10 naj, naj ... Reutersovi fotoreporterji o letu 2013

Inventura letošnje fotografske bere pri ugledni tiskovni agenciji.

Objavljeno
31. december 2013 15.52
Vojko Urbančič, Delo.si
Vojko Urbančič, Delo.si

Fotografi in uredniki tiskovne agencije Reuters so tudi letos še pred menjavo koledarja sestavili inventuro tega, kar so posneli na najrazličnejših geografskih koordinatah.

Objavljamo deseterico posnetkov, ki si jih zapomniš. Ne nujno zaradi pomena dogodkov, zabeleženih na njih, ampak zaradi moči fotografije.

1.

Darrin Zammit Lupi, Malta

Iskalec azila na Malti. Njegov prodoren pogled si je fotograf zapomnil do te mere, da ga je čez mesec poiskal in z njim opravil pogovor. Imigrantu je ime Mohammed Ilmi Adam in je sedemnajstletnik iz Mogadiša. Iz Somalije je pobegnil zaradi staršev, za katera prav tako verjame, da sta prebegnila v Evropo, ko je bil še deček. »Morda me bo kdo prepoznal, starša ali kdo, ki ju pozna,« je povedal fotografu, hvaležen, ker ga je ta portretiral.

2.

Thomas Peter, Nemčija

Poplava reke Elbe pri Magdeburgu, fotografirana s helikopterja nemške vojske, in kontrast med bazenom s higiensko neoporečno vodo, namenjeno vsakdanjemu oddihu, ter močjo narave, tokrat v obliki blatne poplavne vode. Nivo Elbe se je povzpel kar za sedem metrov.

3.

Marko Djurica, Srbija

Bratislav Stojanović iz Srbije vsako noč prespi v tujem grobu na pokopališču in celo sam fotograf je zapisal, da se je ob ustvarjanju fotografije počutil kot v horror filmu. 43-letni Stojanović je seveda brezdomec.

4.

Cathal Mcnaughton, Severna Irska

Ko so se v letovišču blizu Enniskillena na Severnem Irskem pripravljali na gostitev vrha G8, je fotograf v sosednjem kraju Belco opazil Potemkinovo vas. Neugledne fasade hiš so prekrili z lažnimi izložbami trgovin in uprizorili ekonomski razcvet.

5.

Kevin Lamarque, Severna Irska

Na istem vrhu G8 sta si njegova vrhovna protagonista privoščila neobičajno govorico telesa, ki je - tako zapišejo pri Reutersu - postala vodilna, najprepoznavnejša fotografija vrha.

6.

Roni Bintang, Indonezija

Znova moč narave. Posnetek je nastal le dan po hudem izbruhu vulkana Sinabung v Indoneziji. Celotno okolico je prekril pepel, a to hibiskusovih popkov ni motilo, da se ne bi razcveteli in ustvarili izjemnega kontrasta med posledicami naravne katastrofe in močjo življenja.

7.

Susana Vera, Španija

Udeležencu letošnjega teka pred biki v Pamploni, ki ga je bik napadal celo minuto, je ime Diego Miralles. Biku je bilo ime Langostero. Bilo, saj so ga še istega dne v zabavo prisotnih pokončali na bikoborbi.

8.

Brendan McDermid, ZDA

Posnetek je nastal, ko so se istospolno in tudi drugače usmerjeni ljudje zbrali na skupinskem pričakovanju odločitve ameriškega vrhovnega sodišča glede priznanja poroke istospolno usmerjenih. Zbrali so se v lokalu Stonewall Inn v New Yorku, ki velja zaradi tamkajšnjega dogajanja v letu 1969 za zibelko boja za enakopravnost istospolno usmerjenih v ZDA. Da jim je bila odločitev naklonjena, na fotografiji zlahka prepoznaš.

9.

Nacho Doce, Brazilija

Manuela, krajše Manu, in njen mož Andre sta fotografu dovolila vpogled v izjemno intimen trenutek rojstva njunega sina Gaela. Porod je spremljala tudi njuna hčerka Alice, ki jo Andre drži v naročju, medtem ko z drugo roko podpira ženo.

10.

Alessandro Bianchi, Italija

Zatem ko je na začetku lanskega leta na tisoče fotografij govorilo o tragediji križarke Costa Concordia ob italijanskem otoku Giglio, se je fotograf letos odločil s helikopterja spremljati poskus dviga ladje v pokončno pozicijo. Višinski posnetek odraža izjemno razsežnost tragedije.