Deloskop napoveduje: Zdenko Huzjan

Posebnost izbora razstave bo, da bo slikar postregel s še nerazstavljenimi deli, ki praviloma ne pripadajo njegovim znanim ciklom.

Objavljeno
23. februar 2012 16.40
Vojko Urbančič, Deloskop
Vojko Urbančič, Deloskop

Razstavni program Bežigrajske galerije bo postregel z 38 še nerazstavljenimi deli iz ateljeja Zdenka Huzjana (1948), slikarja, grafika, kiparja in likovnega pedagoga pa tudi pesnika, ki mu že dolgo pripisujejo položaj enega osrednjih tukajšnjih slikarjev, pri čemer za rdečo nit njegovega ustvarjanja prav tako že tradicionalno velja značilno intimno, eksistencialno obravnavanje človeške figure.

Njegova likovna razmišljanja so prešla že precej stopenj, med katerimi je za njegovo delo najbolj prepoznaven in že dolgo klasičen cikel Gnezdilci iz časa nove podobe v osemdesetih letih, v katerem je za svoj osrednji bivanjski motiv vzpostavil značilne arhetipske figure v embrionalnih pozicijah, sledili so mnogi drugi cikli, denimo Murišča, Drstilci, Zaupaj svojim ranam, Vzglavniki zemlje in neba ali Okruški neba.

Posebnost tokratnega izbora bo, da bo postregel s slikami, ustvarjenimi od leta 1993 dalje, ki praviloma ne pripadajo tem ciklom. Gre za kolaže, grafike, kipe, fotografije iz potovanj, dela, ki so oblikovana kot klasične slike (tudi kombinirane s fotografijami), in dela, ki so blizu relikvijam.