Arheološki parki Slovenije

Sinoči je se je pri nas, v Narodnem muzeju Slovenije, ustavila potujoča fotografska razstava Arheološki parki Slovenije.

Objavljeno
11. junij 2013 15.20
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Slovenija je vključena v strateški projekt Arheološki parki severnega Jadrana - PArSJAd, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz proračuna Republike Slovenije.

Rezultat tega programa je najnovejša fotografska razstava v Narodnem muzeju Slovenije z naslovom Arheološki parki Slovenije, ki so jo odprli sinoči ob občutenem prepevanju njene ambasadorke Severe Gjurin in ob spremljavi kitarista Gala Gjurina pred glavnim vhodom v muzej in s pogledom na Valvasorjev park.

Več kot enoletna pot po Sloveniji je za razstavo lepa in pomenu primerna promocija za Narodni muzej Slovenije na Prešernovi cesti. Arheološki parki Slovenije je označena kot razstava brez cenzure, kar pomeni, da predstavlja svetle in temne plati slovenskih arheoloških parkov. Njihovo lepoto, neprecenljivost, njihov kulturno-turistični potencial, pa tudi pogosto vprašljiv (ne)odnos do naše kulturne dediščine in problematiko njenega ohranjanja.

Posebno mesto znotraj razstave pripada Arheološkemu parku Ad Pirum, ki ga je v okviru projekta pod svoje okrilje vzel Narodni muzej Slovenije in bo še deležen predstavitve, saj gre za park izjemnih dimenzij (sega na Hrvaško, zlasti v Istro) in z vrhuncem arhitekturne dediščine v sami trdnjavi z istim imenom.

Rimska utrdba Ad Pirum leži na najvišji točki (858 m) rimske ceste, ki je vodila iz Aquileie (Oglej) čez Hrušico v Emono (Ljubljana). Cesta je bila zgrajena v času cesarja Avgusta (27 pr.K. - 14), ko je bilo področje sedanje Slovenije vključeno v rimski imperij.

Razstava bo pred Narodnim muzejem Slovenije na ogled do 30. junija, julija pa se seli na Bled. Na potovanju, ki bo trajalo vse do septembra 2014, bo med drugim obiskala tudi Kranj, Piran in Vrhniko.