Dnevnik Metke Krašovec

V Galeriji Instituta Jožef Stefan bo do 17. aprila na ogled razstava risb Metke Krašovec.

Objavljeno
24. marec 2014 13.54
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Metka Krašovec razstavlja svoj Dnevnik v Galeriji Instituta Jožef Stefan. Gre seveda za njena likovna dela, ki so od danes (do 17. aprila) na ogled v omenjeni galeriji, razstava pa spada med prireditve v okviru 22. dnevov Jožefa Stefana.

Slikarka in grafičarka Metka Krašovec je poznana po bogatem likovnem opusu in svojstvenem izrazu, že v uvodu k razstavi zapiše Tatjana Pregl Kobe. Njeno neprekinjeno štiridesetletno umetniško delovanje je bilo v prvih mesecih leta 2012 predstavljeno z retrospektivno razstavo v Moderni galeriji, na kateri so bila s slikami in risbami razstavljena vsa njena glavna slogovna in vsebinska poglavja.

Med glavnimi motivi njenih del se pojavljajo topla atmosfera, zelena pokrajina, oljčni gaji in otoki, mediteransko morje, klasična arhitektura in kiparstvo ter angeli kot znanilci osebnega doživetja. Ti sledijo človekovi poetični imaginaciji in se naselijo v njegovem življenju.

Tokratna razstava pa predstavlja izbrane risbe iz cikla, ki ga Metka Krašovec imenuje Dnevnik. V njih je opisana pot, dolga pol stoletja, med katero vrhunska slovenska umetnica išče, kako s pomočjo podob ustvariti abstraktno sliko in nadzemeljski občutek.

Njene risbe, pospremljene s pesniškimi verzi, imajo tudi svojo knjižno različico. Tudi izbrani cikel v knjigi reproduciranih risb so dela, za katera je najprej nastala podoba, nato pa je avtorica zanje poiskala pripadajoče pesniške verze. Likovni in pesniški izraz sta v neposrednem dialogu. S podobo komunicirajo verzi pesnikov in pesnic, ki so Krašovčevi blizu.

Med njimi so perujski avtor César Vallejo, španski mistični pesnik San Juan de la Cruz, ameriška pesnica Emily Dickinson ter angleška pevka in avtorica besedil Amy Winehouse. Knjiga z naslovom Nox portentis gravida, ki jo je izdala Galerija Equrna, je nadaljevanje razstave, ki jo je imela slikarka v tej galeriji pred približno dvema letoma, v Palači Zucatto v Poreču (Hrvaška) pa septembra lani.