Avtor fotografije leta je Američan John Stanmeyer

V amsterdamski fundaciji World Press Photo so danes razglasili letošnje nagrajence.

Objavljeno
14. februar 2014 15.39
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Seznam zmagovalcev vsakoletnega natečaja World Press Photo, projekta istoimenske amsterdamske fundacije s tradicionalno oznako najreferenčnejšega na svetu, se je danes podaljšal s svežimi imeni tistih, ki so njegovo žirijo prepričali v nizu kategorij novinarske fotografije.

Predvsem so znova objavili ime avtorja najboljše fotografije, posnete v lanskem letu.

To je postal John Stanmeyer, ki je za agencijo VII in National Geographic v afriškem Džibutiju ustvaril nočni posnetek migrantov, in sicer v trenutku, ko so skušali z mobiteli prestreči poceni signal iz sosednje Somalije in priklicati sorodnike.

V ostalih kategorijah so žirijo prepričali v kategoriji novic Philipe Lopez iz Francije za posamezno fotografijo in Goran Tomašević iz Srbije za serijo, v kategoriji splošnih novic Alessandro Penso iz Italije in Chris McGrath iz Avstralije za serijo, v kategoriji športne akcije Emiliano Lasalvia iz Argentine in Jia Guorong iz Kitajske za serijo, v kategoriji športne reportaže Jeff Pachoud iz Francije in Peter Holgersson iz Švedske za serijo, v kategoriji sodobnih tem že omenjeni osrednji zmagovalec Stanmeyer in Sara Naomi Lewkowicz iz ZDA za serijo, v kategoriji vsakdanjih zgodb Julius Schrank iz Nemčije in Fred Ramos iz Salvadorja za serijo, v kategoriji nerežiranih portretov Markus Schreiber in Carla Kogelman za serijo, v kategoriji režiranih portretov Brent Stirton iz Južnoafriške republike in Danila Tkačenko iz Rusije za serijo ter v kategoriji posnetkov narave Bruno D'Amicis iz Italije in Steve Winter iz ZDA za serijo.

Na natečaju je sodelovalo 5.754 fotografov iz 132 držav, žirija pa je imela opraviti s kar 98.671 fotografijami. Vse nagrajene fotografije so dostopne na spletni povezavi.

Natečaj World Press Photo ima sicer zelo dolgo tradicijo. Pripravljajo ga od leta 1955, njegova zgodovina pa pozna le tri sušna leta. Natečaja namreč niso realizirali v sezonah 1959, 1961 in 1970.