Ameriški Slovenci proslavili že 31. slovenski festival SNPJ

Festivala SloveneFest v organizaciji Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) se je udeležilo okoli 5000 ljudi.

pon, 16.07.2012, 09:00

Cleveland - Ameriški Slovenci so v najmanjšem mestu v ZDA Borough of SNPJ od petka do nedelje pripravili že 31. slovenski festival SloveneFest v organizaciji Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), ki se ga je udeležilo okoli 5000 ljudi iz ZDA in Kanade.

»Od vseh slovenski prireditev, ki sem jih obiskal v ZDA, je ta v Enon Valleyju zanesljivo največja in najbolje obiskana,« je v telefonskem pogovoru za STA povedal generalni konzul v Clevelandu Jure Žmauc, ki je poskrbel, da so v muzeju slovenskega doma postavili potujočo razstavo skupine umetnikov (Meta Zobec Novak, Dobrila Pintar, Gorazd Jordan, Toni Rash ter Lynn Miller) ter razstavo čipk Vande Lapajne iz Idrije.

Razstava je bila doslej že v Clevelandu, Lemontu in Washingtonu, septembra pa se seli v Bethlehem v Pensilvanijo.

Žmauc je ob tem dal pobudo, da bi v domu SNPJ postavili stalno razstavo o novi Sloveniji, torej o dosežkih države in državljanov po osamosvojitvi. V slavnostnem govoru se je Žmauc ob tej priložnosti znova zahvalil prisotnim za vse, kar so storili, da so ZDA pred 20. leti priznale samostojno Slovenijo.

SNPJ so ustanovili leta 1904 za pomoč slovenskim priseljencem pri življenjskem zavarovanju. Organizacija, ki ima danes 40.000 članov, je leta 1965 v Enon Valleyju na zahodu Pensilvanije ob meji z Ohiom odprla rekreacijski center, leta 1977 pa so ustanovili samostojno občino, ki je z 19 prebivalci najmanjša v ZDA. Glavni razlog je bila lažja pridobitev dovoljenja za točenje alkohola.

Tokratni SloveneFest je bil že 31. po vrsti in tudi letos so goste na petih odrih zabavali številni ansambli polke iz ZDA in Kanade. V nedeljo je potekal tudi tradicionalni izbor Miss SNPJ, ki ima sicer že 46. letno tradicijo.

Občina SNPJ je od jeseni leta 2000 do pomladi leta 2001 izvedla 1,7 milijona dolarjev vredno obnovo, pri čemer so postavili tudi muzej oziroma Center slovenske dediščine. Maja 2001 je prenovljeni center slovesno odprl bivši slovenski predsednik Milan Kučan.

Občina SNPJ je namenjena predvsem počitnicam in rekreaciji članov, ki lahko plavajo v olimpijskem bazenu, lovijo ribe v jezeru, se ukvarjajo s športi in počivajo v okoli 50 počitniških kočah.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se