti in nepristranskosti informativnih vsebin, kakovosti izobraževalnih oddaj, oddaj igranega, dokumentarnega, otroškega in mladinskega programa, športnih oddaj in razvedrilnih vsebin. Njegova dejavnost pa je tudi oblikovanje strokovnih pripomb na programsko-produkcijski načrt RTVS in spremljanje zakonitosti porabe Filmskega centra.

Eden od organov zavoda je strokovni svet. Poleg predstavnikov pravne, finančno-ekonomske in organizacijske stroke bodo pri njegovem delu sodelovali tudi uveljavljeni medijski strokovnjaki ter ustvarjalci s kulturno-umetniških področij, izobraževanja in znanosti.