Ameriški Slovenci proslavili že 31. slovenski festival SNPJ

Festivala SloveneFest v organizaciji Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ) se je udeležilo okoli 5000 ljudi.
Objavljeno
16. julij 2012 10.47
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Cleveland - Ameriški Slovenci so v najmanjšem mestu v ZDA Borough of SNPJ od petka do nedelje pripravili že 31. slovenski festival SloveneFest v organizaciji Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), ki se ga je udeležilo okoli 5000 ljudi iz ZDA in Kanade.

»Od vseh slovenski prireditev, ki sem jih obiskal v ZDA, je ta v Enon Valleyju zanesljivo največja in najbolje obiskana,« je v telefonskem pogovoru za STA povedal generalni konzul v Clevelandu Jure Žmauc, ki je poskrbel, da so v muzeju slovenskega doma postavili potujočo razstavo skupine umetnikov (Meta Zobec Novak, Dobrila Pintar, Gorazd Jordan, Toni Rash ter Lynn Miller) ter razstavo čipk Vande Lapajne iz Idrije.

Razstava je bila doslej že v Clevelandu, Lemontu in Washingtonu, septembra pa se seli v Bethlehem v Pensilvanijo.

Žmauc je ob tem dal pobudo, da bi v domu SNPJ postavili stalno razstavo o novi Sloveniji, torej o dosežkih države in državljanov po osamosvojitvi. V slavnostnem govoru se je Žmauc ob tej priložnosti znova zahvalil prisotnim za vse, kar so storili, da so ZDA pred 20. leti priznale samostojno Slovenijo.

SNPJ so ustanovili leta 1904 za pomoč slovenskim priseljencem pri življenjskem zavarovanju. Organizacija, ki ima danes 40.000 članov, je leta 1965 v Enon Valleyju na zahodu Pensilvanije ob meji z Ohiom odprla rekreacijski center, leta 1977 pa so ustanovili samostojno občino, ki je z 19 prebivalci najmanjša v ZDA. Glavni razlog je bila lažja pridobitev dovoljenja za točenje alkohola.

Tokratni SloveneFest je bil že 31. po vrsti in tudi letos so goste na petih odrih zabavali številni ansambli polke iz ZDA in Kanade. V nedeljo je potekal tudi tradicionalni izbor Miss SNPJ, ki ima sicer že 46. letno tradicijo.

Občina SNPJ je od jeseni leta 2000 do pomladi leta 2001 izvedla 1,7 milijona dolarjev vredno obnovo, pri čemer so postavili tudi muzej oziroma Center slovenske dediščine. Maja 2001 je prenovljeni center slovesno odprl bivši slovenski predsednik Milan Kučan.

Občina SNPJ je namenjena predvsem počitnicam in rekreaciji članov, ki lahko plavajo v olimpijskem bazenu, lovijo ribe v jezeru, se ukvarjajo s športi in počivajo v okoli 50 počitniških kočah.