Britanski muzej danes praznuje 255 let

Obletnico muzej obeležuje s podatki o rekordnem obisku. Lani ga je obiskalo več kot 6,7 milijona ljudi.

sre, 15.01.2014, 15:00

Leta 1759 je v na novo odprt Britanski muzej vstopilo okoli 75 ljudi na dan. Ogledovali so si razstavljene artefakte, od lobanje nosoroga, Dürerjevih slik do replike cerkvice, ki naj bi stala na mestu križanja Jezusa Kristusa.

Lani je muzej obiskalo več kot 6,7 milijona ljudi, , kar je okoli 800 tisoč več kot leta 2008. Najbolj je bil obljuden julija 2013. A 16. avgusta je na deževen dan v muzej vstopilo rekordnih 33,848 obiskovalcev. Razstave si je ogledalo tudi več Britancev kot prejšnja leta. Razmerje med tujimi in domačimi obiskovalci je bilo lani 60:40, piše The Guardian.

Najbolj uspešna je bila razstava Življenje in smrt v Pompejih in Herculaneum, ki je skoraj za enkrat presegla pričakovano število obiskovalcev. Tako si je izborila tretje mesto najbolj obiskanih razstav. Z 1,6 milijona obiskovalci vodi Tutankhamun iz leta 1972, za njim pa je kitajska vojska iz terracotte, ki so jo na ogled postavili leta 2008. Med bolj priljubljenimi postavitvami sta bili še razstava japonske erotične umetnosti Shunga in raztava umetnosti iz ledene dobe.

 

Lanski rekorden obisk Britanci pripisujejo post-olimpijskemu obdobju. Saj so leta 2012, ko je London gostil olimpijske igre, mnogi turisti raje obiskali šporne prireditve, kot pa muzeje in galerije.

 

Povezane novice

Prva svetovna vojna v londonskem Imperialnem vojnem muzeju
5. november ob 15:00
V britanskem muzeju napovedujejo najobsežnejši digitalni zgodovinski arhiv s spletno knjižnico osebnih spominov na vojno.
Prijavi sovražni govor