Zlata medalja RIBA arhitektki Zahi Hadid

Objavo nagrade je pospremil eksces. Arhitektka je gladko prekinila intervju za BBC z neprijetnimi vprašanji.

Objavljeno
24. september 2015 19.05
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Leta 2004 je postala prva arhitektka, ki je v dotlej ekskluzivno moški družbi dosegla najpomembnejšo arhitekturno nagrado na svetu, Pritzkerjevo. Dosegla je tudi serijo drugih in v domači Veliki Britaniji leta 2012 viteški naziv dame, ki ga sedaj lahko postavi pred svoje ime, od včeraj pa je seznam njenih prestižnih nagrad še nekaj daljši.

Hiperproduktivna, visoko čaščena, a tudi kontroverzna britanska arhitektka z iraškimi koreninami Zaha Hadid, ki od leta 1972 ustvarja v Londonu, je doma dosegla še prestižno zlato medaljo Kraljevega inštituta britanskih arhitektov (RIBA oziroma Royal Institute of British Architects). Namreč za leto 2016, kar so na inštitutu objavili včeraj.

S svojim birojem je sicer že dolgo prisotna po vsem svetu oziroma v tistem njegovem delu, ki si lahko privošči gradnjo razkošnih poslopij arhitektov iz poglavja archistar, z angažiranjem pri kreiranju sijajne arhitekture za kak ne najbolj sijajen režim pa je požela tudi val ostrih kritik. A so v londonskem Muzeju oblikovanja njen Center Hejdarja Alijeva, zgrajen v Bakuju v Azerbajdžanu, lani ne glede na kritike nagradili kot najboljše arhitekturno delo leta.

Prva arhitektka, ki je medaljo dosegla samostojno

Z zlato medaljo RIBA je postala prva ženska, ki jo je dosegla samostojno in ne v družbi kakega moškega kolega (za letošnje leto so skupno nagradili arhitekta Sheilo O'Donnell in Johna Tuomeyja), pri čemer pa je potrebno dodati, da je v končno odločitev o nagrajencih v skladu z uvodnim pridevnikom Kraljevi v imenu inštituta tradicionalno vpletena tudi neka druga ženska. Namreč Elizabeta II.

Tudi predsednica žirije za podelitev zlate medalje RIBA je ženska, Jane Duncan, ki je Hadidovo ob podelitvi nagrade označila za »čudovito in globalno vplivno silo arhitekture«. Hadidova se je z nagrado pridružila arhitektom, kot so Ludwig Mies van der Rohe, Frank Gehry ali Norman Foster, ki so jo v svojih karierah prav tako dosegli, ob objavi nagrade pa mediji danes poročajo tudi o ekscesu, ki jo je pospremil.

»Takoj končajva ta pogovor!«

Kot poroča Guardian, je arhitektka danes gostovala na intervjuju za 4. radijski program BBC, a je pogovor, ko je ta krenil v smer, ki ji ni odgovarjala, gladko prekinila. Novinarka Sarah Montague je načela temo smrti delavcev pri gradnji stadiona v Al Wakrahu za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 v Katarju, kar je arhitektka zanikala in novinarki svetovala, naj preveri dejstva, o katerih sprašuje.

Ko je ta nadaljevala pogovor z vprašanji o aktualnem škandalu ob gradnji osrednjega stadiona za olimpijske igre v Tokiu leta 2020 - že sprejet načrt Hadidove, ki je z birojem zmagala na natečaju, je japonska vlada poleti zaradi izrazitega dviga stroškov gradnje zavrgla -, pa se je odločila, da ji ni več do pogovora. Ko ji je novinarka stopila v besedo, se je odzvala: »Ne postavljajte mi vprašanj, če ne želite, da nanje odgovorim. Takoj končajva ta pogovor!«

Zlato medaljo RIBA sicer podeljujejo za življenjsko kariero, pri čemer je Hadidova dve posebni nagradi te institucije, ki veljajo za osrednje arhitekturne v Veliki Britaniji, dosegla že v preteklosti. Leta 2010 za Maxxi Museum v Rimu in leto zatem za Akademijo Evelyn Grace v Brixtonu.