ZRC SAZU išče slovensko besedo leta. Pomagajte mu!

Spustite svoj jezikovni čut na pašo, snemite uzdo besedotvorni sli, pravijo na ZRC SAZU, kjer bodo hvaležni za vaše predloge.

Objavljeno
01. december 2016 17.17
shutterstock jezik
V. U.
V. U.

Da je konec leta čas za inventure, vedo tudi na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, kjer se letos prvič podajajo v iskanje slovenske besede leta.

Na inštitutu leto 2016 mineva predvsem v znamenju prenovljene različice jezikovnega portala Fran in še zadnjega v vrsti temeljnih jezikovnih priročnikov za slovenski jezik, Sinonimnega slovarja slovenskega jezika, kar pa ne pomeni nujno, da bodo tudi besede leta, denimo, portal, sinonim ali slovar.

»Toda ker nas besede navdihujejo in ker je širjenje ljubezni do slovenskega jezika tako rekoč naše poslanstvo, smo si za ta december izmislili nekaj novega: skupaj z vami bomo iskali besedo leta,« zapišejo na inštitutu.

Lahko vsakdanja, lahko nova, nepriznana beseda

Iščejo besedo, ki je najbolj zaznamovala iztekajoče se leto. »V pozitivnem ali negativnem smislu. Beseda je lahko čisto vsakdanja, takšna, ki je že našla mesto v Slovarju slovenskega knjižnega jezika in se vam je priljubila zaradi pojava ali predmeta, ki ga označuje. Lahko pa je tudi čisto nova, še nepriznana, in bo, kdo ve, ostala muha enodnevnica (oziroma enoletnica), vendar je po vašem mnenju tako zaznamovala dogajanje v letu 2016, da si ga brez nje ne morete predstavljati.«

Predloge, ki jih bodo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. zbirali od danes do 20. decembra, bo preučila strokovna komisija ZRC SAZU pod vodstvom dr. Marka Snoja, predstojnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša, in izbrala deset takih, za katere bo mogoče glasovati v prvem tednu novega leta, in sicer od 2. do 6. januarja, na Anketniku ZRC SAZU.

»Spustite svoj jezikovni čut na pašo, snemite uzdo besedotvorni sli, osvobodite raziskovalnega duha!« še zapišejo.